.

Ο λόγος στασίμων 1:1 ενός κεραιοσυστήματος, δεν συνεπάγεται τον 1:1 λόγο μεταφοράς ισχύος, προς την κεραία!

Friday, 27 August 2010

Indoor Bi-square loop




Δεν είχα κεραία βραχέων στο χωριό στην Μάνη κι έτσι αποφάσισα φέτος να τακτοποιήσω αυτήν την "εκκρεμότητα"!
Τις προηγούμενες χρονιές χρησιμοποιούσα το "ειδικό" καλάμι ψαρέματος ραδιοκυμάτων το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ.
[8.jpg]Είναι μια παλιά πρόταση του  ARRL Antenna Book, τόσο παλιά που δεν την δημοσιεύει πλέον(!), για ένα δίπολο σε ορθή γωνία. Το ένα του σκέλος είναι κάθετο και το άλλο οριζόντιο προσπαθώντας να συνδυάσει το κάθετο με το οριζόντιο δίπολο!
Το είχα φτιάξει στα τέλη του 2003 στην σοφίτα στην οποία έμενα στο Λονδίνο. Με μήκος σκέλους τα 10m ήταν λ/4 για τα 40m αλλά είχε και μια σχετικά αποδεκτή απόδοση σαν λ/8 στα 80m. Στα πολλαπλάσια του μήκους κύματος είχε αξιόλογη απόδοση με πολλαπλούς λοβούς σε πολλαπλές κατευθύνσεις.
Σκόπευα να βασιστώ σε αυτήν την κεραία και να φτιάξω ένα πιο μόνιμο κεραιοσύστημα στο χωριό.
Η κορυφή του ψαροκάλαμου πλησίαζε το ύψος του αλεξικέραυνου του καμπαναριού της εκκλησίας απέναντι και ο κουνιάδος μου ήταν σαφής στην προειδοποίηση για τους κεραυνούς και τα δυνατά στατικά φορτία τα οποία στέλνουν αρκετές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές για επισκευή στην μέση του χειμώνα!
Μη έχοντας την δυνατότητα να απλώσω το κλασικό δίπολο λόγω δυσκολίας, αλλά και πιθανής άρνησης, στην πρόσβαση των κεραμοσκεπών αποφάσισα ότι αυτό που μου έμενε ήταν η λύση της εσωτερικής κεραίας!
Και γιατί όχι?
Το σπίτι είναι φτιαγμένο με πωρόλιθους από το τοπικό λατομείο και έχει την κλασική κατασκευή σκεπής ο οποία είναι επενδυμένη με σανίδες ραμποτέ.
Ορίστε και ο οδηγός μου δια να περάσω το σύρμα και να μην υπάρξει γκρίνια ως προς την αισθητική!
Η κεραία που διάλεξα να στήσω είναι μια απομίμηση της Bi-square loop και την οποία είχα φτιάξει κι αυτή στην σοφίτα προτού πάρω το θάρρος και αρχίσω τις βόλτες έξω στα κεραμίδια και να στήνω κεραιοσύρματα! Η περιγραφή στο βιβλίο πρότεινε την διπλή της χρήση, ως λούπα αλλά και ως δίπολο διακόπτοντας το σύρμα διαμετρικά απέναντι από το σημείο τροφοδοσίας της.
Το άρθρο πρότεινε η κεραία να είναι τετράγωνη αλλά αφού δεν μπορούσα να φέρω το σπίτι στο σχήμα της κεραίας, έφερα την κεραία στο σχήμα του σπιτιού!
Παραλληλόγραμμη με μήκος μεγάλης πλευράς 7.7m και μικρής πλευράς 5m. Στο περίπου!
Όπως ήδη θα έχετε δει στις φωτογραφίες, η κεραία είναι πολύ διακριτική και σχετικά αόρατη. Stealth που λένε και οι φίλοι μας πέραν του Ατλαντικού!
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν χρησιμοποίησα κεντρικό σύνδεσμο διπόλου παρά μια απλή ηλεκτρολογική κλέμα.
Διαμετρικά αντίθετα σύνδεσα έναν ηλεκτρολογικό διακόπτη σειράς, σαν αυτούς που χρησιμοποιούν στα καλώδια των πορτατίφ.
Για την πληροφόρησή σας, σας λέω ότι ο διακόπτης αυτός, in-line rocker switch, είναι ο ίδιος διακόπτης τον οποίο είχα χρησιμοποιήσει στην πρώτη κεραία!
Πιέζοντάς τον προς την μία διεύθυνση η κεραία μετατρεπόταν σε λούπα και πιέζοντάς τον προς την αντίθετη κατεύθυνση κ κεραία μετατρεπόταν σε δίπολο.
Αυτά!
Τι άλλο να αναφέρω στην περιγραφή της κατασκευής μιας κεραίας?
Την απόδοση, ε?
ΑΠΟΔΟΣΗ
Η κεραία αυτή είναι πάρα πολύ φτηνή στην κατασκευή της. Με τιμές Μαΐου κόστισε το καλώδιο λιγότερο από 2Ευρώ, ο διακόπτης λόγω του ότι αντέχει έως 10 Αμπέρ 2.5Ευρώ και άλλα 2 Ευρώ η κάθοδος των 300Ωμ.
