.

Ο λόγος στασίμων 1:1 ενός κεραιοσυστήματος, δεν συνεπάγεται τον 1:1 λόγο μεταφοράς ισχύος, προς την κεραία!

Monday, 9 March 2009

ΓΕΙΩΣΕΙΣ ηλεκτρικές ή RF?


 
-->
Ρίχνοντας μια ματιά στα στατιστικά  του μπλογκ μου και πέρα από τα τυπικά για τις επισκέψεις και τον αριθμό των σελίδων, είδα πάνω από 50 επισκέπτες να ζητούν να μάθουν για «γειωση με φυλλα χαλκου» και για (επί λέξη) «γειωση κεραιασ καθετησ»!
Δεν είσαστε συγκεκριμένοι γι’ αυτό και δεν πήρατε απάντηση.
Σας απαντώ τώρα σε δύο αναρτήσεις για να μην σας κουράσω κιόλας διαβάζοντας το «σεντόνι»

Στην ανάρτησή μου αλλά και σε άρθρο στο περιοδικό ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, με τον τίτλο «Γειώσεις» γράφω:
«…Η Ηλεκτρική γείωση είναι μια απλή γείωση και έχει σαν σκοπό να ενισχύσει τον Ουδέτερο ή μηδενικό κόμβο της ΔΕΗ.
Συνήθως αποτελείται από μια ανοξείδωτη ή χάλκινη ράβδο μήκους 2 μέτρων καρφωμένη στο χώμα έξω ακριβώς από την οικία μας ή τον χώρο μας. Ένα χοντρό χάλκινο καλώδιο (χαλκός 16αρης) συνδέει την ράβδο με το ρολόι της ΔΕΗ και από εκεί με όλο το σπίτι.
Σε πιο εξειδικευμένες καταστάσεις όπως χρήση 3φασικού ή ύπαρξη αλεξικέραυνου, χρησιμοποιούμε το λεγόμενο τρίγωνο γείωσης με τρεις ράβδους αυτήν την φορά απέχοντας μεταξύ τους 1 μέτρο ή και λίγο παραπάνω. Άλλη μία εξειδικευμένη γείωση αποτελείται από κάμποσα φύλα χαλκού του 1 τ.μ. σε στρώματα έχοντας ανάμεσα τους καρβουνόσκονη και ευρισκόμενα σε βάθος 2 μέτρων.
Λοιπόν, πως είπαμε ότι είναι η Ηλεκτρική γείωση; Ε, καμία σχέση με την RF Γείωση!…»

Επειδή έχω ακούσει και για επικείμενη επιχάλκωση αυλής για «καλύτερα σήματα», θεωρώ ότι κάποιοι εννοούν RF γείωση με φύλλα χαλκού.
Παιδιά ηρεμήστε λίγο και ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή! 
Μόνο και μόνο που σκεφτήκατε αυτό το απονενοημένο διάβημα, χωρίς να πάρετε την άδεια Αυτής – στην – οποία – υπακούσουμε – τυφλά – και – δίχως – αντιρρήσεις
, έχετε χάσει! Ποιος και πως θα κλαδεύει τις τριανταφυλλιές ή θα φυτεύει τους βολβούς? Τι θα γίνει με το γρασίδι?
Ας σοβαρευτώ κι ας δούμε το θέμα σφαιρικά. Πρώτα απ’ όλα πόσα χαλκόφυλλα θα χρησιμοποιήσετε? Θα καλύψετε όλον τον ελεύθερο χώρο ή θα φτιάξετε κάτι σαν σταυρό ή Χι και με πλάτος χαλκόφυλλου γύρω στα 50 εκατοστά? Θα χρησιμοποιήσετε χαλκό χαλκογραφίας ή κάτι παχύτερο δυσκολοδούλευτο και ακριβότερο?
Τα πάντα έχουν να κάνουν με την κεραία σας με την συχνότητα λειτουργίας αλλά και την επιθυμία σας να κάνετε DX ή να τα λέτε σε τοπικό επίπεδο.
-->
ΔΙΠΟΛΗ ΚΕΡΑΙΑ
Για τα 160m και τα 80m, ένα δίπολο είναι δύσκολο έως και αδύνατο να σηκωθεί σε λ/2 ύψος για να δουλέψει με χαμηλή γωνία ακτινοβολίας η οποία είναι απαραίτητη για DX επαφές.
Το μόνο κέρδος από μία επιχάλκωση αυλής είναι ο χαλκός να δουλέψει σαν ανακλαστήρας μετατρέποντας το δίπολό μας σε κατευθυνόμενη δύο στοιχείων στέλνοντας την εκπομπή μας κάθετα στην ιονόσφαιρα και ελπίζοντας στο φαινόμενο ΣΚΠΚ. Περισσότερα για το ΣΚΠΚ (Σχεδόν Κάθετης Πτώσης Κύμα)θα διαβάσετε σε άλλη ανάρτησή μου στο μπλογκ αλλά και στο περιοδικό ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ.
Υπάρχει όμως και η απλούστερη της επιχάλκωσης λύση! Η κεραία σας να είναι σε ύψος όχι μεγαλύτερο του 0.1 του μήκους κύματος το οποίο σε απλά ερασιτεχνικά μεταφράζεται σε 16 μέτρα για τα 160m και σε 8 μέτρα για τα 80m και ακριβώς κάτω από το δίπολο και σε ύψος ενός μέτρου από το έδαφος ένα μονοκόμματο σύρμα (και μην με ρωτήσετε πόσα χιλιοστά!) 5% μεγαλύτερο από το μήκος του διπόλου. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι η αντίσταση εισόδου γίνεται 20Ωμ και θα πρέπει να γίνει προσαρμογή με το καλώδιο της καθόδου.
Υπάρχει λύση αλλά δεν θα σας την γράψω τώρα. Άλλη φορά σε άλλη ανάρτηση. Έτσι κι αλλιώς δείχνετε ότι δεν έχετε απορίες και μάλλον τα γνωρίζετε χωρίς την βοήθειά μου!!!
Για τα 40m δεν είναι δύσκολο να σηκώσουμε το δίπολο μας 20 μέτρα ψηλά για να δουλέψουμε DX αλλά με τόσα «μονόπολα» 10.60μ (γιατί άραγε αυτό το μήκος?) που κυκλοφορούν το πιο πιθανό είναι ότι το έχουμε ήδη ή ακόμα το έχει ένας φίλος μας και είναι πρόθυμος να μας το δανείσει για μερικές δοκιμές!
Αδιαφορήστε για την παραφιλολογία ή οποία σας δίνει και μάλιστα έντυπα, οδηγίες για την τοποθέτηση ασύμμετρων ράντιαλ. Κάντε το «μονόπολο» 10 μέτρα, μονώστε το από τον ιστό και απλώστε 4 ή και 6 ράντιαλ μήκους 10.20 μέτρα. Ο περεταίρω συντονισμός του θα είναι μικρομετρικός και οι DX επιδόσεις του θα σας καταπλήξουν!
Είναι αδιανόητο τουλάχιστον από οικονομικής πλευράς να αγοράσετε ένα «μονόπολο» για τοπική πανελλαδική επικοινωνία. Ακόμα και αυτήν την περίπτωση ένα χαμηλό δίπολο θα σας ικανοποιήσει καλύτερα και με το κόστος του αλλά και με τον λιγότερο θόρυβο!

