.

Ο λόγος στασίμων 1:1 ενός κεραιοσυστήματος, δεν συνεπάγεται τον 1:1 λόγο μεταφοράς ισχύος, προς την κεραία!

Saturday, 15 March 2014

λ/2 μονά-ζυγά!

"το μήκος του καλωδίου το οποίο “γειώνει” την RF του ΣΤΑΘΜΟΥ σας πρέπει να είναι λ/2 του μήκους κύματος ή μονά πολλαπλάσια αυτού"

Δεν νομίζω μόνο μονά (περιττά, odd) πολλαπλάσια. Και τα άρτια (ζυγά, even) πολλαπλάσια του λ/2, έχουν το ίδιο αποτέλεσμα όσον αφορά την μετατροπή του Ζ από το ένα άκρο του αγωγού στο άλλο άκρο αυτού. Οπότε μάλλον ήθελες να πεις "ακέραια πολλαπλάσια". Ή επίσης, θα μπορούσαμε να πούμε "άρτια πολλαπλάσια του λ/4". Αρκετά όμως με αυτό. Όπου στο "ακέραια" συμπεριλαμβάνουμε και το 0. Για την μπάντα των 160μ ή των 80μ κατά πάσα πιθανότητα το μήκος του εν λόγω αγωγού θα είναι 0*λ/2=0μ. Για αποφυγή παρεξήγησης, όπως αναφέρεις ήδη, στόχος δεν είναι ακριβώς τα νούμερα αυτά, αλλά κοντά σε αυτά. Πόσο κοντά; Στην κατανομή τάσης (ή έντασης ρεύματος) συναρτήσει του μήκους της γραμμής μεταφοράς (ή και της κεραίας, τα ίδια ισχύουν), το σημείο που έχει πχ V=Vmax/10 απέχει από το σημείο ελάχιστου Z: τοξημ(0,1)=5,74 μοίρες. Εκφρασμένο σε λ είναι 5,74/360=0,01594λ ή σε πιο εύχρηστη μορφή λ/63.

Αυτά, αλλά με επιφύλαξη, διότι έχω πολλά χρόνια να ασχοληθώ.
73 de sv1gap 




Αγαπητέ συνάδελφε έχεις δίκιο! Άλλωστε το σχήμα της μέγιστης/ελάχιστης αυτεπαγωγής εμπρός μου το είχα όταν το έγραφα! 
Μήκος λοιπόν αγωγού γης, άρτια πολλαπλάσια του λ/2. Εάν πραγματικά δεχτούμε και το 0 ώς σημείο μηδενικής αυτεπαγωγής, τότε για τα 160m ή κάπου εκεί κοντά(!), το λ/4 μήκος είναι 40 μέτρα και το λ/2 μήκος είναι 80 μέτρα. Η Ηλεκτρική Γείωση λοιπόν του σταθμού θα πρέπει να γίνει με μήκος καλωδίου πιο μικρό ή πιο μεγάλο των 40 μέτρων. Το πιό λογικό είναι να γίνει με μικρότερο μήκος, οπότε σε αυτήν την περίπτωση προσπαθούμε να το κάνουμε πραγματικά μικρό. Μικρότερο των 10 μέτρων αν είναι δυνατόν! 
Την σημασία της αποφυγής του λ/4 μήκους καλωδίου της δείχνω στους αναγνώστες με δύο παρακάτω σχήματα. 

Όταν ο αγωγός RF Γειώσεως (και ηλεκτρικής εν παραλλήλω), έχει μήκος λ/4 του μήκους κύματος στο ένα του άκρο παρουσιάζει κοιλία τάσεως σε αντίθεση με τον δεσμό τάσεως στο άλλο του άκρο. Έτσι η μέγιστη τάση των επιστροφών RF ευρίσκεται στο ATU ενώ η ελάχιστη επάνω στην ράβδο γείωσης. Ελάχιστη η RF τάση, ελάχιστη και η “γείωση”! 

Αντίθετα όταν το μήκος του αγωγού γειώσεως έχει μήκος λ/2 του μήκους κύματος, η κοιλία τάσεως του ενός άκρου, του ATU εν προκειμένω, εμφανίζεται αντίστοιχα και στο άλλο άκρο επάνω στην ράβδο γείωσης. Μέγιστη ή τάση, μέγιστη και “γείωση”!

Για παράδειγμα και αντίθετα από την μπάντα των 160m, στην μπάντα των 10m το λ/4 του μήκους κύματος είναι 2.5 μέτρα και πρέπει να το αποφύγουμε ως μήκους του αγωγού RF Γειώσεως ενώ, το λ/2 του μήκους κύματος είναι 5 μέτρα τα οποία είναι εφικτό σαν μήκος να γειώσουμε την RF αν το shack μας είναι στο ισόγειο και η ράβδος γείωσης απέξω. Αντίστοιχα θα πρέπει ν' αποφύγουμε τα 7.5 μέτρα ενώ θα προτιμήσουμε τα 10 μέτρα!

4 comments:

  1. I'm back

    ok με το ότι κάθε λ/2 πάνω στην γραμμή μεταφοράς (ή στην κεραία, τα ίδια ισχύουν) επαναλαμβάνεται το μέτρο (η τιμή) της τάσης (και της έντασης του ρεύματος). Το μόνο που αλλάζει κάθε λ/2 είναι η πολικότητα της τάσης και η φορά του ρεύματος. Κάθε λ, όλα είναι ίδια.
    Το ΘΕΜΑ είναι από πού ξεκινάμε; Πού βάζουμε, πού θεωρούμε ή πού είναι πραγματικά τα Vmax, Vmin, Imax, Imin, Zhigh, Zlow. Στη "γείωση" έχουμε Vmin, Z Low (Z min). Προσοχή, αυτό σε μία "καλή" γείωση ή σε μία θεωρούμενη γείωση. Διότι, αυτό που εμείς ονοματίζουμε γείωση μπορεί να μην είναι και τόσο γείωση.
    Οπότε, για να σχεδιάσουμε τις κατανομές V (τάσης) και I (ρεύματος) ως προς το μήκος του αγωγού ξεκινάμε από τη γείωση, για την οποία γνωρίζουμε ότι το Ζ είναι ελάχιστο, η τάση είναι ελάχιστη και η ένταση του ρεύματος είναι μέγιστη.

    Η κόκκινη διακεκομμένη γραμμή που έχεις σχεδιάσει στα 2 σχέδια, το πιθανότερο αντιστοιχεί στην τάση και όχι στην ένταση. Στο πρώτο σου σχήμα, όλα καλά με το σχήμα. Το μόνο σχόλιο θα ήταν ότι το "Ελάχιστη η RF τάση, ελάχιστη και η “γείωση”!" μπορεί εύκολα να παρερμηνευθεί, οπότε καλύτερα να λέγαμε:
    "Ελάχιστη η RF τάση στη γείωση, λ/4 γραμμή, μέγιστη η RF τάση στο ATU, ελάχιστη η αποτελεσματικότητα της γείωσης".

    Όμως στο δεύτερο σχήμα σου βάζεις κοιλία τάσεως στην γείωση. Μάλλον παρασύρθηκες από το 1ο σχήμα, ξεκίνησες τον σχεδιασμό της κατανομής τάσης από το ATU και έβαλες στο ATU την τάση που είχες βάλει και στο 1ο σχήμα. Όμως στο ATU δεν ξέρουμε τι έχουμε. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι στη γείωση έχουμε δεσμό (ελάχιστο) τάσης. Από τη γείωση ξεκινάμε και ότι μας βγάλει. Οπότε, στο 2ο σχήμα, νομίζω, θα πρέπει να αλλάξει η κατανομή τάσης. Δεσμός τάσης στη γείωση, κοιλία τάσης στη μέση του λ/2, δεσμός τάσης στο ATU. Το δε συμπέρασμα, θα μπορούσε να ειπωθεί ως εξής:
    "Ελάχιστη η RF τάση στη γείωση, λ/2 γραμμή, ελάχιστη η RF τάση στο ATU, μέγιστη η αποτελεσματικότητα της γείωσης".

    Τονίζω ξανά ότι άλλο πράγμα μία ιδανική γείωση και άλλο πράγμα μία πραγματική. Είναι όπως και στις κεραίες. Υπάρχει το perfect ground και το real ground ή το perfect earth και το real earth.
    Ένα χρήσιμο λινκ

    I'll Be Back
    73

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα συνάδελφε!
      Έχω ήδη μιλήσει για ταυτόχρονη "καλή ηλεκτρική γείωση αλλά κακή RF γείωση". Άρα στην πρώτη σου παράγραφο συμφωνούμε αν και το έχω γράψει με δικά μου λόγια!

      Και στην δεύτερη δική σου παράγραφο συμφωνούμε αφού το ίδιο γράφουμε με διαφορετική διατύπωση!

      Στην τρίτη παράγραφο σου πάλι, αν και στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουμε, ξεκινάς από λάθος συλλογισμό. Όπως και στην περίπτωση κατά την οποία το μήκος του αγωγού γειώσεως είναι λ/4 του μήκους κύματος και ενώ ΥΠΑΡΧΕΙ επιστροφή RF, αυτή δεν γειώνει, τώρα συνεχίζει να υπάρχει η ίδια επιστροφή RF και εφόσον α αγωγός γειώσεως έχει γίνει λ/2 η RF τάση του ενός άκρου είναι είδωλο και στην άλλη άκρη. Κατά προέκταση κι αντίστροφα, αφού γειώνεται η τάση η οποία εμφανίζεται στην ράβδο γείωσης το ίδιο γειώνεται και η RF τάση η οποία εμφανίζεται στο ATU από τις επιστροφές!

      Η ράβδος γειώσεως και στις δύο περιπτώσεις είναι η ίδια και θεωρώ ότι είναι μηδενικής αντίστασης. Ηλεκτρικά είναι η καλύτερη δυνατή την οποία κάποιος μπορεί να εγκαταστήσει, RFικά όμως όλα εξαρτώνται από τα μήκη κύματος των αγωγών και τις XL στα άκρα των.
      Το ρεζουμέ εν κατακλείδι και bottom line είναι, ότι ο αγωγός της RF Γειώσεως θα πρέπει να είναι άρτιο πολλαπλάσιο του λ/2 του μήκους κύματος και όχι του λ/4!

      Όταν "επιστρέψεις" γράψε μου και τ' όνομά σου. Το "συνάδελφε" είναι λίγο απρόσωπο!

      Delete
    2. Γιάννης3 April 2014 at 23:02

      Καλησπέρα εχω μπερδευτεί αρκετά και θελω μια βοήθεια. Αρχίζω λοιπόν. Έχω μια κεραία folded dipole της Diamond την WD330J και δεν έχω καθόλου rf γείωση στο σταθμό μου. Δεν έχω κανένα απο τα γνωστά προβλήματα και έχω κάνει και πάρα πολλές μακρυνές επαφές με 60-70 W. 1) Πρέπει να βάλω γείωση? 2) Στο υπόγειο του σπιτιού υπάρχει φρέαρ με νερό όλο το χρόνο και η απόσταση μέχρι εκεί είναι 25 -27 μέτρα. Άν λοιπόν πρέπει να βάλω γείωση πόσο μήκος πρέπει να έχει? (σημειώνω πως στο σπίτι δεν έχω καλοριφέρ ή κάποιο άλλο απο τα γνωστά σημεία γείωσης)

      Delete
    3. Καλημέρα Γιάννη.
      Αφού δεν έχεις επιστροφές RF, ουσιαστικά δεν υπάρχει κάτι να γειώσεις/μηδενίσεις. Η Ηλεκτρική γείωση του σπιτιού είναι αρκετή ως προστασία. Η όλη κουβέντα για τις γειώσεις και τα αντίβαρα και ράντιαλ γίνεται για αυτούς που τεντώνουν ένα μήκος σύρματος και μετά τους ταράζει το RFI! Καλά DX!

      Delete

Ονομάζομαι Τάκης Περρέας και αυτό είναι το προσωπικό μου ιστολόγιο, όπου “ιστολόγιο” το Δικτυακό ημερολόγιο!
Εδώ γράφω τις απόψεις μου, τις θέσεις μου, τις μελέτες μου και γενικά ό,τι έχει να κάνει μ' εμένα!
Δεν ζω από το ιστολόγιο, αντίθετα μου αφαιρεί αρκετό χρόνο από την καθημερινότητά μου. Δεν περιμένω να πλουτίσω λοιπόν ούτε από επισκέψεις, ούτε από “κλικ” σε σελίδες!
Με δεδομένη την ανυπαρξία σχολιασμού και ερωτήσεων, επιτρέπω πιά, μόνο σε μέλη να κάνουν σχόλια και ερωτήσεις. Στην περίπτωση που πραγματικά θέλετε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε, στείλτε ένα e-mail για να εγγραφείτε αυτόματα μέλος!
Κάντε όσες τεχνικές ερωτήσεις θέλετε και θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλες με τον καλύτερο και επεξηγηματικότερο τρόπο.
Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε, για τον οποίο το ξεκίνησα (άσχετα αν μερικές φορές εγώ ο ίδιος ξεμακραίνω)!