.

Ο λόγος στασίμων 1:1 ενός κεραιοσυστήματος, δεν συνεπάγεται τον 1:1 λόγο μεταφοράς ισχύος, προς την κεραία!

Tuesday 1 October 2013

Μεγάλες κεραίες για Μεσαίες συχνότητες! απάντηση σε σχόλιο

καλημερα Τακη.ειναι η πρωτη φορα που μπαινω στη σελιδα σου και μπωρω να πω με ανεση οτι ειναι η καλυτερη!αν μπωρεις να με φωτισεις λιγο με μια οριζοντια που εχω ψιλομπλεξει.αν και νωμιζω οτι το προβλημα μου ειναι οι γειωσεις RF λογο εδαφους.εχω λοιπον ενα μηκος οριζοντιας περιπου 50 μετα και καθοδο αλλα 12.μετα χιλια ζορια εχοντας ενα ρολλερ σε σειρα στην εξοδο και ενα πηνειο προς τη γηπου ειναι και αυτο στην μια ακρη του ρολερ και στο μπλενταζ του 213,εχω το εξης φαινομενο:πολυ οξυς συντονισμος στο 1422 Khz και ενω συντονιζω με το pll στα 7 με 10 watt με επιστρεφομενα 0,4 οταν συδεσω το λινεαρ ,το pll δειχνει να οδηγει μεχρι τα 2watt και μετα στιγμιαια διχνει οτι τραβηξε 40 και κλεινει απο overload.αν μπωρεις να με φωτησεις γιατι με εχει τρενανει.σε ευχαριστω. ΑΙΑΚΟΣ RADIO

Καλημέρα!
Δεν κατάλαβα πολλά από την συνδεσμολογία των ρόλλερ και ούτε κατάλαβα τον λόγο ύπαρξης αυτών!
Απλοποίησα λοιπόν την κεραία σου μαζί με την κάθοδό της και δες τι μου έβγαλε ένα παλιό πρόγραμμα σε dos!
 Δεν υπάρχουν ράντιαλ και υπολογίζω το ύψος του σύρματος στα 10 μέτρα. Το μήκος των 50 μέτρων αντιστοιχεί στο λ/4 του μήκους κύματος και μολονότι τα 12 μέτρα της καθόδου(;) είναι περιττά τα συμπεριλαμβάνω κι αυτά. Η απόδοση του κεραιοσυστήματος έτσι, είναι της τάξης του 1.17%. Από τα 100watt εκπομπής σου, μόνο 1Watt 200mW θα εκπεμφθούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τριπάρει το προστατευτικό του λίνεαρ!  
Οι απλές, εύκολες, γρήγορες και φτηνές λύσεις είναι οι εξής.

1ον να συνδέσεις ένα σύρμα μήκους 50 μέτρων στο σασσί του μηχανήματος ή του λίνεαρ και να το τρέξεις ακόμα και πάνω στο έδαφος, προς την αντίθετη πλευρά από αυτή που τρέχει το σύρμα της κεραίας.
2ον να κάνεις το ίδιο αλλά αυτή την φορά θα συνδέσεις αυτό το μήκος σύρματος στο μπλεντάζ του RG213 και πάλι θα το τρέξεις αντίθετα.

3ον να ενώσεις ράντιαλ στο μπλεντάζ του ομοαξονικού. Όσο πιο πολλά και όσο πιο μακριά είναι το καλύτερο. Δες πόσο πολύ σου ανεβάζει την απόδοση.

4ον να ορθώσεις το σύρμα της κεραίας όσο πιο ψηλά μπορείς. Το σύρμα το οποίο θα ενώνει στην ψίχα του ομοαξονικού να είναι το δυνατόν κάθετο και το λιγότερο δυνατόν οριζόντιο.
Δες πως ανεβαίνει ο βαθμός απόδοσης ανεβάζοντας το ύψος της κεραίας! Μόνο με 10 ράντιαλ μήκους 15 μέτρων!

Σε όλες τις περιπτώσεις βέβαια χρειάζεσαι ένα κύκλωμα T ή L για να ματσάρεις την ομοαξονική γραμμή μεταφοράς στην σύνθετη αντίσταση την οποία παρουσιάζει το κεραιοσύστημά σου.
Για όποιες απορίες τα ξαναλέμε .



