-->
updated -->
Μία πιο τις πιο συχνές ερωτήσεις όταν πρόκειται για κεραίες, είναι για το τι είδος σύρματος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί.
Η απάντηση είναι ανάλογη των αναγκών του ερωτώντος!
Εδώ και πάνω από 30 χρόνια έχω χρησιμοποιήσει κάθε είδος σύρματος που μπορούσα να βρω στην Ελληνική αγορά (και τώρα και στην Αγγλική) για να φτιάξω μια συρματοκεραία!
Πολύκλωνο ή Μονόκλωνο:
Έχω χρησιμοποιήσει και τα δύο με πολύ καλά αποτελέσματα. Το πολύκλωνο κατά κανόνα (και οι κανόνες είναι για να καταρρίπτονται) είναι ευκολότερο να δουλευτεί και μερικές φορές είναι αρκετά ανθεκτικό για την δουλειά μας. Στην περίπτωση που έχουμε το τιούνερ κοντά μας και πρέπει να οδηγήσουμε την κάθοδο μέσα από παράθυρα ή κασώματα το πολύκλωνο σαν εύκαμπτο είναι καλύτερο. Το μονόκλωνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά κόρο για το δίπολο αυτό καθ’ αυτό και ακόμα για χειροποίητη ποντικόσκαλα. Προσοχή όμως γιατί αν είναι πολύ λεπτό είναι εύκολο να σπάσει!
Μονωμένο ή Γυμνό:
Δεν έχει καμία σημασία τι είδους σύρμα θα χρησιμοποιήσετε αρκεί να θυμάστε ότι το σύρμα με την μόνωση θα είναι γύρο στο 5% μεγαλύτερο από τους υπολογισμούς μας και αυτό λόγο της μόνωσης. Απλά σε αυτήν την περίπτωση αφαιρούμε το 5% και όλα καλά! Η οξείδωση δεν έχει να κάνει με την απόδοση ή όχι της κεραίας μας. Ας είναι όλα τα άλλα όπως πρέπει να είναι (ύψος, ελεύθερη από εμπόδια) και η οξείδωση είναι το τελευταίο το οποίο θα μας απασχολήσει!
Διατομή:
Έχω χρησιμοποιήσει σχεδόν όλες τις διατομές (μέσα σε κάποια λογικά πλαίσια βέβαια).
Κάτι ψιλότερο από 1 χιλιοστό δεν σας το συνιστώ γιατί θα σπάσει με το πρώτο και θα είναι κρίμα για τον κόπο σας. 2 χιλιοστά έως και 4 χιλιοστά είναι μια καλή και απροβλημάτιστη διατομή!
Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε διπλό ηλεκτρολογικό καλώδιο από αυτό το οποίο χρησιμοποιούν για τα ντουί φωτισμού. Είναι πάμφθηνο και αν το αγοράσετε με το καρούλι θα σας έρθει ακόμα φτηνότερα! Το μετράτε μια φορά και μετά το ανοίγετε στα δύο! Όπως επίσης με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλώδιο ηχείων (ειδικά αυτό το «χωρίς μόρια οξυγόνου» για να δείτε πως μας παίρνουν τα λεφτά!!!). Αν την περιοχή σας την «πιάνει» ο αέρας καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε καλώδιο με την μεγαλύτερη δυνατόν διατομή.
Ακούγονται πολλά για το κέρδος της κεραίας από μια ενδεχόμενη αύξηση της διατομής του σύρματος. Η διαφορά του σύρματος ενός χιλιοστού με ένα σύρμα 6 χιλιοστών στην συχνότητα των 80 μέτρων είναι το πολύ 100KHz για στάσιμα 2:1. Με πιο απλά λόγια, η πιο λεπτή κεραία έχει πιο οξύ συντονισμό και στενότερο εύρος έναντι της πιο παχιάς ή οποία έχει μεγαλύτερο εύρος και πιο επίπεδη καμπύλη στασίμων. Αν το κέρδος της κεραίας ήταν ανάλογο της διατομής της, να είστε σίγουροι ότι όλοι θα χρησιμοποιούσαμε ΕΠΙΧΑΛΚΩΜΈΝΑ ΜΠΟΥΡΙΑ ΣΟΜΠΑΣ!!!!!!!!!!
Χαλκός vs Άλλου υλικού:
Κατά την ταπεινή μου γνώμη και πάλι, δεν έχει καμία σημασία το τι είδος υλικού θα χρησιμοποιήσετε. Ή για να το θέσω διαφορετικότερα, δεν υπάρχει τρόπος ο μέσος Ραδιοερασιτέχνης να δει και να καταλάβει την διαφορά του ενός υλικού από το άλλο!
Ακόμα και επάργυρο σύρμα να χρησιμοποιήσετε, λόγο του επιδερμικού φαινομένου, το κέρδος ή η μη απώλειες έναντι κάποιου άλλου είναι μη μετρήσιμες!!!
Απλά χρησιμοποιήστε ότι είναι εύκολο να βρεθεί στα μέρη σας και αυτό είναι όλο.
...........................................................................................................................................
Θεωρώ ότι πρέπει να κάνω μια αποσαφήνιση εδώ. Όταν γράφω "άλλο υλικό" εννοώ το ασήμι, το αλουμίνιο, άντε και τον... χρυσό! Σε καμία περίπτωση δεν εννοώ το ατσαλόσυρμα το οποίο έχει επιδερμική αντίσταση 5 φορές μεγαλύτερη του ταπεινού χαλκού. Ό χαλκός έχει επιδερμική αντίσταση 17 nanoOhm/m@20°C, ενώ ο σίδηρος έχει επιδερμική αντίσταση 100 nanoOhm/m @20°C.
Το γυμνό ή το επιβερνικωμένο σύρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σύρμα κεραίας! Το ατσαλόσυρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως μπουγαδόσυρμα.
ΣΥΡΜΑ ΜΠΟΥΓΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤ' ΑΛΛΟ!
...........................................................................................................................................
...........................................................................................................................................
Θεωρώ ότι πρέπει να κάνω μια αποσαφήνιση εδώ. Όταν γράφω "άλλο υλικό" εννοώ το ασήμι, το αλουμίνιο, άντε και τον... χρυσό! Σε καμία περίπτωση δεν εννοώ το ατσαλόσυρμα το οποίο έχει επιδερμική αντίσταση 5 φορές μεγαλύτερη του ταπεινού χαλκού. Ό χαλκός έχει επιδερμική αντίσταση 17 nanoOhm/m
...........................................................................................................................................
Απλοί κανόνες να ακολουθήσετε:
Όταν με το καλό αποφασίσετε για το τι είδος σύρματος θα χρησιμοποιήσετε θυμηθείτε τα εξής:
Αν το σύρμα πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σαν ράντιαλ και να απλωθεί πάνω στο έδαφος, θα πρέπει να είναι μονωμένο.
Αν θα είναι ψηλά στον αέρα είτε σαν κεραία είτε σαν ράντιαλ, μπορεί να είναι και από τα δύο είδη. Θυμηθείτε την χωρητική φόρτιση του 5%.
Αν είναι ψηλά στον αέρα αλλά έρχεται σε επαφή με κάτι αγώγιμο, κλαδιά δένδρου για παράδειγμα, η μόνωση είναι επιβεβλημένη.
Αν ζείτε σε περιοχή με αέρηδες ή γενικά την πιάνει η κακοκαιρία, καλό θα είναι να ζητήσετε να βρείτε ένα σύρμα το οποίο λέγεται cooperweld και είναι ατσάλινος πυρήνας επιχαλκωμένος. Είναι δύσκολο στο ξεκουλούριασμά του και θέλει προσοχή να μην βυρινιάσει. Αντέχει όμως την ελξη και την κακοκαιρία όσο τίποτα άλλο!
Και τώρα μπορείτε να πα να… κρεμάσετε κάποιο σύρμα και να παίξετε μαζί του. Ο πειραματισμός είναι η μισή χαρά του ηδυπάρεργου ( η άλλη Ελληνική λέξη για το hobby) μας!!!
No comments:
Post a Comment
Ονομάζομαι Τάκης Περρέας και αυτό είναι το προσωπικό μου ιστολόγιο, όπου “ιστολόγιο” το Δικτυακό ημερολόγιο!
Εδώ γράφω τις απόψεις μου, τις θέσεις μου, τις μελέτες μου και γενικά ό,τι έχει να κάνει μ' εμένα!
Δεν ζω από το ιστολόγιο, αντίθετα μου αφαιρεί αρκετό χρόνο από την καθημερινότητά μου. Δεν περιμένω να πλουτίσω λοιπόν ούτε από επισκέψεις, ούτε από “κλικ” σε σελίδες!
Με δεδομένη την ανυπαρξία σχολιασμού και ερωτήσεων, επιτρέπω πιά, μόνο σε μέλη να κάνουν σχόλια και ερωτήσεις. Στην περίπτωση που πραγματικά θέλετε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε, στείλτε ένα e-mail για να εγγραφείτε αυτόματα μέλος!
Κάντε όσες τεχνικές ερωτήσεις θέλετε και θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλες με τον καλύτερο και επεξηγηματικότερο τρόπο.
Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε, για τον οποίο το ξεκίνησα (άσχετα αν μερικές φορές εγώ ο ίδιος ξεμακραίνω)!