Σκάρτα 6.5Ευρώ και οι κλέμες προσφορά του καταστήματος!  
ΑΠΟΔΟΣΗ είπατε ε?
Ψάχνοντας για τον καλύτερο συντονισμό και κρατώντας σημειώσεις της θέσης των βερνιέρων του tranZmatch της Αγγλικής εταιρίας SEM και ελέγχοντας το πεδίο στο πεδιόμετρο ενός Kaise SK-2200, άκουσα στους 28.501MHz τον Italo IK3UMZ/qrp 50Km βόρεια της Βενετίας και ανταλλάξαμε 5-6 report.
Τι δοκιμές τις έκανα με την χαμηλότερη δυνατόν ισχύ και φυσικά χωρίς σφυρίγματα!
Έδινα το χαρακτηριστικό λέγοντας TEST και κατόπιν έκανα μεταγωγή του διακόπτη του Ten-Tec ArgosyII 525D στο TUNE και έπαιρνα την καλύτερη και μικρότερη δυνατή ένδειξη στο όργανο του Π/Δ. Για το QSO ανέβασα την ισχύ στα 25 με 30Watt.
"Γαζώνει" η κεραία σκέφτηκα και τα άφησα ζεστά κι αναμμένα πηγαίνοντας με την γυναίκα μου για μπάνιο!
"το βράδυ θα γίνει χαμός στο 3.770MHz" σκέφτηκα και πραγματικά έγινε.
Ένα πεντάλεπτο φώναζα διακοπή και κανείς δεν με άκουγε!
Με τα πολλά με άκουσε ο Σπύρος ο SV2IGQ βαθειά μέσα στον θόρυβο!!!
Από τις μετρήσεις είχα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κεραία σαν δίπολο είχε καλύτερο πεδίο στους 7MHz και στους 14MHz ενώ στους 3.5MHz, στους 21MHz και 28MHz δούλευε καλύτερα σαν λούπα.
Λογικό μου φαινόταν αφού τα 12.7 μέτρα ανά σκέλος ήταν κοντά στο λ/4 στα 40m εμώ πάλι το μήκος των 12.7 μέτρων πλησίαζε το μήκος της Extended Double Zeppelin κομμένης για τους 14.230MHz την οποία έχω στο Λονδίνο.
Μετά από πολλές προσπάθειες να αποκαταστήσουμε επαφή και αφού ο εκλεκτός συνάδελφος SV7JXR εξάντλησε την αξιέπαινη αντοχή του στις απέλπιδες προσπάθειές μου ενθαρρύνοντάς με στις αλλαγές μεταξύ δίπολου και λούπας τις οποίες έκανα, αποχαιρέτησα και άρχισα να ψάχνω το πρόβλημα.
Αγαπητέ μου SV7JXR εύχομαι να μπορέσω να σου ανταποδώσω την καλοσύνη σου και τα καλά σου λόγια. Εγώ κι αν φημίζομαι για την ευγένειά μου και την Ιώβεια υπομονή μου!
Αφαιρώντας τις άκρες της ανοικτής γραμμής από τις μπόρνες στο πίσω μέρος του τούνερ διαπίστωσα ότι η ευαισθησία στην λήψη βελτιωνόταν ακουμπώντας μόνο την μία άκρη του καλωδίου.
Αυτό ήταν! Το τούνερ είναι συμμετρικό και η μία πλευρά της συμμετρίας είχε πάει περίπατο!
Ήξερα μάλιστα το πώς και το πότε. Είχα χρησιμοποιήσει αυτό το τούνερ για τον συντονισμό της W8JK κεραίας και σε πολλές περιπτώσεις είχε arc-άρει το πηνίο με την πλακέτα ή οποία του κρατά την φόρμα. Με ένα εργαλείο Dremel είχα διευρύνει τις τρύπες αλλά μάλλον είχα παραβλέψει ένα ακόμη βραχυκύκλωμα.
Με ένα σύρμα τροποποίησα την συνδεσμολογία το πίσω μέρος του τούνερ και σύνδεσα και τα δύο άκρα της ανοικτής γραμμής σαν πραγματικό random wire.
Αυτό ήταν!
Στην διακοπή που έκανα πάλι, ακούστηκα με 8-9 μονάδες αισιόδοξα βαθμονομημένου Ιαπωνέζικου οργάνου!
Το μόνο μείον ήταν η ελαφρά χαμηλή διαμόρφωση, πρόβλημα το οποίο νομίσω ότι θα διορθωθεί όταν βρω τον @*^#^*@ τον speech processor τον οποίο έχω φτιάξει για το Ten-Tec!
Αυτή είναι η παρουσίαση μιας αποτελεσματικά αποτυχημένης ή αναποτελεσματικά επιτυχημένης κεραίας.
Θα πάρω το τούνερ μαζί μου στο Λονδίνο γιατί θέλω να επισκευάσω επίσης το ενσωματωμένο noise generator το οποίο έχει και επιτρέπει έναν αρκετά σωστό συντονισμό χωρίς καν να γίνει εκπομπή RF.
Θα αναρτήσω τότε την "νεκροψία" με πολλές φωτογραφίες!
Σε γενικές γραμμές ακόμα και σαν σύρμα μέσα στο σπίτι με την μικρή ισχύ εξόδου, έδειξε ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Μάλλον θα τους γλυτώσω τους κεραυνούς!!! 

No comments: