.

Ο λόγος στασίμων 1:1 ενός κεραιοσυστήματος, δεν συνεπάγεται τον 1:1 λόγο μεταφοράς ισχύος, προς την κεραία!

Tuesday, 1 October 2013

Μεγάλες κεραίες για Μεσαίες συχνότητες! απάντηση σε σχόλιο

καλημερα Τακη.ειναι η πρωτη φορα που μπαινω στη σελιδα σου και μπωρω να πω με ανεση οτι ειναι η καλυτερη!αν μπωρεις να με φωτισεις λιγο με μια οριζοντια που εχω ψιλομπλεξει.αν και νωμιζω οτι το προβλημα μου ειναι οι γειωσεις RF λογο εδαφους.εχω λοιπον ενα μηκος οριζοντιας περιπου 50 μετα και καθοδο αλλα 12.μετα χιλια ζορια εχοντας ενα ρολλερ σε σειρα στην εξοδο και ενα πηνειο προς τη γηπου ειναι και αυτο στην μια ακρη του ρολερ και στο μπλενταζ του 213,εχω το εξης φαινομενο:πολυ οξυς συντονισμος στο 1422 Khz και ενω συντονιζω με το pll στα 7 με 10 watt με επιστρεφομενα 0,4 οταν συδεσω το λινεαρ ,το pll δειχνει να οδηγει μεχρι τα 2watt και μετα στιγμιαια διχνει οτι τραβηξε 40 και κλεινει απο overload.αν μπωρεις να με φωτησεις γιατι με εχει τρενανει.σε ευχαριστω. ΑΙΑΚΟΣ RADIO

Καλημέρα!
Δεν κατάλαβα πολλά από την συνδεσμολογία των ρόλλερ και ούτε κατάλαβα τον λόγο ύπαρξης αυτών!
Απλοποίησα λοιπόν την κεραία σου μαζί με την κάθοδό της και δες τι μου έβγαλε ένα παλιό πρόγραμμα σε dos!
 Δεν υπάρχουν ράντιαλ και υπολογίζω το ύψος του σύρματος στα 10 μέτρα. Το μήκος των 50 μέτρων αντιστοιχεί στο λ/4 του μήκους κύματος και μολονότι τα 12 μέτρα της καθόδου(;) είναι περιττά τα συμπεριλαμβάνω κι αυτά. Η απόδοση του κεραιοσυστήματος έτσι, είναι της τάξης του 1.17%. Από τα 100watt εκπομπής σου, μόνο 1Watt 200mW θα εκπεμφθούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τριπάρει το προστατευτικό του λίνεαρ!  
Οι απλές, εύκολες, γρήγορες και φτηνές λύσεις είναι οι εξής.

1ον να συνδέσεις ένα σύρμα μήκους 50 μέτρων στο σασσί του μηχανήματος ή του λίνεαρ και να το τρέξεις ακόμα και πάνω στο έδαφος, προς την αντίθετη πλευρά από αυτή που τρέχει το σύρμα της κεραίας.
2ον να κάνεις το ίδιο αλλά αυτή την φορά θα συνδέσεις αυτό το μήκος σύρματος στο μπλεντάζ του RG213 και πάλι θα το τρέξεις αντίθετα.

3ον να ενώσεις ράντιαλ στο μπλεντάζ του ομοαξονικού. Όσο πιο πολλά και όσο πιο μακριά είναι το καλύτερο. Δες πόσο πολύ σου ανεβάζει την απόδοση.

4ον να ορθώσεις το σύρμα της κεραίας όσο πιο ψηλά μπορείς. Το σύρμα το οποίο θα ενώνει στην ψίχα του ομοαξονικού να είναι το δυνατόν κάθετο και το λιγότερο δυνατόν οριζόντιο.
Δες πως ανεβαίνει ο βαθμός απόδοσης ανεβάζοντας το ύψος της κεραίας! Μόνο με 10 ράντιαλ μήκους 15 μέτρων!

Σε όλες τις περιπτώσεις βέβαια χρειάζεσαι ένα κύκλωμα T ή L για να ματσάρεις την ομοαξονική γραμμή μεταφοράς στην σύνθετη αντίσταση την οποία παρουσιάζει το κεραιοσύστημά σου.
Για όποιες απορίες τα ξαναλέμε .Ενημέρωση.
Όπως βλέπεις με μόνη διαφορά την πρόσθεση ράντιαλ υπήρξε βελτίωση.
Η προστασία του λίνεαρ δεν τριπάρισε και κατάφερε να βγάλει ισχύ!
Η όλη βελτίωση έχει να κάνει με την προσθήκη ράντιαλς και την ελαχιστοποίηση των απωλειών γης. Κάνοντας περισσότερους συνδυασμούς στους υπολογισμούς και προσπαθώντας να σου βρω τον καλύτερο συνδυασμό με τις υπάρχουσες δυνατότητες RF Γης κατέληξα στις παρακάτω δύο καρτέλες.

Κοινό και στις δύο καρτέλες είναι το συνολικό μήκος της κεραίας (κάθετο + οριζόντιο) το οποίο το υπολόγισα 50 μέτρα.
Είναι βασικό αυτό το μήκος.
Στην πρώτη καρτέλα  με 5 ράντιαλ μήκους 30 μέτρων το καθένα, η σύνθετη αντίσταση είναι 50Ω αλλά η reactance είναι 12.6Ω με την συνολική απόδοση να είναι 5.52%.
Στην δεύτερη πάλι με μήκος κεραίας 50 μέτρα, τα ράντιαλ είναι 10 με το μήκος τους να είναι μόνο 10 μέτρα το καθένα! Η σύνθετη αντίσταση Z είναι 39Ω ενώ η reactance έχει μειωθεί αισθητά πέφτοντας στα 3.5Ω. Μην σε ανησυχεί η Ζ=39Ω γιατί στο κάτω-κάτω η θεωρητική αντίσταση κάθετης λ/4 κεραίας είναι 36Ω! Το σημαντικό όμως είναι ότι η απόδοση ανεβαίνει στο 7.1%
Αμόλα σύρμα και πάλι εδώ είμαστε!
Για την σύνδεση της ονομαστικής αντίστασης εξόδου με την σύνθετη αντίσταση της κεραίας, χρησιμοποιείται low pass L-C tunned circuit.