.

Ο λόγος στασίμων 1:1 ενός κεραιοσυστήματος, δεν συνεπάγεται τον 1:1 λόγο μεταφοράς ισχύος, προς την κεραία!

Sunday 27 June 2010

ΚΕΡΑΥΝΟΙ! Ένα επικίνδυνο φαινόμενο!

ΤΡΕΙΣ ΚΕΡΑΥΝΟΙ ΧΤΥΠΑΝΕ ΤΑ 3 ΨΗΛΟΤΕΡΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ, ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ!!! ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO




Lightning strikes three of the tallest buildings in Chicago at the same time! from Craig Shimala on Vimeo.

πηγή

Δεν θα ήθελα να έχω "μονόπολο" ή κανενός άλλου είδους κεραία εκεί επάνω!
Καλό το ύψος αλλά ποιός πληρώνει τις στατικές εκκενώσεις και ΟΧΙ ΜΟΝΟ!!!

3 comments:

  1. τα συστήματα οδευσης της ενεργειας του κεραυνου σε τετοιες υποδομές ειναι τόσο προηγμένα, οσον αφορά τόσο το κτίριο οσο και τα ραδιοφωνα - τηλεοράσεις - κινητή - pager - ham repeaters που φιλοξενουν, ειναι τόσο προηγμένα, που δεν παθαίνουν τίποτε.

    Σε ολο αυτό βοηθά το μονοσημειακό συστημα διοχέτευσης ενέργειας, το τεράστιο υψος απο την γή (που δεν επιτρέπει την αναπτυξη διαφοράς δυναμικου ανάμεσα στο ίδιο το κτίριο και στα μηχανήματα που φιλοξενει (ήτοι και στιγμιαία, η διαφορά δυναμικου που εχει η κορυφή του κτιρίου με την γή ειναι κάμποσα μεγαβόλτ, αλλά ανάμεσα στις βαθμίδες των ίδιων των ηλεκτρονικών ειναι εκτονώσιμες απο surge suppressors) και η σωστή σχεδιαση του συστήματος ηλεκτροδότησης.

    ΕΜΕΙΣ, ποιό απο όλα τα απαραίτητα για την σωστή αντιμετώπιση των κεραυνών, κάνουμε στον σταθμό μας, και μάλιστα τωρα, καλοκαιριάτικα, εποχή των επισκευών και των βελτιώσεων?

    προσωπικά δουλευω μονοσημειακή πλανητική γείωση με μονό σημείο γείωσης, αν και στο σημείο που ειμαι δεν κινδυνευω και τόσο απο κεραυνους. κάθε ομοαξονική γραμμή εχει αντικεραυνικό αερίου, και ανάβω και κάνα κεράκι στον Αγιο Πατρίκιο και στην Εκκλησία του αγίου πνέυματος....

    ReplyDelete
  2. Εμείς Γιάννη μου σηκώνουμε το "μονόπολο" στο "μάτι του θεού" και για γείωση έχουμε το ίδιο το μηχάνημα!!!
    Τς! "Μονοσημειακό"! Τι είπες τώρα?!
    Ράντιαλ παίρνει ή βγαίνει και σαν μονόπολο?

    ReplyDelete
  3. ολα (κεραιοσυστήματα, μηχανήματα) συνδέονται σε ενα σημειο, την βάση της μεγαλύτερης κεραίας, ολες οι καθόδοι εχουν ίσο μήκος και απο αυτό το σημείο αναχωρει ο γειωτικός αγωγός ο οποιος δυστυχώς δεν εχει συνδεθει σε 2πλό αστέρα (7 σημεία) οπως θα επρεπε αλλά μόνο σε μια ράβδο.

    οπως και να εχει, (υποτίθεται πώς) το κεραυνικό ρευμα αναπτύσσεται ισόποσα στις συσκευές του shack και τυχουσες διαφορές δυναμικου πνίγονται απο τους εκκενωτές αερίου. ουτως ή άλλως τα transients σηκώνουν το δυναμικό του σταθμου σε κάτι ΚV απο την γή σε κάθε ηλεκτροστατική εκφόρτιση στιγμιαια (αυτό ειναι κάτι που δεν μπορεις να το αποφύγεις, οτι και να πιστευουν μερικοι - μερικοι) αλλά δεν γίνεται ζημιά στα μηχανήματα, ειτε αυτά ειναι σβηστά (γιατι τα 230V απο συνδέονται εντελώς οταν κλεινω τον σταθμό) είτε οταν αυτά ειναι ανοιχτά (μολις ο καιρός ζορίσει λίγο, γυρνώ σε μπαταρία για πλήρη απομόνωση απο την διαδρομή του ουδέτερου σε 2η γή.)

    Δεν ειχα πρόβλημα ως τώρα, αν και δεσποζει ψηλά η πολυκατοικιουλα στην οποια μένω.

    αν κάτι δεν εχω κάνει καλά, μάλλον θα το μάθετε μια μέρα απο τις ειδήσεις....hihi...

    ReplyDelete