.

Ο λόγος στασίμων 1:1 ενός κεραιοσυστήματος, δεν συνεπάγεται τον 1:1 λόγο μεταφοράς ισχύος, προς την κεραία!

Monday, 7 April 2008

ΕΜΠΟΡΟΙ - ΣΤΡΑΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ


ΟΙ ΣΤΡΑΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ!
Αν σας δηλώσω στον αέρα, εν είδει καταχώρισης στον τύπο, ότι το αυτοκίνητό μου πιάνει τα 200 χιλιόμετρα την ώρα σε 4 δευτερόλεπτα και φυσικά δεν τα καταφέρω, ένας Θεός ξέρει τι θα ακούσω!
Χαρακτηρισμούς του τύπου, … καυχησιάρης, … παραμυθάς και προ πάντων την τρισύλλαβη λέξη η οποία αρχίζει από ΜΑ και τελειώνει σε ΑΚΑΣ.
Χώρια που όταν θα λέω το call sign μου στον αέρα θα μου κάνουν όλοι «Βουμ – Βουμ».
Αυτά με μένα!
Όταν ένας κατασκευαστής όμως φορτώνει την κεραία του με πλεονεκτήματα και επιδόσεις και db και στο τέλος τίποτα απ’ όλα αυτά δεν επαληθεύεται στην πράξη το θέμα περνάει στο ντούκου.
Άντε να συζητηθεί σε ένα δύο πηγαδάκια και αυτό είναι όλο.
Με την ανοχή την δική μας έχουν αποθρασυνθεί τελείως. Η αγορά βρίθει κεραιών οι οποίες αψηφούν τους νόμους της φυσικής.
Διαφημίζει κάποιος κεραία λ/2 και χωρίς την ανάγκη από ράντιαλ, από τα 80 μέτρα έως τα 6 μέτρα και μήκος κεραίας μόνο 6.15 μέτρα! Δεν ξεχνά δε να την στολίσει και να της δώσει προίκα 6db!
Ε! όποιος αγοράσει αυτήν την κεραία έχει καεί από χέρι και έχει πετάξει τα λεφτά του από το παράθυρο.
«Μα, είναι ο κατασκευαστής που δίνει αυτές τις προδιαγραφές και αυτά τα db. Δεν ξέρει αυτός?» θα αντιλογήσει κάποιος.
Να είστε σίγουροι ότι ο κατασκευαστής τα ξέρει όλα αυτά και ξέρει και κάτι παραπάνω.
Ο,ΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΝΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ!
Εκτός από κάποιες εξαιρέσεις τεστ κεραιών που έχουν περάσει από τα εργαστήρια της ARRL σαν αγορασμένες από το εμπόριο και όχι δάνειο από κάποιον αντιπρόσωπο του οποίου διαφημίσεις υπάρχουν στο περιοδικό της, οι πλειοψηφία των άλλων τεστ στην πλειοψηφία των άλλων περιοδικών είναι σικέ.
Κεραίες που βγάζουν μάτι με την άθλια απόδοση την οποία περιγράφει αυτός που κάνει το τεστ, στο τέλος βαθμολογούνται « κάπως σχετικά καλή, ίσως να πλησιάζει το δίπολο, μπορεί, εάν, όταν…».
Όταν υπάρχει ή υποτακτική σχέση του εκδότη με τον κατασκευαστή-αντιπρόσωπο αυτός ο οποίος βγαίνει χαμένος είναι ο πελάτης.
Μία άμυνα του πελάτη-θύματος είναι η γνώση. Να μην μασάει τα στραγαλο-db του κάθε κατασκευαστή. Όπως και τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες που προσπαθεί να του πουλήσει ο κάθε άσχετος υπάλληλος των εδώ αντιπροσώπων.
Μια δεύτερη άμυνα είναι, όσο παθιασμένος να είναι με την κεραία, να ζητά εγγύηση καλής λειτουργίας και επιστροφής των χρημάτων του.
Τι πάει να πει « η κεραία μιλάει!».
Κι ένας συνδετήρας κατάλληλα προσαρμοσμένος «μιλάει»! Δεν είναι δικαιολογία αυτό!
Ειδικά εσείς οι Αθηναίοι προσέξτε! Μιλάτε μεταξύ σας στα 20 μέτρα με 9+ και νομίζετε ότι θα ακούγεστε και στο έξω κόσμο ανάλογα. Μόνο που τα φορτία (dummy loads) δεν έχουν μεγάλη εμβέλεια!
Σε άλλο άρθρο σας έχω πει ότι ποτέ δεν κάνουμε τεστ σε μια κεραία μόνη της. Πάντα σε αναφορά με την κεραία που δουλεύαμε πριν. Εκεί να δεις τα db!
Εκτός από λόγια και τουπέ στις διάφορες εκδηλώσεις (hamfest) οι εδώ αντιπρόσωποι ισχυρίζονται ότι έχουν ΚΑΙ γνώσεις.
Σε αυτήν την περίπτωση πια, έχουν πλήρη επίγνωση για το τι σας πουλάνε.
ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΑΣΧΕΤΟΙ!
Μάθετε να διεκδικείτε. Δίνετε τα ωραία σας λεφτά για να αγοράσετε κάτι βασιζόμενοι στον λόγο, ουσιαστικά, του κατασκευαστή και του αντιπρόσωπου.
Εσείς τιμάτε το δικό σας μέρος της συμφωνίας με το να δώσετε το αντίτιμο του προϊόντος. Όταν η άλλη πλευρά δεν τιμά την συμφωνία με το να πουλά σκαρταδούρα, υπάρχει πρόβλημα.
Και καλά θα κάνετε να μεταφέρετε το πρόβλημα από πάνω σας, σε αυτούς.
Ή δεν θα αγοράσετε την κεραία ή θα την αγοράσετε με δικαίωμα επιστροφής.
Αν τους αρέσει! Αλλιώς υπάρχει και πάρα κάτω μαγαζί. Αν σας αρνηθούν ξανά και ξανά, ηρεμήστε!
Ανοίξτε τον δέκτη σας και περιμένετε να ακούσετε τα παράπονα στα πηγαδάκια που θα γίνουν.
Θα επανέλθω γιατί το θέμα έχει ψάξιμο και ίσως και θάψιμο για μερικούς…
Πολλά 73 από sv3auw
Καταλαβαίνετε ότι αυτό το άρθρο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δημοσιευτεί στο περιοδικό. Δεν παύει όμως να είναι η γνώμη μου και κανένας δεν μπορεί να μου στερήσει το δικαίωμα να εκφράζομαι!