.

Ο λόγος στασίμων 1:1 ενός κεραιοσυστήματος, δεν συνεπάγεται τον 1:1 λόγο μεταφοράς ισχύος, προς την κεραία!

Tuesday, 29 April 2014

Επαληθεύοντας την πράξη στην θεωρία!Τον τελευταίους μήνες βοηθώ τον Αποστόλη SV1EDY να μοντάρει και να στήσει την Fritzel : FB-DO-505.
(φωτορεπορτάζ θα αναρτήσω προσεχώς)
Παρ' όλο που έχει τοποθετηθεί επάνω στον πύργο εδώ και αρκετό καιρό, χτες απόγευμα-βράδυ αποφασίσαμε να την ανεβάσουμε στο ύψος της και να την μετρήσουμε ως προς την ικανότητα να δέχεται ισχύ και να μην την επιστρέφει στην πηγή. Μ' άλλα λόγια να ελέγξουμε τον λόγο Στασίμων Κυμάτων!
Χρησιμοποιήσαμε δύο π/δ, τον YAESU FT-747, τον YAESU FT-9000D και τον αναλυτή κεραιών MFJ 259. Σε συνδυασμό με το FT-747 χρησιμοποιήσαμε το βαττόμετρο/μετρητή στασίμων, Diamond SX100.
Κι εδώ αρχίζει η περιπέτεια!
Με το ίδιο δέος με το οποίο παρακολουθούσα την κεραία ν' ανεβαίνει στα 12 μέτρα ύψος, με το ίδιο δέος παρακολουθούσα την ένδειξη στασίμων να μην είναι μικρότερη από το 1,7:1 στα 20m. Χωρίς να είναι περισσότερα από 2.4:1 σε όλη την μπάντα των 20 μέτρων, στο 14.050MHz ήταν τα λιγότερα. Κανένα πρόβλημα στις CW υπομπάντες των 15m και 10m με την βελόνα του FT-9000D και σε πλήρη ισχύ των 200W.
Τις ίδιες μετρήσεις τις βλέπαμε στην Diamond SX100 και το FT-747.
Σύσκεψη και συλλείτουργο!
Αφού ψάλλαμε το τροπάριο της κεσαριανής, δις, ζήτησα: “φέρε τον αναλυτή”!
Τα στάσιμα τα έδειχνε ως 1.9:1 με resistance 30Ωμ και επαγωγική reactance 60Ωμ.
Ωχ! Μεγάλο ωχ του Αποστόλη γιατί τον περίμενε μεγάλο ανέβα-κατέβα στην σκαλωσιά του πύργου!
Όταν μοντάραμε την κεραία και όταν αργότερα την ανεβάσαμε επάνω δεν υπήρχαν αλλά τώρα δύο αλουμινογωνιές 40 εκατοστά από το εκπέμπον στοιχείο των 20m είχαν βιδωθεί για να γίνουν στον πύργο την δυνατότητα να τροφοδοτηθεί με shunt-fed και να δουλέψει στα 80-160 μέτρα.
Αυτά έπρεπε να φύγουν, πράγμα που έγινε.
Δεν υπήρξε συνταρακτική διόρθωση στην ένδειξη των στασίμων αλλά η καμπύλη διορθώθηκε με το να γίνει περισσότερο οξεία.
Τι άλλο είχε σειρά;
Τα δύο επάνω μπρακέτα του πύργου! Με πολύ προσπάθεια και ακόμα περισσότερο ρίσκο αφαιρέθηκαν και κατέβηκαν στην ταράτσα.
Η ένδειξη των στασίμων ήταν λίγο πολύ η ίδια. Σχεδόν μια επίπεδη ένδειξη, μετά μιά λιγότερο ή περισσότερο βαθιά ένδειξη κάπου στο 14.050MHz έως 14.150MHz και ξανά επίπεδη.
Μολονότι είχαμε καταφέρει να ρίξουμε την ένδειξη των στασίμων σε λιγότερο από 1.5:1 με την προσθήκη μήκους ομοαξονικών καλωδίων, εμένα δεν μου άρεσε, όπως έχω ήδη τεκμηριώσει σε προηγούμενη ανάρτηση, αλλά και του Αποστόλη δεν του πήγαινε καλά.
Ξεχώρισε την ψίχα από το μπλεντάζ ενός πολύ μικρού μήκους ομοαξονικού κολλημένου σ' έναν PL259 κονέκτορα πήρε τα 8αράκια κλειδιά του, κρέμασε τον αναλυτή στην πλάτη κι άρχισε να σκαρφαλώνει στον πύργο.
Στην αρχή ξεβίδωσε από το εκπέμπον στοιχείο τα δύο λαμάκια τα οποία το συνδέουν το μπάλαν 1:1 και σύνδεσε το γυμνό ομοαξονικό και στον κοννέκτορα τον αναλυτή. Η σύνθετη αντίσταση ήταν 3Ωμ και η αντιαντίσταση reactance 70Ωμ! Αναμενόμενη ένδειξη αφού η κεραία ήταν χαμηλά σε ύψος εργασίας και περιτριγυρισμένη από εμπόδια.
Η επόμενη μέτρηση είχε να κάνει με το ομοαξονικό το ίδιο για να βεβαιωθούμε ότι αυτό δεν παρουσίαζε πρόβλημα και να επαληθευτεί στην πράξη η θεωρεία η οποία λέει ότι το μήκος δεν έχει σημασία.
Εγώ έγινα τις εντολές και ενεβοκατέβαινα δύο ορόφους για την επαλήθευση των μετρήσεων και ο Αποστόλης ξεπάγιαζε στην κορυφή της σκαλωσιάς!
Κατεβηκα λοιπόν στο εργαστήριο, πήρα το dummy load, ανέβηκα στην ταράτσα, το έδεσα να το τραβήξει ο Αποστόλης, κατέβηκα κάτω πήρα τις μετρήσεις, ανέβηκα επάνω τις είπα στον Αποστόλη! Ουφ!
Ανεξαρτήτως ισχύος, είτε 30 Watt είτε 100, είτε ακόμα και 200Watt από το 9000D, με το φορτίο των 50Ωμ στην άλλη άκρη του καλωδίου, ο λόγος στασίμων ήταν 1:1 επίπεδος! Εννοείται ότι πρόσθετα και αφαιρούσα όλα αυτά τα κομμάτια ομοαξονικού τα οποία είχαμε χρησιμοποιήσει νωρίτερα για να μαγειρέψουμε τα στάσιμα ώστε να δείξουν 1:1.

