.

Ο λόγος στασίμων 1:1 ενός κεραιοσυστήματος, δεν συνεπάγεται τον 1:1 λόγο μεταφοράς ισχύος, προς την κεραία!

Thursday, 13 May 2010

Συμφασικές Κάθετες Κεραίες για τα 80m - 6m

Συμφασικές Κάθετες Κεραίες με επιλογή διαφοράς φάσεως!


Τελικά αυτό το τεύχος του BandSpread είναι θησαυρός για αναρτήσεις!
Κατά βάση ήθελα να σας μιλήσω για το περιληπτικό άρθρο μου για τις συν-φασικές/αντι-φασικές κάθετες κεραίες.
Μου έδωσε όμως την αφορμή να αναφερθώ και σε άλλα θέματα!
Για να επιστρέψω όμως, στο θέμα των κεραιών και του παράδοξου του χαρακτηρισμού των από εμένα.
Όπως μπορείτε να διαβάσετε στην 5η σελίδα, η πρωτότυπη ιδέα ανήκει στον M3KXZ ο οποίος την δανείστηκε(?)  από τον K9ESE και η παρουσίαση έγινε στο RadCom July 2008 από τον Peter Dodd G3LDO.
Το κεραιοσύστημα αυτό, μπορεί να χαρακτηριστεί  mobile γιατί χωρά εύκολα στο αυτοκίνητο,  portable γιατί είναι πολύ ελαφρό και μεταφέρεται εύκολα και  base γιατί δεν είναι δύσκολο να στηθούν δύο ψαροκάλαμα με λίγο σύρμα πάνω τους!
Χωρίς αστεία, είναι βολικό για ένα Field day ή κάτι παρόμοιο, διότι μεταφέρεται πανεύκολα με το αυτοκίνητο, δεν έχει ιδιαίτερο βάρος για μια πεζοπορία-ανάβαση και στήνεται πολύ εύκολα χωρίς την ανάγκη για ράντιαλ και σύρματα στα 4 σημεία του ορίζοντα!
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στον συντονισμό μιας κάθετης κεραίας και στην μείωση των απωλειών Γης είναι, η ύπαρξη ή μη των ράντιαλς μαζί με τον αριθμό των καθώς και το μήκος των.
Με την κεραία να «μοιάζει» με W3EDP ή με J pole ξεπερνάμε το μειονέκτημα της ανύπαρκτης Γης!  
 Όσο μεγαλύτερα τα καλάμια τόσο πιό χαμηλά θα κατέβει η κεραία.
Κεραία του K9ESE ξεκινά να συντονίζει από τα 80m ενώ η κεραίες του M3KXZ συντονίζουν από τα 20m έως τα 6m.
Με δεδομένο ότι τελικά μπήκαμε στον 24ο Ηλιακό Κύκλο καλό θα είναι να ετοιμαζόμαστε για μεγάλα και δυνατά περάσματα στις υψηλές συχνότητες και ο προγραμματισμός για κατασκευή κεραιών να είναι ανάλογος!
Πιστεύω ότι μια μέση λύση στο μήκος του ιστού είναι τα 10 μέτρα. Άνετα θα συντονίσει το κεραιοσύστηνα από τα 40m έως και ψηλά.
Το πόσο ψηλά σε συχνότητα,  έχει να κάνει με την κατασκευή και τις απώλειες του τιούνερ μας!
Το καλώδιο μπορεί να είναι ο,τιδήποτε τύπου! Από 300Ω qrp εκπομπής και λήψεως, έως καλώδιο ηχείων ή και ακόμα μαύρο-κόκκινο τροφοδοσίας!
Αρκούν μερικές σπείρες σε έναν φερρίτη  FT114-43 γιά απόζευξη του common mode current, κάτω στην βάση της κεραίας και ένα Z Match τιούνερ κατά προτίμηση.
Οι απώλειες στην γραμμή μεταφοράς θα είναι μεγάλες για μεγάλα μήκη αυτής γι αυτό δεν συνιστάται η μόνιμη τοποθέτηση σαν κεραία βάσεως.
Εκτός ίσως από μια μεγάλη βεράντα ενός ρετιρέ και με την πλήρη συγκατάβαση Εκείνης-Της-Οποίας-Ο-Λόγος-Είναι-Διαταγή!
Θα δουλέψει όμως πάρα πολύ καλά και δίχως να γίνουν αισθητές οι απώλειες κάπου στην εξοχή ή στην παραλία με τον Π/Δ και το τιούνερ πολύ κοντά στις κεραίες.
Με την βοήθεια δύο ρελέ, οι κεραίες μπορούν να τροφοδοτηθούν σε φάση, σε διαφορά φάσεως 1800 και με όλους τους ενδιάμεσους συνδυασμούς!
Όπως γράφω και στην Αγγλική παρουσίαση, ας υποθέσουμε ότι τα Α και Β είναι τα εκπέμποντα στοιχεία και τα Α΄ και Β΄ είναι τα αντίβαρά των.
Ενεργοποιώντας τον ρελέ της Α κεραίας κάνουμε το Α΄ εκπέμπον στοιχείο και το Α αντίβαρο κάνοντας έτσι το κεραιοσύστημα, (ας μου επιτραπεί ο όρος) αριστερόστροφο και με διαφορά φάσεως 900.
Ενεργοποιώντας και τον ρελέ της Β κεραίας κάνουμε και το Β΄ εκπέμπον στοιχείο και το Β΄ αντίβαρο με αποτέλεσμα να έχουμε εκπομπή σε διαφορά φάσεως 1800.
Απενεργοποιώντας τον Α ρελέ, το Α στοιχείο γίνεται ξανά εκπέμπον με το Α΄ αντίβαρο. Η τροφοδοσία είναι σε διαφορά 2700.
Απενεργοποιώντας και τον Β ρελέ το κεραιοσύστημα έχει συμπληρώσει μία πλήρη περιστροφή και είναι στις 3600.
Σε απλά καθημερινά ραδιοερασιτεχνικά Ελληνικά, με τους δύο ρελέδες απενεργοποιημένους οι κεραίες εκπέμπουν πολυκατευθυντικά (Omni directional).
Ενεργοποιώντας μόνο τον Α η εκπομπή γίνεται κατευθυντική προς την μία διεύθυνση.
Ενεργοποιώντας μόνο τον Β ρελέ η κεραίες γίνονται κατευθυντικές προς την αντίθετη διεύθυνση.
Ενεργοποιώντας και τους δύο ρελέδες οι κεραίες είναι πάλι πολυκατευθυντικές αλλά με διαφορά στο εκπέμπον στοιχείο.
Η κατασκευή αυτή καθ’ αυτή δεν είναι δύσκολη και πάνω απ’ όλα δεν είναι «τεχνική» προς τέρψιν των εκ-πεσόντων Σιμπιερ στην «κόλαση» του Ραδιοερασιτεχνισμού!
Δύο ρελέ απλά ή και  αυτοσυγκρατούμενα (self latching) αν είναι δυνατόν και αν τα βρείτε σε καλή τιμή, δύο διακόπτες ή πιεστικά μπουτόν στην περίπτωση των αυτοσυγκρατούμενων ρελέ, ίσως ένα μικρό κουτάκι για την τοποθέτηση.
Για το τροφοδοσία δεν το συζητώ. Αν δεν έχετε κάποια μορφή τροφοδοσίας μαζί σας, η σύμφαση των κεραιών είναι το τελευταίο σας πρόβλημα!!!
Το σύστημα με τα ρελέ θα είναι δίπλα στο τιούνερ και τα υπόλοιπα καλώδια θα είναι τόσα όσο να φτάνουν στις δύο κάθετες κεραίες.
Πιστεύω ότι έχω γίνει κατανοητός. Στην αντίθετη περίπτωση υπάρχουν και τα σχόλια, υπάρχει και το e-mail!

73
Τάκης
υ.γ. οπωσδήποτε και οι δικές μου ευχαριστίες στην RSGB και στο RadCom για την άδεια να χρησιμοποιηθεί μέρος της ύλης του περιοδικού!

No comments: