.

Ο λόγος στασίμων 1:1 ενός κεραιοσυστήματος, δεν συνεπάγεται τον 1:1 λόγο μεταφοράς ισχύος, προς την κεραία!

Monday, 9 March 2009

ΓΕΙΩΣΕΙΣ ηλεκτρικές ή RF?


 
-->
Ρίχνοντας μια ματιά στα στατιστικά  του μπλογκ μου και πέρα από τα τυπικά για τις επισκέψεις και τον αριθμό των σελίδων, είδα πάνω από 50 επισκέπτες να ζητούν να μάθουν για «γειωση με φυλλα χαλκου» και για (επί λέξη) «γειωση κεραιασ καθετησ»!
Δεν είσαστε συγκεκριμένοι γι’ αυτό και δεν πήρατε απάντηση.
Σας απαντώ τώρα σε δύο αναρτήσεις για να μην σας κουράσω κιόλας διαβάζοντας το «σεντόνι»

Στην ανάρτησή μου αλλά και σε άρθρο στο περιοδικό ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, με τον τίτλο «Γειώσεις» γράφω:
«…Η Ηλεκτρική γείωση είναι μια απλή γείωση και έχει σαν σκοπό να ενισχύσει τον Ουδέτερο ή μηδενικό κόμβο της ΔΕΗ.
Συνήθως αποτελείται από μια ανοξείδωτη ή χάλκινη ράβδο μήκους 2 μέτρων καρφωμένη στο χώμα έξω ακριβώς από την οικία μας ή τον χώρο μας. Ένα χοντρό χάλκινο καλώδιο (χαλκός 16αρης) συνδέει την ράβδο με το ρολόι της ΔΕΗ και από εκεί με όλο το σπίτι.
Σε πιο εξειδικευμένες καταστάσεις όπως χρήση 3φασικού ή ύπαρξη αλεξικέραυνου, χρησιμοποιούμε το λεγόμενο τρίγωνο γείωσης με τρεις ράβδους αυτήν την φορά απέχοντας μεταξύ τους 1 μέτρο ή και λίγο παραπάνω. Άλλη μία εξειδικευμένη γείωση αποτελείται από κάμποσα φύλα χαλκού του 1 τ.μ. σε στρώματα έχοντας ανάμεσα τους καρβουνόσκονη και ευρισκόμενα σε βάθος 2 μέτρων.
Λοιπόν, πως είπαμε ότι είναι η Ηλεκτρική γείωση; Ε, καμία σχέση με την RF Γείωση!…»

Επειδή έχω ακούσει και για επικείμενη επιχάλκωση αυλής για «καλύτερα σήματα», θεωρώ ότι κάποιοι εννοούν RF γείωση με φύλλα χαλκού.
Παιδιά ηρεμήστε λίγο και ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή! 
Μόνο και μόνο που σκεφτήκατε αυτό το απονενοημένο διάβημα, χωρίς να πάρετε την άδεια Αυτής – στην – οποία – υπακούσουμε – τυφλά – και – δίχως – αντιρρήσεις
, έχετε χάσει! Ποιος και πως θα κλαδεύει τις τριανταφυλλιές ή θα φυτεύει τους βολβούς? Τι θα γίνει με το γρασίδι?
Ας σοβαρευτώ κι ας δούμε το θέμα σφαιρικά. Πρώτα απ’ όλα πόσα χαλκόφυλλα θα χρησιμοποιήσετε? Θα καλύψετε όλον τον ελεύθερο χώρο ή θα φτιάξετε κάτι σαν σταυρό ή Χι και με πλάτος χαλκόφυλλου γύρω στα 50 εκατοστά? Θα χρησιμοποιήσετε χαλκό χαλκογραφίας ή κάτι παχύτερο δυσκολοδούλευτο και ακριβότερο?
Τα πάντα έχουν να κάνουν με την κεραία σας με την συχνότητα λειτουργίας αλλά και την επιθυμία σας να κάνετε DX ή να τα λέτε σε τοπικό επίπεδο.
-->
ΔΙΠΟΛΗ ΚΕΡΑΙΑ
Για τα 160m και τα 80m, ένα δίπολο είναι δύσκολο έως και αδύνατο να σηκωθεί σε λ/2 ύψος για να δουλέψει με χαμηλή γωνία ακτινοβολίας η οποία είναι απαραίτητη για DX επαφές.
Το μόνο κέρδος από μία επιχάλκωση αυλής είναι ο χαλκός να δουλέψει σαν ανακλαστήρας μετατρέποντας το δίπολό μας σε κατευθυνόμενη δύο στοιχείων στέλνοντας την εκπομπή μας κάθετα στην ιονόσφαιρα και ελπίζοντας στο φαινόμενο ΣΚΠΚ. Περισσότερα για το ΣΚΠΚ (Σχεδόν Κάθετης Πτώσης Κύμα)θα διαβάσετε σε άλλη ανάρτησή μου στο μπλογκ αλλά και στο περιοδικό ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ.
Υπάρχει όμως και η απλούστερη της επιχάλκωσης λύση! Η κεραία σας να είναι σε ύψος όχι μεγαλύτερο του 0.1 του μήκους κύματος το οποίο σε απλά ερασιτεχνικά μεταφράζεται σε 16 μέτρα για τα 160m και σε 8 μέτρα για τα 80m και ακριβώς κάτω από το δίπολο και σε ύψος ενός μέτρου από το έδαφος ένα μονοκόμματο σύρμα (και μην με ρωτήσετε πόσα χιλιοστά!) 5% μεγαλύτερο από το μήκος του διπόλου. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι η αντίσταση εισόδου γίνεται 20Ωμ και θα πρέπει να γίνει προσαρμογή με το καλώδιο της καθόδου.
Υπάρχει λύση αλλά δεν θα σας την γράψω τώρα. Άλλη φορά σε άλλη ανάρτηση. Έτσι κι αλλιώς δείχνετε ότι δεν έχετε απορίες και μάλλον τα γνωρίζετε χωρίς την βοήθειά μου!!!
Για τα 40m δεν είναι δύσκολο να σηκώσουμε το δίπολο μας 20 μέτρα ψηλά για να δουλέψουμε DX αλλά με τόσα «μονόπολα» 10.60μ (γιατί άραγε αυτό το μήκος?) που κυκλοφορούν το πιο πιθανό είναι ότι το έχουμε ήδη ή ακόμα το έχει ένας φίλος μας και είναι πρόθυμος να μας το δανείσει για μερικές δοκιμές!
Αδιαφορήστε για την παραφιλολογία ή οποία σας δίνει και μάλιστα έντυπα, οδηγίες για την τοποθέτηση ασύμμετρων ράντιαλ. Κάντε το «μονόπολο» 10 μέτρα, μονώστε το από τον ιστό και απλώστε 4 ή και 6 ράντιαλ μήκους 10.20 μέτρα. Ο περεταίρω συντονισμός του θα είναι μικρομετρικός και οι DX επιδόσεις του θα σας καταπλήξουν!
Είναι αδιανόητο τουλάχιστον από οικονομικής πλευράς να αγοράσετε ένα «μονόπολο» για τοπική πανελλαδική επικοινωνία. Ακόμα και αυτήν την περίπτωση ένα χαμηλό δίπολο θα σας ικανοποιήσει καλύτερα και με το κόστος του αλλά και με τον λιγότερο θόρυβο!

Και περνάμε στις ΚΑΘΕΤΕΣ ΚΕΡΑΙΕΣ
Για τα 160m τα 80m αλλά και τα 40m οι κάθετες είναι οι κατ’ εξοχήν DX κεραίες. Απαραίτητη προϋπόθεση η πολύ καλή RF γείωση. Η οποία δεν είναι απαραίτητο να είναι μια αυλή στρωμένη με χαλκόφυλλα! Όσα πιο πολλά ράντιαλς στρώσετε κάτω από την κάθετη, τόσο πιο πολύ θα μειώσετε τις απώλειες Γης και τόσο πιο πολύ RF θα εκπέμψετε!
Αν η κάθετη δεν είναι
το κανονικό λ/4 τότε και τα ράντιαλς δεν χρειάζεται να είναι το επιβεβλημένο λ/2 αλλά μήκους ίσο με το μήκος (ή και ύψος) της κεραίας.
Όλα αυτά με την κάθετη επί του εδάφους. Αν την σηκώσουμε κάμποσα μέτρα από το έδαφος τότε θα έχουμε πολλαπλό κέρδος, α) με το να ξεπεράσουμε τα διάφορα εμπόδια (αγώγιμα και μη) τα οποία ευρίσκονται γύρω από την κεραία και β) θα χρειαστούμε μικρότερο αριθμό ράντιαλς (6 ή 8 η τέλος πάντων όσα μας βολεύουν) τα οποία ταυτόχρονα θα μπορούν χρησιμοποιηθούν σαν αντηρίδες για στήριξη της κάθετης κεραίας μας!
Από το 1936 οι Μηχανικοί Τηλεπικοινωνιών έχουν δώσει σαν στάνταρ για κάθετη κεραία επί του εδάφους τα 120 ράντιαλς με μήκος το λ/2 του μήκους κύματος εκπομπής. Αντίθετα όταν η κάθετη ανυψώνεται και λόγο της χωρητικότητας η οποία δημιουργείται με το έδαφος μας δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε λιγότερα ράντιαλς χωρίς να αλλάξει ο συντελεστής απωλειών ενώ ταυτόχρονα μεταβάλλεται και η αντίσταση εισόδου της η οποία πλησιάζει τα 50Ωμ και επιτρέποντάς μας έτσι να έχουμε καλύτερη προσαρμογή με το ομοαξονικό καλώδιο τροφοδοσίας της.
Στην περίπτωση της κάθετης κεραίας επί του εδάφους δεν υπάρχει αντίρρηση να καρφώσουμε μια ράβδο ηλεκτρικής γείωσης δίπλα στην κεραία και πάνω της να τερματίσουμε τα ράντιαλς και το μπλεντάζ του ομοαξονικού καλωδίου. Ακόμα μπορούμε με λίγο χοντρό καλώδιο και ένα κροκοδειλάκι να γειώνουμε την κάθετη και να αποφεύγουμε την εκφόρτηση των στατικών στην είσοδο του δέκτη μας (θεός φυλάξει!!!)
Για τα 30
m μέτρα αλλά και λιγότερα (20m, 15m και πάει λέγοντας) μια κάθετη λ/4 είναι πανεύκολο να φτιαχτή και ακόμα περισσότερο να σηκωθεί ψηλά.
Κάθετη λ/4 για τα 30
m μέτρα είναι χοντρικά τα 7.5 μέτρα. Για τα 20m μέτρα το λ/4 είναι 5 μέτρα και πάει λέγοντας!
Βέβαια για αυτές τις συχνότητες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και δίπολα (στην πιο απλή μορφή) ή κολίνεαρ σαν την W8JK ή και κατευθυνόμενες πολλών στοιχείων!

Ξεφεύγουμε όμως από την επιχάλκωση της αυλής με την οποία ξεκινήσαμε!!!Υ.Γ. όλες οι προαναφερθείσες κεραίες είναι monobanders, μ’ άλλα λόγια κομμένες – ραμμένες και συντονισμένες σε μία συχνότητα! Όπως σας έχω πει και σε άλλη ανάρτηση για τα Στάσιμα κύματα, ανεξάρτητα με τον μηδενικό λόγο Στασίμων τον οποίο θα δείτε στην Γέφυρα του μηχανήματος, όταν η κεραία θα κληθεί να εργαστεί σε διαφορετική συχνότητα οι απώλειες σε ισχύ θα είναι πολύ μεγάλες!!!