.

Ο λόγος στασίμων 1:1 ενός κεραιοσυστήματος, δεν συνεπάγεται τον 1:1 λόγο μεταφοράς ισχύος, προς την κεραία!

Wednesday 3 March 2010

Marconi Basic-7 2η συνέχεια!

-->
Το σαββατοκύριακο ήλθε και παρήλθε. Εποικοδομητικά!
Αφού αράδιασα τα υλικά εμπρός μου, τα κάρφωσα σε ένα φύλο φελιζόλ για να τα βλέπω και να τα έχω πρόχειρα κατά την διάρκεια της κατασκευής.
Δεν έχω τις οδηγίες σε pdf  αλλά ούτε σκαναρισμένες για να τις βάλω εδώ.
Πάντως σαν πρώτη οδηγία ο Hidy μας προτρέπει να τοποθετήσουμε τα ποτενσιόμετρα και τα υπόλοιπα «χοντρά» εξαρτήματα στο κουτί.
Αν δεν το έχετε προσέξει μέχρι τώρα, ξαναδείτε ότι οι τρύπες για τα ποτενσιόμετρα και τον διακόπτη έχουν και μία μικρή τρύπα δίπλα των. Είναι ο οδηγός για την προεξοχή η οποία υπάρχει στα ποτενσιόμετρα και τον διακόπτη για να μην περιστρέφονται κατά το σφίξιμο! Αυτά πληρώνει κάποιος!!!
Μεγάλη εντύπωση μου έκαναν τα κουμπιά των δύο ποτενσιόμετρων και του μεταβλητού πυκνωτή. Η υφή των είναι φανταστική! Έχουν την υφή, την αίσθηση και την «ζέστα» του κεριού, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ σκληρά! Χάζεψα μόνο που τα είχα στο χέρι μου.
Η ονειροπόληση σταμάτησε και το επόμενο βήμα ήταν να ξεβιδώσω την πλακέτα για να αρχίσω την κατασκευή τοποθετώντας τους τερματικούς ακροδέκτες. Εισέρχονται λίγο δύσκολα και καλό είναι να προσέχετε τα δάκτυλά σας! Κάνετε τις κολλήσεις και σειρά έχει η τοποθέτηση των  RF πηνίων. Εκτός από το Τ1 και το Τ7 τα οποία είναι διαφορετικά και μεταξύ των, τα πηνία Τ2, Τ3, Τ4, Τ5 και Τ6 είναι ίδια. Μην στραβώσετε και κολλήσετε τα δύο ποδαράκια της θήκης γιατί στην περίπτωση που έχει γίνει λάθος τοποθέτηση και θελήσετε να το αφαιρέσετε, θα καταστραφεί το πηνίο.
Και περνάμε επιτέλους στο μοντάρισμα του Πομποδέκτη!
Πρώτο κύκλωμα είναι ο VXO ταλαντωτής. Προσοχή όπως πάντα στις υπερθερμάνσεις των εξαρτημάτων και στην τοποθέτηση των τρανζίστορ.
Το ένα και μοναδικό RFC μοιάζει με μεγάλη αντίσταση αλλά με χρωματικές κουκίδες και όχι ταινίες.
Το επόμενο κύκλωμα είναι το εξαρτώμενο από τον ταλαντωτή, το RIT. Χώρια ότι είναι ζωγραφισμένη η varicap από τον Hidy, λίγη προσοχή στην πολικότητα κατά την τοποθέτησε δεν θα έβλαπτε!
Μετά την ταλάντωση τι άλλο? Buffer και έξοδος!
Στάδιο απομόνωσης με δύο παράλληλα Silicon N Channel MOS Type Field Effect Transistor (2SK241).
Σας καλάρεσαν τα παράλληλα τρανζίστορ, ε? Τυλίξτε κι ένα 10σπειρο πηνίο για προθέρμανση! Τα περισσότερα και με περισσότερες σπείρες αύριο!
Το σύρμα περιλαμβάνεται στα υλικά και είναι υπέρ αρκετό για 10 σπείρες επάνω στο μικρό φερρίτη. Περάστε το σύρμα μέσα από τον φερρίτη, αφήστε 5 εκατοστά σύρμα και αρχίστε το τύλιγμα! Ήδη με το που περάσατε το σύρμα από τον φερρίτη κάνατε την πρώτη σπείρα. Άλλες 9 και τελειώσατε!
Μεγαλύτερη είναι η δυσκολία να χειρίζεστε και να πιάνετε τον φερρίτη παρά το τύλιγμα. Σφίγγετε την κάθε μία σπείρα και μην βιάζεστε να τις αραιώσετε ομοιόμορφα. Θα το κάνετε στο τέλος και με αυτόν τον τρόπο θα σφίξουν περισσότερο!
Πιστεύω να έχω κάνει το ότι καλύτερο με τις φωτογραφίες και να σας βοηθώ να πάρετε μια ιδέα για την πορεία της κατασκευής.
Τα λέμε αύριο!

6 comments:

  1. Είσαι μαμούνι!
    Εγώ πάντα το έλεγα...
    ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

    ReplyDelete
  2. Να θεωρήσω ότι το "μαμούνι" είναι κάτι σαν ζουζούνι!!!

    ReplyDelete
  3. Μα ναι! Ταυτόσημα είναι τα δυό τους!
    Βλέπε ....λεξικό Μπαμπινιώ!! (τη)
    Εσύ τι σκέφθηκες με το πονηρό και σάπιο μυαλό σου;
    Ποταπέ τύπε!

    ReplyDelete
  4. Έχω την μύγα!!!
    Ο SV1AMA το μεσημέρι με είπε για δεύτερη φορά μ@λ@κ@!
    Τι να κάνω εκτός από το να χαμογελάω!
    Ότι και να του κάνω επάνω μου θα γυρίσει!
    Τουλάχιστον με σένα έχω κάποιες ελπίδες να σε ...φτάνω εκεί ψηλά που είσαι!!!

    ReplyDelete