Και περνάμε στις ΚΑΘΕΤΕΣ ΚΕΡΑΙΕΣ
Για τα 160m τα 80m αλλά και τα 40m οι κάθετες είναι οι κατ’ εξοχήν DX κεραίες. Απαραίτητη προϋπόθεση η πολύ καλή RF γείωση. Η οποία δεν είναι απαραίτητο να είναι μια αυλή στρωμένη με χαλκόφυλλα! Όσα πιο πολλά ράντιαλς στρώσετε κάτω από την κάθετη, τόσο πιο πολύ θα μειώσετε τις απώλειες Γης και τόσο πιο πολύ RF θα εκπέμψετε!
Αν η κάθετη δεν είναι
το κανονικό λ/4 τότε και τα ράντιαλς δεν χρειάζεται να είναι το επιβεβλημένο λ/2 αλλά μήκους ίσο με το μήκος (ή και ύψος) της κεραίας.
Όλα αυτά με την κάθετη επί του εδάφους. Αν την σηκώσουμε κάμποσα μέτρα από το έδαφος τότε θα έχουμε πολλαπλό κέρδος, α) με το να ξεπεράσουμε τα διάφορα εμπόδια (αγώγιμα και μη) τα οποία ευρίσκονται γύρω από την κεραία και β) θα χρειαστούμε μικρότερο αριθμό ράντιαλς (6 ή 8 η τέλος πάντων όσα μας βολεύουν) τα οποία ταυτόχρονα θα μπορούν χρησιμοποιηθούν σαν αντηρίδες για στήριξη της κάθετης κεραίας μας!
Από το 1936 οι Μηχανικοί Τηλεπικοινωνιών έχουν δώσει σαν στάνταρ για κάθετη κεραία επί του εδάφους τα 120 ράντιαλς με μήκος το λ/2 του μήκους κύματος εκπομπής. Αντίθετα όταν η κάθετη ανυψώνεται και λόγο της χωρητικότητας η οποία δημιουργείται με το έδαφος μας δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε λιγότερα ράντιαλς χωρίς να αλλάξει ο συντελεστής απωλειών ενώ ταυτόχρονα μεταβάλλεται και η αντίσταση εισόδου της η οποία πλησιάζει τα 50Ωμ και επιτρέποντάς μας έτσι να έχουμε καλύτερη προσαρμογή με το ομοαξονικό καλώδιο τροφοδοσίας της.
Στην περίπτωση της κάθετης κεραίας επί του εδάφους δεν υπάρχει αντίρρηση να καρφώσουμε μια ράβδο ηλεκτρικής γείωσης δίπλα στην κεραία και πάνω της να τερματίσουμε τα ράντιαλς και το μπλεντάζ του ομοαξονικού καλωδίου. Ακόμα μπορούμε με λίγο χοντρό καλώδιο και ένα κροκοδειλάκι να γειώνουμε την κάθετη και να αποφεύγουμε την εκφόρτηση των στατικών στην είσοδο του δέκτη μας (θεός φυλάξει!!!)
Για τα 30
m μέτρα αλλά και λιγότερα (20m, 15m και πάει λέγοντας) μια κάθετη λ/4 είναι πανεύκολο να φτιαχτή και ακόμα περισσότερο να σηκωθεί ψηλά.
Κάθετη λ/4 για τα 30
m μέτρα είναι χοντρικά τα 7.5 μέτρα. Για τα 20m μέτρα το λ/4 είναι 5 μέτρα και πάει λέγοντας!
Βέβαια για αυτές τις συχνότητες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και δίπολα (στην πιο απλή μορφή) ή κολίνεαρ σαν την W8JK ή και κατευθυνόμενες πολλών στοιχείων!

Ξεφεύγουμε όμως από την επιχάλκωση της αυλής με την οποία ξεκινήσαμε!!!



Υ.Γ. όλες οι προαναφερθείσες κεραίες είναι monobanders, μ’ άλλα λόγια κομμένες – ραμμένες και συντονισμένες σε μία συχνότητα! Όπως σας έχω πει και σε άλλη ανάρτηση για τα Στάσιμα κύματα, ανεξάρτητα με τον μηδενικό λόγο Στασίμων τον οποίο θα δείτε στην Γέφυρα του μηχανήματος, όταν η κεραία θα κληθεί να εργαστεί σε διαφορετική συχνότητα οι απώλειες σε ισχύ θα είναι πολύ μεγάλες!!! 

12 comments:

  1. Αγαπητέ φίλε έχω διαβάσει τα σχετικά άρθρα σου με τις γειώσεις (RF , ηλεκτρικές, ράντιαλς, αντίβαρα κλπ), και σε ευχαριστώ για τις πολύτιμες πληροφορίες σου.
    Θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει κάποια διαφορά (ουσιαστική ή μη εκτός της γλωσσολογικής πλευράς) μεταξύ ράντιαλς και αντιβάρων. Είναι το ίδιο ή ράντιαλ είναι αυτά επί του εδάφους και αντίβαρα όταν η κεραία είναι ψηλά (ταράτσα, ιστό κλπ);
    Επίσης, μπορούμε να έχουμε και αντίβαρα στην ταράτσα και συντονιστή γείωσης; Ή πρέπει μόνο το ένα από τα δύο;
    Ευχαριστώ.

    ReplyDelete
  2. Καλησπέρα!
    Radials ομομάζονται τα στοιχεία της κεραίας τα οποία είναι επί του εδάδους ενώ "αντίβαρα" ονομάζονται όταν είναι στον αέρα σαν την κλασική εικόνα της ground plane!
    Η λέξη "αντίβαρα" (counterpoise) δείχνη την ανάγκη χρήσης των.
    Κάτι για να ισοζυγίζει την κεραία!
    Το μονόπολο που είναι δηλαδή από την μία πλευρά χρειάζεται κάτι για να το κάνει συμετρικό και "ισόβαρο" από την άλλη!
    Βάλε εσύ πολλά από αυτά και μην ανησυχείς για την RF. Όπως και να τα ονομάζεις, θα βρει αυτήν τον δρόμο της να δουλέψει καλά!!!
    Συντονιστή Γης χρησιμοποιούμε συνήθως όταν έχουμε επιστροφές RF στα μηχανήματα.
    Δεν έχεις λόγο να θες να το χρησιμοποιήσεις μαζί με τα αντίβαρα.
    Δεν έχεις επιστροφή RF σε εκείνο το σημείο ή τουλάχιστον αυτή που έχεις είναι η "καλή", αυτή που χρειάζεται σαν συμμετρία το σύστημα.
    Αν με τον συντονιστή θες να συντονίσεις ένα κομάτι σύρματος σαν αντίβαρο, δεν καταλαβαίνω το γιατί αφού, ήδη έχει αντίβαρα η κεραία σου!

    ReplyDelete
  3. Ευχαριστώ για την απάντησή σου.
    Δεν έχω ούτε το ένα ούτε το άλλο (δηλ. αντίβαρα ή συντονιστή γείωσης). Γι αυτό διαβάζω τα σχετικά με το θέμα για να αποφασίσω τι πρέπει να κάνω.
    Δεν ήξερα αν χρειάζονται και τα δύο.
    Αν κατάλαβα λοιπόν καλά θα πρέπει να χρησιμοποιήσω αντίβαρα.

    ReplyDelete
  4. Δεν ξέρω αν σε βοήθησα αλλά, όσο πιο συγκεκριμένες είναι οι ερωτήσεις τόσο πιο επεξηγηματικές θα είναι οι απαντήσεις!
    Συνήθως τον "συντονιστή Γης" τον συνδέουμε στον Π/Δ για να "τραβήξουμε" μακριά την επιστρεφόμενη RF, από δυσπροσαρμογές και 1:1.2BalUn!!!
    Η έλλειψη αντίβαρων ή ράντιαλ είναι αυτή που δημιουργεί τέτοια φαινόμενα ενώ, η πληθώρα αυτών είναι αυτή που δημιουργεί εντονότατο DX trafic!!!

    ReplyDelete
  5. Καλημέρα.
    Έχω κατασκευάσει μια κάθετη με πηνίο κορυφής, το ύψος της είναι περίπου τα 19 μέτρα, το πηνίο έχει τοποθετηθεί περίπου στο 1,20 πριν την κορυφή και υπάρχουν και τέσσερα ράντιαλ κορυφής περίπου 6 μέτρα το κάθε ένα, τα οποία τα χρησιμοποιώ και ως αντηρίδες με μονωτήρες.
    Από κάτω έχω συνδέσει ότι υπάρχει μεταλλικό για RF γη και έχω απλώσει ασύμμετρες λωρίδες -κολλημένες στο μπετόν της ταράτσας - πλάτους 2cm αλουμινίου και περίπου 45 σε αριθμό με το μικρότερο μήκος να είναι 3 μέτρα και μεγαλύτερο τα 10 μέτρα.
    Τα ερωτήματα είναι:
    1)Πρέπει να βάλω μεγαλύτερο πλήθος ράντιαλ (ασύμμετρα)
    2)Πρέπει να βάλω και ράντιαλ σε λ/4 της συχνότητας (160m)
    3)Πρέπει να συντονίσω ξεχωριστά την RF γη
    4)Σε γενικές γραμμές τι άλλο μπορώ να κάνω για να βελτιώσω την εκπομπή της, ειδικά για εκπομπή με κύμα εδάφους , αφού πρωτίστως με ενδιαφέρει η τοπική εκπομπή περισσότερο.

    Υ.Γ.
    α)Τα ράντιαλ στο τέρμα τους είναι κολλημένα στα κάγκελα της ταράτσας.
    β)Έχω παρατηρήσει ότι νότια -ενώ δεν υπάρχει εμπόδιο- ακούγομαι σε μικρότερη απόσταση με αρκετή διαφορά σε σχέση με τα άλλα σημεία του ορίζοντα.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων και διαθέσιμος για περαιτέρω διευκρινήσεις.
    Χρήστος

    ReplyDelete
  6. Καλησπέρα Χρήστο!
    Έτσι όπως μου την περιγράφεις, μιά χαρά κεραία ακούγεται!
    Μια διόρθωση μόνο.
    Τα σύρματα στην κορυφή της δεν είναι ράντιαλ αλλά “καπέλο χωρητικότητας” με τέσσερις ακίδες επί του προκειμένου!
    Το καπέλο χωρητικότητας βοηθά στο να μη αρκάρει το πηνίο από το φαινόμενο Tesla και επίσης βοηθά στο να χαμηλώσει το Q του και να έχουμε έτσι μεγαλύτερο εύρος συντονισμού.
    Τουλάχιστον στις πολυζωνικές κάθετες!
    Η RF Γη ακούγεται καλή κι αυτή. Τόσο μέταλλο στην ταράτσα και μάλιστα στην βάση της κάθετης μόνο καλό μπορεί να κάνει!
    Ο Doug DeMaw W1FB έχει γράψει ότι αν η κεραία δεν έχει πραγματικό ύψος το λ/4 ή το λ/2 του μήκους κύματος, δεν χρειάζεται τα ράντιαλ να τα κάνουμε λ/2 που ορίζει η θεωρία.
    Αρκεί να είναι ισομεγέθη με το ύψος της κάθετης έτσι ώστε το δεδομένο ύψος να βλέπει την δεδομένη “Γη”.
    Αν μπορούσες να τα εκτείνεις μέχρι τα 19 μέτρα, ίσως να έβλεπες κάποια διαφορά. Περισσότερη θα ήταν η φασαρία παρά το κέρδος.
    Στα τρία πρώτα ερωτήματα δεν μπορείς να κάνει κάτι περισσότερο στην ταράτσα που είσαι.
    Για το τέταρτο η λύση θα ήταν χωράφι, μεγάλο και πλατύ!
    Όσο για τον Νότιο λοβό, για πες μου, υπάρχει ο ίδιος αριθμός ράντιαλ και η ίδια πυκνότητα με αυτά που υπάρχουν για τις άλλες κατευθύνσεις?
    Κάτι άλλο που θα μπορούσες να δοκιμάσεις αφού ενδιαφέρεσαι τοπικά είναι, ένα χαμηλό δίπολο για την συχνότητα λειτουργίας και με ύψος 2 με 3 μέτρα.
    Θεωρητικά το NVIS ή το ΣΚΠΚ έχει εφαρμογή από τους 3MHz έως τους 10MHz αλλά ποτέ δεν ξέρεις αν δεν το δοκιμάσεις.
    Θεωρείται δε το ιδανικό για αξιόπιστες επικοινωνίες σε τοπικό επίπεδο!
    Πιστεύω να βοήθησα και τα λέμε πάλι.

    ReplyDelete
  7. Καλημέρα και πάλι.
    Λοιπόν έχουμε και λέμε:
    1) Ο Νότιος λοβός έχει τα ίδια και λίγα περισσότερα απ΄ότι ο Βόρειος.
    2)Μήπως έχει σημασία ο προσανατολισμός των ακίδων του καπέλου χωρητικότητας
    3)Σε συζήτηση που είχα ειπώθηκαν τα εξής: Ο αριθμός των ράντιαλ δεν πρέπει να είναι μικρότερος από 64, ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός των ράντιαλ δηλ. 10,20,30,40 κ.λ.π τόσο περισσότερο η κεραία εκπέμπει για DX παρά για τοπικό, ότι τα ράντιαλ να μην πάνε απ΄ευθείας στην RF γη αλλά να μεσολαβήσει πηνίο και μεταβλητός πυκνωτής σε σειρά και μετά να συνδεθεί στην RF γη, έτσι ώστε να συντονιστεί(η RF γη)με ειδικό όργανο στην συχνότητα συντονισμού του κάθετου στοιχείου.
    4)Μήπως πρέπει να βάλω και αντίβαρα δηλ. να μην γειώνονται και το μήκος που θα μου λείπει σε σχέση με το κάθετο να βάλω στο τέλος τους πηνίο επιμήκυνσης.
    Δίπολο δεν μπορώ να βάλω τόσο μεγάλο.
    Και μια επισήμανση : Η κεραία κάνει πολύ οξύ συντονισμό που λέμε.
    Σ΄ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου να απαντήσεις στα ερωτήματα μου.
    Χρήστος.

    ReplyDelete
  8. Καλό απόγευμα Χρήστο!
    Το έλαβα το σχόλιο νωρίς σήμερα το πρωΐ και τώρα βρήκα την ευκαιρία να σου απαντήσω.
    Τελικά η κεραία σου, όσο κι αν δεν το θέλεις ενδεχομένως, είναι μια χαρά DX κεραία.
    1)προσπάθησε να αφαιρέσεις ράντιαλ από την Νότια κατεύθυνση. Με πολύ λίγα ή και καθόλου ράντιαλ μια κάθετη χάνει το πλεονέκτημα της χαμηλής γωνίας εκπομπής και ανεβάζει την γωνία σχεδόν κατακόρυφα.
    2)Στην καλύτερη περίπτωση το καπέλο χωρητικότητας είναι δίσκος! Άρα δεν τίθεται θέμα κατεύθυνσης των ακίδων.
    3)Από το 1936 οι τεχνικοί της RCA έχουν θεσπίσει ότι ο αριθμός των ράντιαλς θα πρέπει να είναι 120 και το μήκος τους να είναι λ/2 του μήκους κύματος εκπομπής. Από τότε βέβαια έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και έχει αποδειχτεί ότι και με μικρότερο αριθμό ράντιαλς η απόδοση της κεραίας είναι παραπάνω από ικανοποιητική. Στο μεταξύ όλες αυτές οι βελτιώσεις έχουν σκοπό να χαμηλώσει η γωνία ακτινοβολίας και η κεραία να εκπέμπει πραγματικά μακρινά. Πράγμα που δεν σε ενδιαφέρει!
    ...τα ράντιαλ να μην πάνε απ΄ευθείας στην RF γη αλλά να μεσολαβήσει πηνίο και μεταβλητός πυκνωτής σε σειρά...
    Μα τα ράντιαλ, ΕΙΝΑΙ RF Γη!!!
    Άκυρη και άκαιρη η συζήτηση!
    4) τα ράντιαλ είναι αντίβαρα! Όταν τα σύρματα είναι επί του εδάφους ονομάζονται ράντιαλ και όταν είναι στο αέρα, σαν την κλασική την ground plane, ονομάζονται αντίβαρα.
    Αυτό που μπορείς να κάνεις σαν δοκιμή είναι αυτό που περιγράφει ο Les Moxon G6XN στο βιβλίο του HF Antennas for all locations στην σελίδα 194. Ένα είδος αναδιπλωμένου διπόλου του οποίου μόνο η μία άκρη θα συνδεθεί στο σημείο που συνδέεις τα ράντιαλ. Φαντάσου ένα σύρμα να φεύγει από το σημείο ένωσης να πηγαίνει έως το πιό μακρινό σημείο της ταράτσας, να κάνει ένα Π γύρω στα 20εκατοστά, να γυρίζει πίσω στο άλλο άκρο την ταράτσας κάνοντας άλλο ένα Π 20 εκατοστών και να φτάνει μέχρι την κάθετη αλλά ΝΑ ΜΗΝ ενώνει επάνω και να τερματίζει σε ένα μονωτήρα. Πουθενά βέβαια δεν θα ακουμπά σε μέταλλο και το ύψος του θα είναι σχεδόν το ύψος του σημείου τροφοδοσίας της κάθετης.
    Το θέμα είναι ότι έχεις μια καλή DX κεραία που θα την ζήλευαν πολλοί ραδιοερασιτέχνες κι εσύ θέλεις να την κάνεις “τοπική”!
    Όλοι ψάχνουμε τρόπο να μειώσουμε τις RF απώλειες κι εσύ θες να τις αυξήσεις!!!
    5)Τον οξύ συντονισμό μπορείς να τον ανοίξεις λίγο αν συνδέσεις τις ακίδες του καπέλου γύρω-γύρω με σύρμα και το κολλήσεις βέβαια για καλή ηλεκτρική επαφή. Ή αν αφαιρέσεις μερικές σπείρες από το πηνείο. Ή ακόμα αν τυλίξεις ένα νέο πηνίο με διάκενο ανάμεσα στις σπείρες όση είναι η διατομή του σύρματος. Ένα ένα όμως και θα φτάσεις στο αποτέλεσμα που ζητάς.
    Ότι αλλαγές κάνεις καλό είναι να τις κάνεις μία μία και να παρατηρείς τ' αποτελέσματα.
    Ακόμα και βελτίωση να δεις, θα ξέρεις τι ακριβώς έκανες γι αυτή την βελτίωση και θα την κάνεις και την επόμενη φορά!
    Πες μου στο μεταξύ, τι συντονιστικό έχεις στην κεραία.
    Τα λέμε και πάλι
    Τάκης

    ReplyDelete
  9. Καλό απόγευμα και σ΄ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου.
    Όπως καταλαβαίνεις, εγώ προσπαθώ να καταρρίψω αυτό που λένε ότι πίσω από κάθε ........ υπάρχει και ένας μύθος.
    Έτσι προσπαθώ να προσαρμόσω πράγματα και συνθήκες που είναι για άλλα πράγματα σε άλλα για να με βολεύουν, δηλαδή άλλα αντί άλλων.
    Λοιπόν το συντονιστικό αποτελείται από δύο πηνία το ένα σε σειρά με την κεραία και το άλλο ως προς την γείωση.
    Κάποια στιγμή θα ήθελα ή εδώ ή σε κάποιο καινούργιο θέμα να αναφερθούμε λίγο για την ταυτόχρονη εκπομπή δύο κεραιών στην ίδια μπάντα. Προβλήματα και πως αντιμετωπίζονται.
    Να σου ευχηθώ να περνάς καλά.
    Χρήστος

    ReplyDelete
  10. Άλλα αντ' Άλλων και Alain Delon!!!

    Έχοντας δύο πηνία, το ένα σε σειρά με το κάθετο σκέλος και το άλλο σε σειρά με τα οριζόντια ράντιαλ, είναι το ίδιο σαν κοντό δίπολο με προφόρτηση πηνίων!
    Αν και πρακτικά ανέφικτη, η καλύτερη θάση τους ειναι το άκρο του διπόλου!
    Ο τεχνικά παραδεκτός συμβιβασμός είνα τότε τα 2/3 του σκέλους επιτυγχάνοντας έτσι καλό διαμοιρασμό του ρεύματος (Current distribution).

    ReplyDelete
  11. Γεια σας από Σύδνευ,
    ʽΕχουμε ένα τεχνικό πρόβλημα με την παρενόχληση κεραίας ΑΜ η οποία παρεμβάλει σε σταθερά τηλέφωνα. Μπορούμε να έχουμε ένα σταθερό τηλέφωνο μαζί σας για να συνομιλήσουμε;

    ʽΑγγελος

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου Άγγελε.
      Δες στο προφίλ μου το μαηλ μου κι επικοινώνησε μαζί μου!
      cheers

      Delete

Ονομάζομαι Τάκης Περρέας και αυτό είναι το προσωπικό μου ιστολόγιο, όπου “ιστολόγιο” το Δικτυακό ημερολόγιο!
Εδώ γράφω τις απόψεις μου, τις θέσεις μου, τις μελέτες μου και γενικά ό,τι έχει να κάνει μ' εμένα!
Δεν ζω από το ιστολόγιο, αντίθετα μου αφαιρεί αρκετό χρόνο από την καθημερινότητά μου. Δεν περιμένω να πλουτίσω λοιπόν ούτε από επισκέψεις, ούτε από “κλικ” σε σελίδες!
Με δεδομένη την ανυπαρξία σχολιασμού και ερωτήσεων, επιτρέπω πιά, μόνο σε μέλη να κάνουν σχόλια και ερωτήσεις. Στην περίπτωση που πραγματικά θέλετε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε, στείλτε ένα e-mail για να εγγραφείτε αυτόματα μέλος!
Κάντε όσες τεχνικές ερωτήσεις θέλετε και θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλες με τον καλύτερο και επεξηγηματικότερο τρόπο.
Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε, για τον οποίο το ξεκίνησα (άσχετα αν μερικές φορές εγώ ο ίδιος ξεμακραίνω)!