.

Ο λόγος στασίμων 1:1 ενός κεραιοσυστήματος, δεν συνεπάγεται τον 1:1 λόγο μεταφοράς ισχύος, προς την κεραία!

Wednesday 30 April 2008

SOUVLAKI NET vs QRP

Ψάχνοντας στο internet ανακάλυψα τώρα τελευταία το www.5-9 report.com
Εξαίρετο Ελληνικό ηλεκτρονικό περιοδικό με πολύ ωραία και κατατοπιστικά άρθρα!

Αντιγράφω από το άρθρο του SV8CYV για τα HF και την αναφορά που κάνει στο 14.285!

"...Φυσικά υπάρχουν και τα τοπικά ΝΕΤs, τα καφενεία δηλαδή. Κανονικά αυτά θα έπρεπε να υπάρχουν για την υποβοήθηση-ενημέρωση των ενδιαφερομένων για DXing, νέες τεχνικές, ανταλλαγή απόψεων για
κεραίες κ.ά. Και όχι για το πώς ακούγεται το εντέκατο μικρόφωνο πού αγόρασε κάποιος σε συνδυασμό με την 376η ρύθμιση του συμπιεστή φωνής για να ακουστή από το Λουτράκι στο Αιγάλεω.
«… ρέ σύ Βάγκο μπουκωμένος ακούγεσαι και σε διαβάζω χαμηλά. 5-9 πλάς 20, για ρίξε μια ματιά να δείς τι τρέχει…» Ή ακόμη χειρότερα πώς μαγείρεψε τα σαλιγκάρια η κυρά Κούλα και μόλις τα φάγανε και τούς πέσανε βαριά στο στομάχι και τώρα πίνουν σόδες βλέποντας ειδήσεις… Έτσι παλικάρια;...

...Άς γυρίσουμε όμως λίγο πίσω στο Band Plan της IARU για τα 20m. Βλέπουμε λοιπόν εκεί πού γράφει:
14.285 Συχνότητα κλήσεως και συνάντησης QRP σταθμών…
Όπα!!! Τι είναι αυτά!;;; Δηλαδή η συχνότητα του Ελληνικού – διεθνούς καφενέ κινδυνεύει
από κατάληψη;

Και βέβαια όχι. Δεν πάει να λέει η IARU ότι θέλει; Εδώ είναι Βαλκάνια. Εδώ είναι Ελλάδα και δεν μασάμε από τέτοιες οδηγίες. Έτσι πρό αμνημονεύτων χρόνων στήθηκε το Ελληνικό καφενεδάκι εδώ, πατώντας τους QRP σταθμούς, και άς ίδρωναν οι άνθρωποι φωνάζοντας με 5 W μέσα από τα κονσερβοκούτια τους.
«Νομίζουν ότι κάνουν πειράματα,… έλα τώρα…, κατάλαβες Μπάμπη;»
« Άς τους να φωνάζουν μωρέ… Θα καταλάβουν ότι εδώ τουρίστες δεν χωράνε!...»
Ε! αν έβαζε και κανένας QRper ισχύ και ακούγονταν ποιο δυνατά. Η στερεότυπη απάντηση:
«Εδώ τουρίστες δεν χωράνε» ξανακούγονταν αποστομωτική αλλά και…
« Φύγε από δώ γιατί εδώ είναι το Ελληνικό ΝΕΤ…»
« Μά εδώ είναι συχνότητα κλήσης των QRP σταθμών…» ανταπαντούσε ο άλλος, για να λάβει και πάλι εξίσου αποστομωτική απάντηση:
«Και τι μας λές τώρα…, και μείς QRP είμαστε !!!...»
και χαχάνιζαν πίσω από τα μικρόφωνά τους. Οι Βαγγελάρες, οι Μητσάρες, οι Τάκηδες, οι Λάκηδες και οι υπόλοιπες συνομοταξίες.
Όλα ανάκατα. Ντολμάδες με καπεταναίους του γλυκού νερού, ρεβίθια και άλλες μαγειρικές ανάκατες με διεθνή κουζίνα. Πάτριοτ και άλλα υψηλής τεχνολογίας κατασκευάσματα, αλλά και μαέστροι σε ξεχαρβαλωμένες ορχήστρες... Όλα ανάμικτα με υπερμεγέθη, υπερφίαλα «ΕΓΩ !!!».
Εάν δε σαν νεοφώτιστος Έλληνας ραδιοερασιτέχνης αποφάσιζες να κάνεις την επίσκεψη κατά ‘κεί για να μιλήσεις και σύ βρέ αδερφέ με το… εξωτερικό να δείς και τι ψάρια πιάνει η κεραιούλα πού έφτιαξες και πώς σε ακούνε οι καφενεδάρχες και οι υπόλοιποι… Ε τότε. Άκουγες ομορφιές:
« Ε βρέ καλόστον, του γάλακτος και σύ ε!»
« Χαίρετε! Ε ναι του γάλακτος…» Αράδιαζες τα χαρακτηριστικά πού με επιμέλεια και κόπο είχες γράψει ( μιας και σπανιότατα τα λένε και αυτά μισά), έκανες όμορφη αλλά με τρεμάμενη ελαφρώς την φωνή, εκφώνηση, πέρναγες μικρόφωνο σύμφωνα με τους τύπους και τους κανόνες ζητώντας όσο ποιο ευγενικά μπορούσες να σού δώσουν το ριπόρτο σου… Και περίμενες και περίμενες…
« Α! τον ξεχάσαμε τον φίλο από την περιοχή τάδε. Ζήτησε και ριπόρτο…»
«Έλα μωρέ ριπόρτα και τέτοια…»
«Έλα καινούριε, αυτέ…, πώς σε λένε…, ένταξη, ακούγεσαι να …ούμε!»
Σήμερα δεν γνωρίζω εάν εξακολουθεί να υφίσταται το «Σουβλάκι Νέτ».
Θαρρώ όμως ότι και εάν υπάρχει, σίγουρα δεν θάναι στις παλιές του «δόξες» μιας και τους θαμώνες του έχει κερδίσει το διαδίκτυο και το ECHO LINK. (Να και κάτι καλό!) Έτσι θεωρώ ότι επιτέλους οι QRPers ξανακερδίσανε την συχνότητά τους...."

Ευτυχώς που τα διαβάζω και από αυτόν γιατί είχα αρχίσει να πιστεύω ότι είμαι ο τρελός του χωριού και όλοι οι άλλοι, ειδικά αυτοί του .285, ήταν οι σωστοί!
Μεγάλες μπουκιές τρώω, μεγάλη κουβέντα δεν θέλω να πω αλλά, θα κάνω ότι μπορώ για να σας διώξω από το 14.285! Δεν είναι δυνατόν δέκα ανεγκέφαλοι να ξεφτιλίζουν όλους τους ραδιοερασιτέχνες την Ελλάδος, με το έτσι θέλω.
Φύγετε! Φύγετε και πηγαίνετε στο .330, στο .340, στον Κύριο και ακόμη παραπέρα. Μακριά όμως από τα QRP!






 

No comments:

Post a Comment

Ονομάζομαι Τάκης Περρέας και αυτό είναι το προσωπικό μου ιστολόγιο, όπου “ιστολόγιο” το Δικτυακό ημερολόγιο!
Εδώ γράφω τις απόψεις μου, τις θέσεις μου, τις μελέτες μου και γενικά ό,τι έχει να κάνει μ' εμένα!
Δεν ζω από το ιστολόγιο, αντίθετα μου αφαιρεί αρκετό χρόνο από την καθημερινότητά μου. Δεν περιμένω να πλουτίσω λοιπόν ούτε από επισκέψεις, ούτε από “κλικ” σε σελίδες!
Με δεδομένη την ανυπαρξία σχολιασμού και ερωτήσεων, επιτρέπω πιά, μόνο σε μέλη να κάνουν σχόλια και ερωτήσεις. Στην περίπτωση που πραγματικά θέλετε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε, στείλτε ένα e-mail για να εγγραφείτε αυτόματα μέλος!
Κάντε όσες τεχνικές ερωτήσεις θέλετε και θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλες με τον καλύτερο και επεξηγηματικότερο τρόπο.
Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε, για τον οποίο το ξεκίνησα (άσχετα αν μερικές φορές εγώ ο ίδιος ξεμακραίνω)!