.

Ο λόγος στασίμων 1:1 ενός κεραιοσυστήματος, δεν συνεπάγεται τον 1:1 λόγο μεταφοράς ισχύος, προς την κεραία!

Friday 5 March 2010

Marconi Basic-7 3η συνέχεια!

-->


Η παρουσίαση την κατασκευής του Marconi Basic-7 συνεχίζεται με την κατασκευή του βαθυπερατού φίλτρου εξόδου.
Κολλήστε τους τέσσερις πυκνωτές των 470pF για να πάρετε θάρρος και ξεδιπλώστε προσεκτικά το σύρμα των 0.4mm για να μην κάνει κόμπους.
Όπως θα έχετε διαπιστώσει τα τρία κομμάτια σύρμα τα οποία θα χρησιμοποιήσετε περιλαμβάνονται στο κιτ και είναι προσεκτικά διπλωμένα!
Περάστε 5 εκατοστά σύρματος από τον φερρίτη και ξεκινήστε το τύλιγμα. Τυλίξτε σφικτά τις σπείρες την μία δίπλα στην άλλη προσέχοντας να μην καβαλά το σύρμα ειδικά μέσα στην τρύπα όπου δεν είναι ιδιαίτερα εμφανές. Ανοίγοντας ομοιόμορφα τις σπείρες στο τέλος θα σφίξουν περισσότερο. Κάθε φορά που περνά το σύρμα μέσα από την τρύπα μετράει για σπείρα. Αν στο τέλος τις μετρήσετε από την έξω μεριά του φερρίτη θα είναι 18! Συν την μία επειδή το σύρμα περνά μέσα από το κέντρο και το βλέπουμε δεξιά κι αριστερά!
Πιστέψτε με δεν είναι δύσκολο. Περισσότερο δυσκολεύτηκα να κρατάω τον μικροσκοπικό φερρίτη ανάμεσα στα δάκτυλά μου, παρά το τύλιγμα αυτό καθ’ αυτό!
Αν κάπου δεν είμαι ιδιαίτερα περιγραφικός απαντώ και σε σχόλια να ξέρετε!
Από την έξοδο του πομπού περνάνε στην είσοδο του δέκτη σύμφωνα με τις οδηγίες του σχεδιαστή.
Αντιστάσεις και πυκνωτές! Προσοχή στον C32 ο οποίος είναι multilayer και όχι κεραμικός. Είναι ένας από τους δύο λιλιπούτειους μπλε πυκνωτές με δύσκολο να διαβάσεις την τιμή των στη ράχη των!
Προσέξτε επίσης την τοποθέτηση των δύο διόδων Γερμανίου. Οι μαύρες γραμμές πάνω στο γυαλάκι δείχνουν την Κάθοδο.
Σειρά έχει ο ακουστικός ενισχυτής. Θα αναγκαστώ να σας περιγράψω μια μικρή μετατροπή την οποία πρέπει να κάνετε στο κύκλωμα και συγκεκριμένα στα ποδαράκια LM386. Αν πάτε πίσω στην ανάρτηση με το σχέδιο θα δείτε ότι το ποδαράκι 3 του ολοκληρωμένου είναι γειωμένο και το πόδι 2 δέχεται την ακουστική συχνότητα (AF) από το  mixer  και τον πλάγιο ήχο (side tone).
Θα πρέπει να προσεκτικά να χαράξετε την πλακέτα γύρο από το πόδι 3 και να χαράξετε την πλακέτα ακριβώς κάτω από το 3. Είναι η πίστα η οποία έρχεται από το VR2 και με ένα μικρό γεφύρωμα την συνδέουμε με το 3.
Πιστεύω ότι στο κιτ το οποίο θα πάρετε στα χέρια σας αν αποφασίσετε να το αγοράσετε αυτό το κιτ, θα έχει την μετατροπή και δεν θα χρειαστεί να επέμβετε!
Όπως και να ‘χει, κάντε κλικ επάνω στην εικόνα της πλακέτας και μεγεθύνετε μέχρι που να το δείτε ικανοποιητικά!
Ευτυχώς δεν υπάρχει κάτι άλλο να προσέξετε παρά τον πυκνωτή C35 ο οποίος είναι ο δεύτερος multilayer  και επίσης τις δύο μικρές διόδους Γερμανίου.
Δύο ακόμα ευκολοκατασκεύαστα κυκλώματα και τελειώσαμε!
Αύριο! Ελπίζω!!!  

No comments: