Δεύτερη κεραία του γενεαλογικού δέντρου των “μισοκυματικών” είναι αυτή την οποία έφτιαξα με πολλά χρόνια διαφορά από την προηγούμενη.
λ/2 για τα 4m ή 70MHz!
Μετά την γνωριμία μου με το τοπικό ραδιοερασιτεχνικό κλαμπ (Southgate Amateur Radio Club) έμαθα ότι οι συνάδελφοι είχαν ένα net στο 70.400MHz κι έτσι αφού προμηθεύτηκα ένα Marconi 626 με έναν κρύσταλο στην συχνότητα του net, άρχισα να έχω “ανησυχίες” για την κεραία που θα χρησιμοποιούσα αλλά και που ακριβώς θα την τοποθετούσα.
7/09/04 and the circus hit the town. It was SV3AUW walking down the Green Lanes carrying a 9 feet electric conduit. Not to mention that his pockets were full of bits and pieces. All of this, for the construction of a λ/2 antenna for the 4m.
The antenna itself was already made. Simply I had to enclose it into the conduit pipe and take it out of the house!
The antenna is the classic λ/2 configuration. 2 meter of wire, with an L/C at the fed point.
I made 10 turns of 1mm copper wire on a 10mm masonry drill and I bend the ends accordingly to solder the legs of the variable capacitor. Then to one side of this L/C, I solder a piece of flexible wire 2,03m long. To the other side of L/C I solder a convenient piece of RG-58 with a BNC connector at the end. This antenna being half inside my loft and half outside, had good contacts all round. The next logical step was to put it all out in the clear. So be it!
CONSTRUCTION
I measure and cut the pipe at 2 meter distance and I fit there a junction box. I fit the rest of the pipe (1m) to the other side of the box. So now the pipe was looking as before with a bulge at 1 meter.
I pass the wire antenna through the pipe (the long piece)and I tape it securely at the end. Through the other side of the pipe (the small one) I pass my RG-58, and inside the junction box I made the connection.
Somewhere up the roof I found a flat vertical surface so I drill two holes 30cm apart.
With the help of two saddles I put my antenna in position. That was it!
TUNE UP
After the antenna placed in permanent position apply a small amount of power or just press the PTT and give it all!!!
Either with the help of an SWR meter next to the rig or a Field Strength Meter near the antenna, turn the variable capacitor for either low SWR or maximum deviation on the FSM. The coil tap will be at the second turn from earth side.
Alternatively you can fit a 12pf capacitor and vary the coil tap point. Mine is taped at the third turn.
MATERIALS
3m electric conduit 20mm
1 external junction box
2 saddles for the pipe
30cm wire 1mm
1 var capacitor 0-30pf or 12pf
2,03meters ordinary wire any size
RG cable
If I were an American I would have call this antenna THE 7 POUNDER because the cost is not more than 7 pounds. You have no excuses now. Make it and join the net on 70.400Mhz!
Many 73 de M0/SV3AUW
Τότε έμενα στην σοφίτα της 5 Mattison rd και δεν είχα ξεθαρρέψει ακόμα για να βγαίνω στα κεραμίδια και να κάνω τα “δικά μας”!
Έφτιαξα όμως την λ/2 και πήρα το βάπτισμα το πυρός.
Όπως μπορείτε να διαβάσετε και στην Αγγλική περιγραφή της κατασκευής η οποία και δημοσιεύτηκε στο bandspread του Νοεμβρίου 2004(!), η κεραία είναι η κλασική λ/2 με το L/C στο άκρο και με την επιλογή λήψης στο πηνίο.
Αν τα ξέρω καλά, στην Ελλάδα υπάρχουν σκληρές ηλεκτρολογικές σωλήνες “Κουβήδη” ή και άλλης φίρμας.
Μία τρίμετρη σωλήνα είναι ότι πρέπει για να κλείσετε την κεραία μέσα προστατεύοντας το κύκλωμα από τα στοιχεία του καιρού. Weather elements you know!!!
Παρένθεση!
Διαπίστωσα τώρα τελευταία, ότι τα έχω καταφέρει να παρουσιάσω ένα σωρό κεραίες χωρίς να δώσω τον τύπο υπολογισμού των.
Ίσως δεν ήθελα να κουράσω αυτούς που “κάθονται και υπολογίζουν ένα δίπολο” (λουσμένοι στον ιδρώτα!)
Λοιπόν, το μήκος κύματος το βρίσκουμε αν διαιρέσουμε την Ταχύτητα του Φωτός με την Συχνότητα.
Για ευκολία στους υπολογισμούς θεωρούμε ότι το Φως έχει ταχύτητα 300 χιλιάδες χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.
Στην πραγματικότητα έχει μια μικρή διαφορά αφού είναι 299.792.458!
Το μήκος κύματος λοιπόν για τους 70Μεγάκυκλους 400χιλιόκυκλους το βρίσκουμε διαιρώντας το 300 δια του 70.4
300 / 70.4 = 4.26 μέτρα
Το μισό του μήκους κύματος θα είναι το 4.26/2= 2.13μέτρα.
Υπάρχει όμως ο συντελεστής επιτάχυνσης(το λεγόμενο velocity factor) του αγωγού, 5% κι έτσι το συνολικό μήκος γίνεται 2.03 μέτρα.
Κάνοντας αντίθετα τους υπολογισμούς τώρα βρίσκουμε 2.03 * 70.4 = 143.
Το 143 θα το έχετε συναντήσει να το χρησιμοποιούν αντί του θεωρητικού 150 για τον υπολογισμό του συνολικού μήκους διπόλου πριν διαιρεθεί δια του 2 για να βρεθεί το μήκος της κάθε πλευράς!
Ο επίσημος τύπος υπολογισμού διπόλου είναι 143/f όπου f η συχνότητα!
Κλίνει η παρένθεση!
Για το πηνίο των 10 σπειρών θα χρειαστείτε περίπου 50 εκατοστά σύρμα διαμέτρου 1 ή 1.5 χιλιοστών και ο μεταβλητός πυκνωτής θα είναι 0-30pf ή κάπου εκεί κοντά.
Αφού η τεχνολογία έχει προοδεύσει έκτοτε της κατασκευής-παρουσίασης, μπορείτε όταν προσαρμόσετε την κεραία με την κατάλληλη ρύθμιση του μεταβλητού, να τον αφαιρέσετε κι αφού μετρήσετε την χωρητικότητά του να τον αλλάξετε με έναν σταθερό και να μην έχετε πρόβλημα υγρασίας μεταξύ των φύλλων.
Είναι εύκολο να βρείτε φελλό στην Ελλάδα οπότε μπορείτε να κόψετε μια παχιά ροδέλα και ανοίγοντας μια τρύπα για να περάσει το σύρμα, να φρακάρετε το πάνω μέρος της σωλήνας στεγανοποιώντας την έτσι. Το δε σύρμα μπορεί να κρατηθεί εκεί με μιά σταγόνα στεγανωτικής σιλικόνης!
Ο συντονισμός είναι απλός και σύντομος. Με λήψη στην δεύτερη σπείρα από το τέλος (cold end)του πηνίου μεταβάλλουμε τον μεταβλητό μέχρι να έχουμε είτε τα λιγότερα στάσιμα, είτε το μεγαλύτερο πεδίο σε ένα πεδιόμετρο. Αν χρειαστεί μεταβάλλουμε την λήψη στο πηνίο λίγο δεξια-αριστερά και επανασυντονίζουμε τον μεταβλητό.
Η κεραία μολονότι είναι φτιαγμένη για τους 70MHz με το ίδιο σκεπτικό και υπολογισμού μπορεί να φτιαχτεί και για τους 50MHz.
Το πηνίο θα πρέπει να γίνει 13 σπείρες και ο μεταβλητός να φτάσει τα 50pf.
Η λ/2 είναι μια αξιόλογη κεραία με χαμηλή γωνία ακτινοβολίας και είναι ιδανική για περιφερειακή επικοινωνία.
Μπορεί να μην είναι το “κανόνι” για τα 6m, θα έρθει όμως η στιγμή που θα έχει το μερδικό της από το DX!
Καλή κατασκευή και καλές επαφές!
No comments:
Post a Comment
Ονομάζομαι Τάκης Περρέας και αυτό είναι το προσωπικό μου ιστολόγιο, όπου “ιστολόγιο” το Δικτυακό ημερολόγιο!
Εδώ γράφω τις απόψεις μου, τις θέσεις μου, τις μελέτες μου και γενικά ό,τι έχει να κάνει μ' εμένα!
Δεν ζω από το ιστολόγιο, αντίθετα μου αφαιρεί αρκετό χρόνο από την καθημερινότητά μου. Δεν περιμένω να πλουτίσω λοιπόν ούτε από επισκέψεις, ούτε από “κλικ” σε σελίδες!
Με δεδομένη την ανυπαρξία σχολιασμού και ερωτήσεων, επιτρέπω πιά, μόνο σε μέλη να κάνουν σχόλια και ερωτήσεις. Στην περίπτωση που πραγματικά θέλετε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε, στείλτε ένα e-mail για να εγγραφείτε αυτόματα μέλος!
Κάντε όσες τεχνικές ερωτήσεις θέλετε και θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλες με τον καλύτερο και επεξηγηματικότερο τρόπο.
Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε, για τον οποίο το ξεκίνησα (άσχετα αν μερικές φορές εγώ ο ίδιος ξεμακραίνω)!