.

Ο λόγος στασίμων 1:1 ενός κεραιοσυστήματος, δεν συνεπάγεται τον 1:1 λόγο μεταφοράς ισχύος, προς την κεραία!

Tuesday, 3 November 2009

Κοντή sloper 7MHz (και όχι μόνο!)



Κεραία για τα 40 – 80 μέτρα. Και μάλιστα με πολλούς χαρακτηρισμούς!
Στενή λούπα, τύπου W3EDP, μικρή sloper, ιδιότροπα τροφοδοτούμενο δίπολο, τροφοδοτούμενη από το άκρο με πηνίο, αναδιπλωμένο μονόπολο με χωρητική φόρτιση! Διαλέγετε και ονομάζετε. Έτσι κι αλλιώς είναι κάτι απ’ όλα!

Όπως μπορείτε να δείτε στο σχήμα η κεραία δεν δείχνει να είναι τίποτα άλλο από ένα κομμάτι ανοικτής γραμμής ενωμένης στο ανοικτό σημείο, με έναν μεταβλητό πυκνωτή στο ένα άκρο του και ένα πηνίο στο άλλο με το πηνίο οποίο κάνουμε και την προσαρμογή στην τροφοδοσία.
Βλέποντας την κεραία από την μια της πλευρά μπορούμε να πούμε ότι είναι μια λ/4 περίπου για τα 40μέτρα και με την βοήθεια του πηνίου κάνουμε προσαρμογή και την «κατεβάζουμε» χαμηλότερα στα 80μέτρα!
Βλέποντας την άλλη πλευρά μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα αναδιπλωμένο μονόπολο με χωρητική προσαύξηση του μήκους του για να μπορέσει να «κατέβει» σε μεγαλύτερα μήκη κύματος!
Όπως και να την δούμε, πάντα καλό είναι να έχει ένα, μπορεί και περισσότερα, αντίβαρα ίσου μήκους. Εξ ου και το τύπου W3EDP!
Η κεραία όσα ονόματα έχει, με άλλους τόσους τρόπους μπορεί να αναρτηθεί δεμένη με πετονιά.
Οριζόντια, κάθετα, λοξά, η μισή μέσα από το παράθυρο, όλη μέσα στο shack (αρκεί να υπάρχει χώρος και να είναι ψηλά). Ακόμα καλύτερα στην ύπαιθρο σε field day και σε S.O.T.A.
Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι είναι φτηνή και στην ουσία μπορούμε να την φτιάξουμε με το τίποτα! Όλο και κάποιος (μόνο κάποιος?!) μεταβλητός πυκνωτής θα υπάρχει τριγύρω και ακόμα και αν δεν υπάρχει roller πηνίο, θα υπάρχει λίγο χαλκόσυρμα για να το τυλίξουμε! Ακόμα κι αν δεν έχουμε ανοικτή γραμμή, εύκολα μπορούμε να φτιάξουμε με το να λυγίσουμε στην μέση 9.74 μέτρα σύρμα και να κρατάμε σταθερό το διάκενο με το να δένουμε ανά διαστήματα κομματάκια από μονωτικό υλικό π.χ. φτηνή ηλεκτρολογική σωλήνα.
Το πηνίο θα είναι 20 σπείρες σε διάμετρο 2.5cm ή κάπου εκεί!
Ο μεταβλητός πυκνωτής μπορεί να είναι μεταξύ 350pf και 500pf χωρίς να είναι δεσμευτικό! Θα πρέπει όμως να είναι αρεόφυλος γιατί η τάση θα είναι μεγάλη στο σημείο σύνδεσής του και υπάρχει περίπτωση σπινθηρισμού μεταξύ των φύλων!
Καλό θα είναι δε, να υπάρχει μονωμένη προέκταση στον άξονά του για αποφυγή αποσυντονισμού όταν τον πλησιάζουμε!
Το φαινόμενο δεν είναι τόσο έντονο με το αντίβαρο και ακόμα καλύτερα είναι στην ύπαιθρο όπου μπορούμε να καρφώσουμε ένα ηλεκτρόδιο στη γη και έχουμε έτσι μηδενικό σημείο αναφοράς.
Για μεγαλύτερη ευκολία, μπορούμε το τιούνερ μας να το βάλουμε μέσα σε ένα πλαστικό κουτί με έναν RF κονέκτορα για την σύνδεση με τον Π/Δ και τρεις μπόρνες. Δύο για την κεραία και μία για το αντίβαρο.
Θα πρέπει να σας θυμίσω εδώ ότι το αντίβαρο δεν το γειώνουμε πουθενά και μόνο το «τρέχουμε» κάτω και προς την κατεύθυνση της κεραίας!
Το κουτί κάλλιστα μπορεί να είναι πλαστικό και όχι μεταλικό αρκεί, να έχει ένα φύλο χαλκού ή ένα κομμάτι πλακέτας κατασκευών (έστω και ελαφρά μεταχειρισμένη) για να γειώσουμε την μια άκρη του κονέκτορα, την άκρη του πηνίου και την άκρη του πυκνωτή.
Ο συντονισμός είναι απλός και εύκολος.
Αν το πηνίο είναι σταθερό παίρνουμε την 10η σπείρα από την γη. Αν είναι μεταβλητό περνουμε πάλι την 10η σπείρα ή ίσως λίγο περισσότερο. Συνδέουμε τον Π/Δ και γυρίζουμε τον μεταβλητό πυκνωτή μέχρι να έχουμε τον μεγαλύτερο θόρυβο στον δέκτη. Με την λιγότερη δυνατόν ισχύ και λέγοντας το χαρακτηριστικό μας και δοκιμή-δοκιμή, μεταβάλουμε μικρομετρικά τον πυκνωτή και αν είναι δυνατόν και το πηνίο.
Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να μην υπάρχει αλλαγή στην ένδειξη του λόγου στασίμων στον πομπό. 
Λόγο της ιδιαιτερότητας της κεραίας καλύτερο συντονισμό θα πετύχουμε αν παρακολουθούμε την ένδειξη του εκπεμπόμενου πεδίου σε ένα πεδιόμετρο ή ακόμα και σε ένα επαγωγικό λαμπάκι δίπλα στην κεραία.
Η κατασκευή της κεραίας αυτής έχει δοθεί από τον Alan Upton G3UZU sk, στο τεύχος 126 του SPRAT την άνοιξη του 2006, και από τον Richard Marris G2BZQ, στην έκδοση  «even more Out Of Thin Air» του Practical Wireless στα μέσα του 2007.
Την είχα κατασκευάσει την κεραία από το Practical Wireless και την είχα δοκιμάσει σε ενδοαγγλικές (inter G) επαφές στα 40μέτρα! Δεν την είχα δουλέψει με το αντίβαρο και είχα κάποιο πρόβλημα από επιστροφή ραδιοσυχνότητας. Μεγάλο πρόβλημα ειδικά στα 80μέτρα. Διαβάζοντας γι αυτή στο  SPRAT και ειδικά για το ισομηκές αντίβαρο, θα την δοκιμάσω πάλι.
Φτιάξτε την! Δεν κοστίζει, δεν είναι μεγάλη και είναι αποδοτική!

10 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. Για να το διέγραψες προφανώς το κείμενο δεν ήταν αθώο!
    Είνα κοινή η παρατήρηση από φίλους και εμένα, πως στα ελληνικά ραδιοερασιτεχνικά μπλογκ, όταν δημοσιεύονται τεχνικά άρθρα τα σχόλια είναι ελάχιστα. Όταν όμως δημοσιεύονται κείμενα όχι αυστηρά τεχνικά, τα σχόλια αυξάνονται... γεωμετρικά.
    Λυπηρή κατάσταση, ας κατεβάσουμε τους τόνους.
    Τάκη πάντα με ενδιαφέρον θα διαβάζουμε τα τεχνικά σου άρθρα.
    6146

    ReplyDelete
  3. Απορία ψάλτου? Βηξ!
    Απορία Έλληνα νεοραδιοερασιτέχνη?
    Βρισιά και υποτίμηση!

    Πιστεύω να σε κάλυψα 6146!

    ReplyDelete
  4. η αλήθεια ειναι οτι απο την 1η μέρα της δημοσιευσης της κεραίας, ονειρευόμουν μια εκδοσή της για τα 160 μετρα, οπου χωλαινω σαν σταθμός. Θα ηθελα να δοκιμάσω το πως δουλευει, αλλά ειναι δυσευρετη εδω κάτω η παράλληλη γραμμή.

    Οι υλοποιήσεις της για τις μπάντες που την προτείνεις, ειναι στενές? δηλαδή, τι ευρος ζώνης εχουν με εναν κάποιο χωρητικό συντονισμό στην άκρη? Αυτό, διότι αν την κάνω για 160μ οπου ισα-ισα χωρά στον διαθέσιμο χώρο, (θα ειναι και διπλάσιο μηκος το πηνίο και το Q θα πεσει στο μισό) ΙΣΩΣ χωρά με εναν μοναδικό συντονισμό στο SSB portion της μπάντας, ωστε ρίχνοντας ενα καλωδιάκι 50Ω στο shack να εχω επιτέλους μια κεραία και για εκεί.

    Το να ειναι βεβαια στενή στα 160μ, δεν μπορει να θεωρηθει μειονέκτημα, γιατι "πετά" εξω απο τον δέκτη τους ισχυρότατους broadcasters των μεσαίων. απλά θελει πιό εξειδικευμένο τρόπο συντονισμου (4-5 διακριτά ρελέ με την αντίστοιχη χωρητικότητα ισως?) για να επιλέγεις συντονισμό απο κάτω.

    Εχει και σεβαστό μήκος ωστε να μην δουλευει σαν dummy load, λειτουργει και μαγνητικά οπότε λιγότερος θόρυβος, μια ομορφιά ειναι.

    ReplyDelete
  5. Καλησπέρα Γιάννη!
    Βρήκα χρόνο και απαντώ. Γιατί όχι! Η κεραία όταν την είχα δοκιμάσει στα 40μέτρα μια χαρά συντόνιζε και μια χαρά δούλευε. Μολονότι η κατασκευή την οποία είχα κάνει, κατασκευή κατ’ ευφημισμό μπορούσες να την πεις, μια χαρά συντόνιζε και μια χαρά ακουγόταν τουλάχιστον σε inter-G επίπεδο!
    Ο λόγος για τον οποίο δεν συνέχισα με αυτήν ήταν πρώτον ότι είχα καλύτερη κεραία και δεύτερον, επειδή το άρθρο στο Practical Wireless από το οποίο την είχα ξεσηκώσει, δεν ανέφερε για αντίβαρο και ενώ εγώ είχα χρησιμοποιήσει σαν αντίβαρο το καλοριφέρ το οποίο είχα δίπλα μου, τα προβλήματα της RF ανάδρασης υπήρχαν και δεν υπήρχε λόγος να δημιουργώ πρόβλημα, αν τελικά δημιουργούσα!
    Αυτό τώρα μου δημιουργεί μια άσχετη απορία διότι ενώ και οι δύο αναφορές που κάνω για την κεραία είναι για τα έτη 2006-2007, την κατασκευή της την έκανα όταν έμενα στον σοφίτα στην Mattison rd και αυτό ήταν από τον Αύγουστο του 2005 και πρίν!!! Άρα την είχε αναδημοσιεύσει το Practical Wireless και θα πρέπει να «κατεβάσω» την βιβλιοθήκη κάτω να βρω το τεύχος!
    Επί του προκειμένου. Επειδή η κεραία είναι ότι μπορείς να την χαρακτηρίσεις, δεν έχεις παρά να μεγαλώσεις το μήκος της, και το μήκος του αντίβαρου, και να την δοκιμάσεις! Θα έλεγα αφού θες να το κάνεις να έβαζες περισσότερα αντίβαρα και να την έκανες μια τύπου multiband Ground Plane!!!
    Αρκετές σπείρες στο πηνίο και αραιές και ο πυκνωτής με μεγάλη χωρητικότητα και αρεόφυλος. Το πολύ-πολύ αφού θες να παίξεις με ρελεδάκια, μπορείς να βάζεις σε παραλληλία πυκνωτές με τον μεταβλητό και να του ανεβάζεις έτσι ελεγχόμενα την χωρητικότητα!
    Αν δεν έχεις όρεξη να φτιάχνεις ανοιχτή γραμμή, πες μου πόση θες να σου στείλω από Ελλάδα. Στην ουσία χρησιμοποιείς ανοιχτή γραμμή γιατί είναι βολική και έτοιμη (!), παράλληλο σύρμα να βάλεις με μερικούς αποστάτες ανά κάποια διαστήματα, είσαι μια χαρά. Δεν βλέπω να έχει ιδιαίτερη σημασία η ωμική αντίσταση όσο, η παραλληλία αυτή καθ’ αυτή!
    Τα λέμε και πάλι από του πατρίου εδάφους!!!

    ReplyDelete
  6. Τελικά βρήκα παράλληλη γραμμή στου SV9ABL (κάπου την ειχε καταχωνιασμένη και δεν το έλεγε) οπότε να αναμένετε αποτελέσματα. Αραιόφυλλο στα 500pF?!? προκύπτει λίγο "κτήνος". 20cm μινιμουμ, δεν τον βγάζεις ταράτσα, αυτός ειναι για τιουνερ μονο. Δεν εχω κιόλας τοσο μεγάλο. Μάλλον θα την ζυγίσω με εναν ραδιοφωνικό (τμήματα απο συγχωρεμένα λαμπάτα MW ραδιόφωνα που κάποιοι κανίβαλοι κάποτε θεωρουσαν "παλιατζούρες") και 2-3W, θα δώ που περίπου ερχεται, και απο κει και πέρα με καπασιτόμετρο και κατι ωραία doorknob "βαρελάκια" των 10KV θα βγάλουμε την άκρη....

    ReplyDelete
  7. Με ένα 259 ή 269 της MFJ, αν υπάρχει, κάνεις ακόμα καλύτερη δουλειά!
    το βασικο και κύριο με΄λημα είναι να έρθει η κεραία εκεί που πρέπει. Από εκεί και μετά ο,τι χρειάζεται θα χρησιμοποιηθεί!
    Καλή επιτυχία!

    ReplyDelete
  8. Γεια σου Τάκη.
    Θα’ θελα να μου πεις αν γνωρίζεις, αν μπορεί να συνδεθεί σε coupler (συγκεκριμένα στου Στέφανου sv1nl) ή αν κάποιος προσπάθησε να την σύνδεση και με τι αποτέλεσμα.
    Επίσης αν μεγαλώνοντας το μήκος επί 2, έχω κάποια ελπίδα να δω φως στα 80m & 160m.
    Και κάτι ακόμα ευχαριστώ πολύ που έβαλες το Blog μου μέσα στην σελίδα σου.



    Ευχαριστώ, Γιώργος sv2cxw

    ReplyDelete
  9. Καλημέρα George!
    Όχι, η κεραία λόγο της ιδιομορφίας της δεν είναι δυνατόν να συνδεθεί στο tuner SV1NL ή σε κάποιο αντίστοιχο.
    Από την μιά πλευρά έχει πηνίο για την προσαρμογή στην γραμμή μεταφοράς και στην άλλη της άκρη έχει πυκνωτή για την χωρητική αύξηση του μήκους της!
    Διπλασιάζοντας το μήκος της, διπλασιάζεις και την απόδοση της κεραίας στα 80 και στα 160μέτρα.
    Μεγαλύτερη σημασία έχει να χρησιμοποιήσεις αν όχι πολλά, τουλάχιστον 1με2 αντίβαρα συνδεδεμένα στο tuner το οποίο πρέπει να φτιάξεις!
    73 και ευχές!

    ReplyDelete
  10. Ok, Τάκη σε ευχαριστώ Να’ σαι καλά . 73 de sv2cxw

    ReplyDelete

Ονομάζομαι Τάκης Περρέας και αυτό είναι το προσωπικό μου ιστολόγιο, όπου “ιστολόγιο” το Δικτυακό ημερολόγιο!
Εδώ γράφω τις απόψεις μου, τις θέσεις μου, τις μελέτες μου και γενικά ό,τι έχει να κάνει μ' εμένα!
Δεν ζω από το ιστολόγιο, αντίθετα μου αφαιρεί αρκετό χρόνο από την καθημερινότητά μου. Δεν περιμένω να πλουτίσω λοιπόν ούτε από επισκέψεις, ούτε από “κλικ” σε σελίδες!
Με δεδομένη την ανυπαρξία σχολιασμού και ερωτήσεων, επιτρέπω πιά, μόνο σε μέλη να κάνουν σχόλια και ερωτήσεις. Στην περίπτωση που πραγματικά θέλετε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε, στείλτε ένα e-mail για να εγγραφείτε αυτόματα μέλος!
Κάντε όσες τεχνικές ερωτήσεις θέλετε και θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλες με τον καλύτερο και επεξηγηματικότερο τρόπο.
Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε, για τον οποίο το ξεκίνησα (άσχετα αν μερικές φορές εγώ ο ίδιος ξεμακραίνω)!