Επόμενο βήμα μετρήσεων.
    -“σύνδεσε το φορτίο στα λαμάκια του μπάλαν για να βεβαιωθούμε ότι είναι 1:1”
    -”μα το γράφει το κουτί του ότι είναι 1:1”
    -”θέλεις ν' ακούσεις την γνώμη μου για το κουτί και το 1:1 και τον Γερμανό τον ίδιο;!”
Ξανά κάτω, ξανά μετρήσεις!
Πάλι προσθαφαιρέσεις ομοαξονικών, ο λόγος στασίμων 1.4:1 επίπεδος!
Τρανή απόδειξη ότι το μπάλαν ούτε BALance to Uνbalance ήταν, ούτε 1:1 ήταν!
Ταράτσα και τηλεδιάσκεψη με τον Αποστόλη. Αυτός επάνω στην σκαλωσιά κι εγώ από κάτω!
Το επόμενο σετ δοκιμών είχε να κάνει με την απ' ευθείας σύνδεση της καθόδου επάνω στο εκπέμπον στοιχείο παρακάμπτοντας το αποκαλούμενο μπάλαν.
Στα 20m αυτή την φορά ο λόγος στασίμων έπεσε στο 1.5:1 κοντά στους 14.100MHz ενώ ανέβαινε με την “σωστή” καμπύλη δεξιά κι αριστερά της συχνότητας. Πάλι βέβαια με την προσθήκη τσόντας ομοαξονικού, τα στάσιμα έφταναν σχεδόν στο 1.1:1 και με τους δύο π/δ με όλη την ισχύ.
Η ώρα είχε περάσει και η κουβέντα δεν έβγαζε πουθενά. Η κεραία με αδύναμο κρίκο το μπάλαν, έδειχνε να έχει πρόβλημα και όταν έχεις δώσει έναν σκασμό λεφτά γιαυτήν, δεν το δεχόσουν εύκολα. Μείναμε λοιπόν σε εκκρεμότητα μέχρι την επόμενη μέρα το πρωί για ένα τηλέφωνο στον κατασκευαστή δια τα περαιτέρω....


Προσοχή! Ακολουθεί η συνέχεια της ανάρτησης!