.

Ο λόγος στασίμων 1:1 ενός κεραιοσυστήματος, δεν συνεπάγεται τον 1:1 λόγο μεταφοράς ισχύος, προς την κεραία!

Friday, 11 April 2014

Πως να φτιάξετε μία λ/4 VHF ground plane!

Πως να την φτιάξετε, θα το δείτε στο βίντεο.
Μερικά σημεία προσοχής, θα σας τα επισημάνω στο τέλος!


Το ότι κοστίζει ελάχιστα σε σύγκριση των αντίστοιχων του εμπορίου είναι βασικό.
Θετικό όμως είναι να είναι όμορφη και όχι(κυριολεκτικά), ένα μάτσο σύρματα!
Αν χρησιμοποιήσετε ηλεκτρολογικό χαλκόσυρμα, κόψτε το γύρω στα 70 εκατοστά και αφού πιάσετε την μιά του άκρη σταθερά και σίγουρα σε μιά μέγγενη, τυλίξτε την άλλη άκρη μερικές στροφές και σιγουρέψτε, σ' έναν άξονα π.χ. κατσαβίδι και τραβήξτε να τεντώσει όσο είναι δυνατόν το σύρμα. Χαλαρώνοντας το τέντωμα, το σύρμα θα είναι ίσιο και πολύ περισσότερο σκληρό απ΄ότι ήταν! Αυτό λέγεται ανόπτηση ή anealing και καλό είναι να το κάνετε στα σύρματα των κεραιών σας προτού τα εγκαταστήσετε.
Η άλλη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε βέργες μπρουντζοκόλλησης των 2.5mm. Θα χρειαστείτε 3 τον αριθμό και στο τέλος δεν θα έχετε περίσσεμα! Κόψτε την πρώτη στην μέση, στα 50 εκατοστά, και κολλήστε την όπως δείχνει στο βίντεο στο κεντρικό του SO239. Τις άλλες δύο κόψτε τες κι αυτές στην μέση και χρησιμοποιήστε τες ως αντίβαρα. Αγοράστε σωλήνα την οποία χρησιμοποιούν ώς ράγα στις ντουλάπες ρούχων και η Ground Plane είναι έτοιμη. Μην ασχοληθείτε με ποταπές και μπας-κλας μετρήσεις. Πατήστε το PTT για ν' ανοίξετε τον μακρινό αναμεταδότη κι αφήστε τους άλλους να ψάχνουν το 1.1:1 λόγο στασίμων! Η φωτογραφία με το στοιχείο-κλειδί, είναι αυτή και δυστυχώς δεν την αναγνώρισε ο συνάδελφος. 
Rs=36    Xs=0

Τα εναπομένοντα 50 εκατοστά της μπρουντζοκόλλησης, κολλήστε τα σ' έναν κοννέκτορα PL259 και θα αποκτήσετε και μιά λ/4 mobile κεραία!

25 χρόνια μπρούντζος! Ακαλός ε;!