.

Ο λόγος στασίμων 1:1 ενός κεραιοσυστήματος, δεν συνεπάγεται τον 1:1 λόγο μεταφοράς ισχύος, προς την κεραία!

Wednesday, 24 March 2010

Θα στείλουν δορυφόρο μαθητές από τη Μυτιλήνη!

Τύφλα να 'χει η NASA! Τη «μαγεία» των διαστημικών αποστολών θα έχουν την ευκαιρία να νιώσουν δέκα μαθητές από τη Μυτιλήνη! Οι μικροί επιστήμονες που φοιτούν στο 3ο Λύκειο και επιλέχθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) να συμμετάσχουν στον πρώτο ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSat, ανάμεσα σε έντεκα συνολικά ομάδες, θα έχουν τη δυνατότητα, τον ερχόμενο Αύγουστο, να εκτοξεύσουν στο Διάστημα τον δικό τους πραγματικό μίνι δορυφόρο, σε διαστάσεις ενός κουτιού αναψυκτικού!
Οπως είπε στην «Espresso» ο καθηγητής Φυσικής της ομάδας των μαθητών Γιώργος Κοντέλλης, «σε ένα κουτάκι, που δεν θα είναι μεγαλύτερο από αυτό των αναψυκτικών, βάρους μόλις 350 ml, τα παιδιά θα πρέπει να προσαρμόσουν τον βασικό μηχανισμό του δορυφόρου, δηλαδή, έναν μίνι ηλεκτρονικό υπολογιστή, έναν πομπό και αισθητήρες που θα μπορούν να συλλέξουν πληροφορίες και να μετρήσουν σε πραγματικούς αριθμούς την πίεση, τη θερμοκρασία, την υγρασία, τους ρύπους της ατμόσφαιρας στην οποία θα βρίσκεται ο δορυφόρος».
Τόσο ο κ. Κοντέλλης όσο και οι δέκα μαθητές της Β' Λυκείου θα συγκεντρωθούν τον Αύγουστο στη Νορβηγία, όπου από τη στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ «Αντεα» θα εκτοξεύσουν τους δορυφόρους πάνω σε πυραύλους Intruder, σε ύψος 1.000 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη. «Μόλις ο δορυφόρος φτάσει στα 1.000 χιλιόμετρα θα ξεκινήσει η πτώση του προς το έδαφος. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να καταφέρει να στείλει με τον πομπό του -σε ειδικά προγραμματισμένο υπολογιστή που θα διαθέτουμε- όλες εκείνες τις πληροφορίες που ζητεί ο διαγωνισμός. Για να το πετύχουμε αυτό προσπαθούμε να προσαρμόσουμε πάνω στον μίνι δορυφόρο ένα αλεξίπτωτο που θα κάνει την επιστροφή του σε μας ελεγχόμενη» μας εξήγησε ο κ. Κοντέλλης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι και οι δέκα μαθητές του είναι εξαιρετικοί στο μάθημα της Φυσικής, ωστόσο υπάρχει βοήθεια απ' όλους τους μαθητές του σχολείου: «Η ελληνική ομάδα θα έχει την ονομασία "Ικαρομένιππος" (Icaromenippus) και μάλιστα ο δήμος Μυτιλήνης έχει εκφράσει την επιθυμία του να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια των μαθητών καλύπτοντας τα έξοδα μεταφοράς τους στη Νορβηγία, ενώ το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου προσφέρει την επιστημονική υποστήριξή του». Ο κ. Κοντέλλης εξήγησε ότι η ESA καλύπτει μόνο τα έξοδα πέντε ατόμων (δηλαδή, του υπεύθυνου καθηγητή και των τεσσάρων). «Ετσι, τα εισιτήρια και η διαμονή των υπολοίπων πέντε παιδιών πρέπει να καλυφθούν από εμάς» συμπληρώνει.

Η ομάδα της Μυτιλήνης διάλεξε την ονομασία «Ικαρομένιππος» που ήταν ο ήρωας του πρώτου βιβλίου επιστημονικής φαντασίας που έγραψε στην αρχαιότητα (160 μ.Χ.) ο σοφιστής Λουκιανός ο Σαμοσατεύς. Πραγματεύεται ένα φανταστικό ταξίδι του Ικαρομένιππου στη Σελήνη, την οποία ο Λουκιανός παρουσιάζει κατοικημένη από αλλόκοτα όντα.

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ
πηγή

Αξιέπαινη προσπάθεια των παιδιών και του Εκπαιδευτικού των!
Εύγε και τις θερμές ευχές μου γιά ευόδωση των προσπαθειών σας!

5 comments:

  1. Ευχομαι ο'τι καλύτερο για την επιτυχία του εγχειρήματος!

    οσο για τα δικά μας, θυμίζω οτι ήδη η Τουρκία διαθέτει δορυφόρο με κατα amsat προδιαγραφές για να θεωρηθει ραδιοερασιτεχνικός (στέλνει μονο beacon & CW data)

    http://www.amsat.org/amsat-new/satellites/satInfo.php?satID=127&retURL=/satellites/status.php

    Τα "παιδάκια" (γιατί για γίγαντες μου φέρνουνε) θα μας βάλουν τα γυαλιά....

    ReplyDelete
  2. Μπραβο στα παιδια και στον καθηγητη τους.Τετοια νεα πρεπει να μαθαινει η νεολαια μας και οχι τις "σαβουροειδησεις" που τους σερβιρουν καθημερινα απο τα πληρωμενα μεσημεριανα.
    73

    ReplyDelete
  3. Συγχαρητήρια στα παιδιά και τον καθηγητή τους και καλή επιτυχία.
    Συγχαίρω και την τοπική αυτοδιοίκηση που υποστηρίζει το θέμα, να και κάποιοι τοπικοί άρχοντες με περισσότερο ανοικτό μυαλό από τους άλλους.
    6146

    ReplyDelete
  4. Αγαπητέ Ιωάννη!
    Μακίρι όχι μόνο τα γυαλιά να σας βάλουν (εγώ έχω τα δικά μου!!!)
    αλλά θα ήταν ευχής έργον να υπήρχε μια Ραδιοερασιτεχνική επικοινωνία τουλάχιστον σε επίπεδο συχνοτήτων!

    Αγαπητέ Σταμάτη!
    Μπράβο στον καθηγητή ο οποίος δεν ασχολείται, ως είθισται, με την διάσωση του Piou-Piou της φυλής των Chiou-Chiou αλλά, λειτουργεί ως Εκπαιδευτικός!
    Μεγάλο μπράβο και στα παιδιά βέβαια διότι έχουν καταφέρει να φιλτράρουν τα διαμάντια από τα σκουπίδια της ενημέρωσης!

    ReplyDelete
  5. Αγαπητοί Φίλοι. (Από τα φοιτητικά μου χρόνια θεωρώ τους ραδιοερασιτέχνες φίλους).
    Και εκ μέρους των παιδιών ευχαριστώ. Το ενδιαφέρον σας μας συγκινεί.
    Στην πραγματικότητα μας βοηθούν και οι ραδιοερασιτέχνες του νησιού μας σε θέματα που χρειαζόμαστε. Φυσικά τώρα που συστηθήκαμε θα είμαστε σε επαφή για ό,τι άλλο χρειαζόμαστε.
    Έτσι διερευνητικά μου έρχεται το TH-D7A της Kenwood και το Uniden UBC69XLT-2. Υπάρχει? και αν όχι σε τι τιμή μπορούμε να το προμηθευτούμε

    ReplyDelete