Ενημέρωση.
Όπως βλέπεις με μόνη διαφορά την πρόσθεση ράντιαλ υπήρξε βελτίωση.
Η προστασία του λίνεαρ δεν τριπάρισε και κατάφερε να βγάλει ισχύ!
Η όλη βελτίωση έχει να κάνει με την προσθήκη ράντιαλς και την ελαχιστοποίηση των απωλειών γης. Κάνοντας περισσότερους συνδυασμούς στους υπολογισμούς και προσπαθώντας να σου βρω τον καλύτερο συνδυασμό με τις υπάρχουσες δυνατότητες RF Γης κατέληξα στις παρακάτω δύο καρτέλες.

Κοινό και στις δύο καρτέλες είναι το συνολικό μήκος της κεραίας (κάθετο + οριζόντιο) το οποίο το υπολόγισα 50 μέτρα.
Είναι βασικό αυτό το μήκος.
Στην πρώτη καρτέλα  με 5 ράντιαλ μήκους 30 μέτρων το καθένα, η σύνθετη αντίσταση είναι 50Ω αλλά η reactance είναι 12.6Ω με την συνολική απόδοση να είναι 5.52%.
Στην δεύτερη πάλι με μήκος κεραίας 50 μέτρα, τα ράντιαλ είναι 10 με το μήκος τους να είναι μόνο 10 μέτρα το καθένα! Η σύνθετη αντίσταση Z είναι 39Ω ενώ η reactance έχει μειωθεί αισθητά πέφτοντας στα 3.5Ω. Μην σε ανησυχεί η Ζ=39Ω γιατί στο κάτω-κάτω η θεωρητική αντίσταση κάθετης λ/4 κεραίας είναι 36Ω! Το σημαντικό όμως είναι ότι η απόδοση ανεβαίνει στο 7.1%
Αμόλα σύρμα και πάλι εδώ είμαστε!
Για την σύνδεση της ονομαστικής αντίστασης εξόδου με την σύνθετη αντίσταση της κεραίας, χρησιμοποιείται low pass L-C tunned circuit.

3 comments:

  1. Τακη καλημερα.σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου και τον χρονο που αφιερωσες για να ασχοληθεις με το προβλημα μου.αν παω στην τεταρτη λυση:1ον)οι γειωσεις που υπαρχουν τωρα καταργουνται?2ον)τα ραντιαλ μπορουν να τρεξουν αντιθετα απο την κατευθηνση της οριζοντιας?σημειωνω οτι δεν μπορω να ανεβω σε υψος και οτι η διατομη συρματος ειναι 1,2 .ΑΝ ομως παω στην τριτη λυση:1ον)μπορω να ξεκινησω τα ρατιαλ(συρματα ιδιας διατομης )απο τις βεργες των γειωσεων(εχω 3 του 1,5m σε ενα τριγωνο) και να τεξουν στο εδαφος?συγνωμη αν γινομαι κουραστικος και σε ευχαριστω και παλι.ΑΙΑΚΟΣ ΡΑΔΙΟ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά προς τα κάτω ως προς την διατομή του σύρματος.
      Στον πρώτο υπολογισμό για παράδειγμα, αν όλα είναι ίδια και η διατομή γίνει 1.2mm, στο τέλος η απόδοση γίνεται 1.02% και ο λόγος απωλειών γίνεται 19.9db.
      Αμελητέα η διαφορά.
      Αν κατάλαβα έχεις φτιάξει τρίγωνο γείωσης.
      Αυτό είναι εξαίρετη Ηλεκτρική Γείωση αλλά δεν είναι RF Γη. Περιέγραψέ μου καλύτερα το σύστημα το οποίο έχεις φτιάξει για να μπορέσω να το καταλάβω εμπεριστατωμένα και να σου δώσω την καλύτερη δυνατή συμβουλή.
      Έχεις κάπλερ κι αν ναι, που το έχεις;
      Δίπλα στα μηχανήματα ή κάπου έξω και συνδέεις την συρμάτινη κάθοδο σε αυτή;
      Για πες, να σου πω!

      Delete
  2. ΑΙΑΚΟΣ ΡΑΔΙΟ3 October 2013 at 12:09

    kκαλημερα Τακη.λοιπον να τα παρουμε απο την αρχη.το μηχανημα αποτελειται απο ενα pll της rf sourch 15w στη συνεχεια ενα linear γραμικο 50 ΩΜ με μια eimac 8295 στα3200V ,μεσα στο κουτι του εχει και ATU .εξοδος απο εκει με RG213 60cm παει στο βατομετρο -στασιμομετρο και μετα παλι 213 με μακρος 1,20m το οποιο εχω ανασηκωσει στη μεση και σε αποσταση 50 cm απο το linear και το δινω στο coupler που αποτελειτε απο ενα ρολερ 40μΗ και σε διαταξη Γ ενα πηνειο προς τη γη το οποιοδεχετε το μπλενταζ του 213.στην εξοδο του ρολερ προς κεραια με μονο αγωγο τον οποιο εχω κοψει στους 50 ποντους και εχω σε σειρα εναν κεραμικο πυκνωτη ρωσικο 675pF 6ΚV(βοηθησε τον συντονισμο).απο εκει συνεχιζει ο μονος αγωγος για 11 μετρα και παει στο οριζοντιο κοματο που ειναι περιπου 50 -52 μετρα.παμε τωρα στις γειωσεις :απο το πηνειο προς τη γη και απο το ιδιο σημειο που παταει το μπλενταζ πηρα ενα πολυκλωνο 6mm το πηγα σε μια γεφυρα σαν και αυτες που εχει ο ηλ πινακας και απο εκει φευγει ενα ευκαμτο 10αρι (χοντρο)και παει εξω στον ιστο (αποσταση 4 μετρα)το οποιο και συνδεηκε με τον ιστο σε υψος απο το εδαφος 1 μετρο.σε αυτο το υψος συνδεσα ενα καλωδιο 4mm και περιπου 70 ποντους μακρος ,επανω στο συρματοπλεγμα της μαντρας(υψος συρματοπλεγματος απο το εδαφος1,60 m δηλαδη μεχρι αυτο το υψος εχει τσιμεντολιθους) και για 30 μτρα ευθεια και αντιθετα με την κατευθηνση της καιρεας +αλλα 30 σε γωνια τρεχει το συρματοπλεγμα.το συνολικο υψος του ιστου ειναι 11,60m και 1,5m πριν απο την κορυφη εδεσα ενα συρμα ιδιο με αυτο που τρεχει το ορζοντιο κοματι της κεραιας,και το εριξα στη γη 25 μετρα μακρια απο τον ιστο και στην αντιθετη πλευρα απο το οριζοτιο.ξαναπαμε μεσα στην φεφυρα που ξεκινουν οι γειωσεις και περνω αλλο ενα χοντρο 10αρι και το παω στο τριγωνο που εχω φταξει το οποιο ειναι αναμεσα στον ιστο και στο σημειο που γειωσα το συρμα που ξεκιναει απο αυτον,δηλαδη αποσταση απο τον πομπο περιπου 15μ.συν μια ασχετη γειωση ξεχωριστη απο το τριγωνο σε αλλο σημειο η οποια παει και αυτη στη γεφυρα.εχθες λοιπον σε δοκιμη στου1449 Κhz(συντονιστικε καλυτερα εκει)και με 500watt carier και στασιμα πολυ κοντ στο 0 πηρα ενα τηλ στη σαμο και πηγενε πολυ καλα.υπ'οψν οτι βρισκομαι 10 μιλια νοτια του πειραια(γνωστο νησι) ,η ακροαση εγινε με φορητο δεκτη ,οχι απο ραδιοερασιτεχνη και χωρις επηρεασμό κεραιας.νωμιζω οτι στα ειπα ολα.παλι κουραστικος εγινα .σε ευχαριστω και παλι.ΑΙΑΚΟΣ ΡΑΔΙΟ

    ReplyDelete

Ονομάζομαι Τάκης Περρέας και αυτό είναι το προσωπικό μου ιστολόγιο, όπου “ιστολόγιο” το Δικτυακό ημερολόγιο!
Εδώ γράφω τις απόψεις μου, τις θέσεις μου, τις μελέτες μου και γενικά ό,τι έχει να κάνει μ' εμένα!
Δεν ζω από το ιστολόγιο, αντίθετα μου αφαιρεί αρκετό χρόνο από την καθημερινότητά μου. Δεν περιμένω να πλουτίσω λοιπόν ούτε από επισκέψεις, ούτε από “κλικ” σε σελίδες!
Με δεδομένη την ανυπαρξία σχολιασμού και ερωτήσεων, επιτρέπω πιά, μόνο σε μέλη να κάνουν σχόλια και ερωτήσεις. Στην περίπτωση που πραγματικά θέλετε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε, στείλτε ένα e-mail για να εγγραφείτε αυτόματα μέλος!
Κάντε όσες τεχνικές ερωτήσεις θέλετε και θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλες με τον καλύτερο και επεξηγηματικότερο τρόπο.
Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε, για τον οποίο το ξεκίνησα (άσχετα αν μερικές φορές εγώ ο ίδιος ξεμακραίνω)!