.

Ο λόγος στασίμων 1:1 ενός κεραιοσυστήματος, δεν συνεπάγεται τον 1:1 λόγο μεταφοράς ισχύος, προς την κεραία!

Monday, 1 March 2010

Ιστορίες μιας Βροχερής Ημέρας!

--> -->

Με ξύπνησε 7:30 UTC η Αγγλική βροχή! Δουλειά δεν είχα να κάνω, αλλά είχα να κάνω …χόμπυ!
Τα σακουλάκια με τα υλικά κατασκευής του Marconi Basic-7 με κοίταζαν με παράπονο περιμένοντας να τα αξιοποιήσω.
Ζέστανα νερό και έφτιαξα το πρώτο τσάϊ της μακριάς ημέρας. Earl Grey με άρωμα Bergamot!
Μέχρι να ζεσταθεί το κολλητήρι άνοιξα το “μικράκι”» να ακούσω για κανέναν QRP συνάδελφο ειδικά τώρα που έχει αρχίσει να ανεβαίνει η διάδοση.
Αναγκαστικό πέρασμα από πού αλλού? Από το χιλιοταλαιπωρημένο 14.285!
Ευτυχώς οι “γιδοβοσκοί” ήταν στις στάνες τους ακόμα και ο “Μαέστρος” συνέθετε την νέα του “κοτσανάτα” κι έτσι μπόρεσα ν’ ακούσω τον Γιώργο τον VK2GBG.
Τον κάλεσα σε ένα κενό και όντως παραδόξως με άκουσε! Με 10Watt να με ακούσει στην Αυστραλία με αυτή την διάδοση, δεν είναι λίγο!
Μέσα από το QRN που είχε, κατάφερε να πάρει το χαρακτηριστικό και την καλημέρα μου. Δεν υπήρχε λόγος να επιμείνω περισσότερο γιατί η επαφή ήταν οριακή.
Χαιρέτησα και αποχώρησα αφήνοντας το “μικρό” να μουρμουράει μόνο του.
Άκουγα κάποιες φορές κάποια διαμόρφωση, πολύ δυνατή και με Υψηλή Πιστότητα, αλλά δεν έδινα βάση γιατί μετρούσα τις σπείρες στα torroid πηνία.
Κάτι πήρε το αυτί μου όμως για ένα “αβάπτιστο” και έδωσα προσοχή.
Ο hi-fi SSB stereo έλεγε στον συνομιλητή του αναφερόμενος σε έναν τρίτο τον οποίο δεν άκουγα, τον “αβάπτιστο”, ότι “ας πάρει μικρόφωνο, κι αν είναι αβάπτιστος δεν πειράζει. Πες του να πει μια καλημέρα”!
Ξεχνώντας τότε τους καλούς μου τρόπους, για τους οποίους είμαι γνωστός στο Πανελλήνιο-τώρα και στον έξω κόσμο,  και πήρα μικρόφωνο χωρίς να ζητήσω διακοπή και είπα στον hi-fi SSB stereo ότι αυτό απαγορεύεται και θα έπρεπε να έχει υπ’ όψιν του τον Κανονισμό Ραδιοερασιτέχνη επ’ αυτού.
Η απάντησή του, με σαφώς θιγμένο ύφος(τι να μας πεις κι εσύ, ΡΕ!), ήταν ότι τον ξέρει τον κανονισμό και ότι δεν υπήρχε πρόβλημα με το να πει καλημέρα σε ραδιοερασιτεχνική συχνότητα ένας ο οποίος δεν έχει χαρακτηριστικό. “Εκτός αυτού”, συνέχισε, “το μηχάνημα το έχει, γιατί να μην βγει”?!
Θαμπωμένος από την καθαρότητα και την διαύγεια αυτών των επιχειρημάτων, αποσύρθηκα διακριτικά στην κατασκευή του πτωχού πλην τιμίου πομποδέκτη μου, με την ακαταμάχητη ισχύ εξόδου των 1.500mW!

“οι ντενεκέδες όσο πιο άδειοι είναι, τόσο πιο πολύ θόρυβο κάνουν όταν, τους κτυπάνε (και όταν μιλάνε)”!
14.285MHz, 08:20UTC