.

Ο λόγος στασίμων 1:1 ενός κεραιοσυστήματος, δεν συνεπάγεται τον 1:1 λόγο μεταφοράς ισχύος, προς την κεραία!

Sunday 7 March 2010

Marconi Basic-7 6η συνέχεια!

Το RF-probe είναι μια πανεύκολη διάταξη η ποία μας επιτρέπει να μετρήσουμε τάση ή ένταση παρουσία ραδιοσυχνότητας.
Όπως μπορείτε να δείτε στην φωτογραφία το έφτιαξα επάνω σε μια διάτρητη πλακέτα διαστάσεων 2Χ5 εκατοστά. Η κλέμα δεν υπάρχει στις οδηγίες παρά άλλα δύο κροκοδειλάκια. Θεωρώ ότι η κατασκευή με την κλέμα είναι καλύτερη γιατί έτσι δεν υπάρχει περίπτωση έστω και κατά λάθος να βραχυκυκλώσουν οι ακροδέκτες του πολύμετρου!
Έχοντας το RF-probe έτοιμο τροφοδοτούμε το κιτ προσέχοντας την πολικότητα στο καλώδιο τροφοδοσίας.
Ανοίγοντας τον ήχο θα πρέπει να ακούσουμε θόρυβο από το μεγάφωνο προοδευτικά αυξανόμενο σύμφωνα με το ποτενσιόμετρο.
Αν υπάρχει η δυνατότητα ρυθμίστε το τροφοδοτικό να μην δίνει ρεύμα περισσότερο από 100mA σε τάση 12Volt.
Συνδέστε το probe στο check point προσέχοντας την πολικότητα και ρυθμίστε το πολύμετρό σας (κατά προτίμηση ψηφιακό) στην κλίμακα των 10mA. Εάν ο Π/Δ είναι ανοικτός θα δείξει μια τιμή ρεύματος. Με μονωμένο κατσαβίδι γυρίστε τους πυρήνες του Τ2 και Τ3 παίρνοντας τις μέγιστες ενδείξεις. Στο δικό μου βλέπω 5.28mA.
Στην συνέχεια δώστε την μέγιστη χωρητικότητα στον μεταβλητό πυκνωτή ζευγνύοντας τα φύλα του και ρυθμίστε τώρα αν δεν το έχετε κάνει ήδη την εγκοπή στο κουμπί του μεταβλητού να είναι στην αρχή της άντυγας.
Συνδέστε την αντίσταση των 51Ωμ στους ακροδέκτες της κεραίας, συνδέστε το χειριστήριό σας και ενεργοποιώντας το, ρυθμίστε τον Τ1 έτσι ώστε σε έναν διπλανό δέκτη να έχουμε της εκπομπής μας στο 7.020Mhz. Επανασυνδέουμε το probe στην κεραία χωρίς να αφαιρέσουμε το φορτίο και με πατημένο το χειριστήριο ρυθμίζουμε τον Τ4 για μέγιστη ένδειξη. Εγώ βλέπω 138mA στο δικό μου.
Μέχρι τώρα χειρίζοντας ή ακούμε δυνατά τον πλάγιο τόνο ή δεν ακούμε καθόλου!
Με πατημένο το χειριστήριο ρυθμίζουμε το VR2 για ικανοποιητική ένταση.
Συνδέστε την κεραία σας και ανοίξτε τέρμα το ποτενσιόμετρο εισόδου. Ακούγοντας τον θόρυβο ή κάποιο συνάδελφο γυρίστε εναλλάξ του πυρήνες στα Τ5 και Τ6 ρυθμίζοντας έτσι την ευαισθησία της λήψης.
Κατάφερα να "ακούσω" ευαισθησία της τάξης του 0.0125μV στην TF995A/5 γεννήτρια συν ένα εξασθενητή (attenuator) 20db. Με την Τάση Εξόδου (output voltage)της γεννήτριας στο 1μV και τον Πολλαπλασιαστή (multiply by) στο 1.25 άκουγα το σφύριγμα!
Τελειώσατε! Άντε με το καλό και η πρώτη σας επαφή με το μικράκι!

2 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete