.

Ο λόγος στασίμων 1:1 ενός κεραιοσυστήματος, δεν συνεπάγεται τον 1:1 λόγο μεταφοράς ισχύος, προς την κεραία!

Wednesday, 10 February 2010

LORAN-C τέλος εποχής!


Την Δευτέρα 08/02/2010 μετά από μια μικρή και σεμνή τελετή,  η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ έκλεισε το σύστημα ναυσιπλοΐας LORAN-C το οποίο ήταν σε χρήση από την εποχή του Β΄Π Π.
Έκλεισαν οι 19 από τους 24 συνολικά σταθμούς ενώ οι υπόλοιποι 5 θα κλείσουν τον Ιούνιο μετά από συνεννόηση με την Ρωσία και τον Καναδά, τα συστήματα των οποίων συνεργάζονται με το LORAN-C.
Το σύστημα LORAN (LOng RAnge Navigation) χρησιμοποιούσε ένα δίκτυο πομπών LF (Low Frequency) με αποτέλεσμα οι LORAN δέκτες λαμβάνοντας τα πολλαπλά αυτά σήματα να μπορεί να προσδιορίσει το στίγμα και την ταχύτητα του σκάφους. Αυτό το σύστημα είχε εξυπηρετήσει ναυτικούς και αεροπόρους για πάνω από 60 χρόνια.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα το χαρακτήρισε το σύστημα ξεπερασμένο και αχρείαστο την σημερινή εποχή με τους GPS δέκτες να βρίσκονται πρακτικά παντού. Σε σκάφη, σε αεροπλάνα, σε αυτοκίνητα και ακόμα και στα νέα κινητά τηλέφωνα!
Η λειτουργία του LORAN-C κόστιζε στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση 38 εκατομύρια δολάρια ετησίως αλλά κλείνοντας το δεν υπάρχει εναλλακτικό-υποστηρικτικό σύστημα για το GPS!

Περισσότερα θα διαβάσετε στα: