.

Ο λόγος στασίμων 1:1 ενός κεραιοσυστήματος, δεν συνεπάγεται τον 1:1 λόγο μεταφοράς ισχύος, προς την κεραία!

Wednesday 22 February 2012

MKARS80 varicap tuning!

Έκανα την μετατροπή την οποία προτείνει ο PA0RCL για τον συντονισμό με varicap του mkars80.
Πολύ μεγάλο εύρος συντονισμού! Επειδή την μετατροπή την έκανα σε π/δ Αμερικάνου συναδέλφου, δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να φτάσω και να ξεπεράσω τους 4MHz! Όπως μου έγραψε στο μύνημά του, το 3.985MHz κατόπιν "Συμφωνίας Κυρίων", χρησιμοποιείται σαν συχνότητα κλήσης QRP και έχει μείνει στο απυρόβλητο από τα "μεγάλα κανόνια"!
Κατάφερε το θηρίο με την μετατροπή, να φτάσει εκεί και με μεγάλο περιθώριο. Το μόνο μειονέκτημα σε αυτή και μόνο την περίπτωση είναι, το μεγάλος εύρος κάλυψης να οδηγεί το 10στροφών ποτενσιόμετρο στα όρια της ακρίβειάς του. Θέλει ελαφρύ χέρι στην αναζήτηση σταθμών! 
Δείτε (ή τουλάχιστον προσπαθείστε!) την μεταβολή στην οθόνη κατά την περιστροφή του ποτενσιόμετρου. Έχοντας να καλύψει περίπου το μισό εύρος ζώνης, 3.5-3.8MHz IARU region1 σε σύγκριση με το διπλό εύρος ζώνης 3.5-4MHz IARU region2, η ευκολία στον συντονισμό θα είναι δύο φορές καλύτερη κι ευκολότερη. Σε γενικές γραμμές αξίζει να κατασκευαστεί, δεν κοστίζει ακριβά αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί η MVAM109 varicap κόστους ενός Ευρώ κι έχει καλύτερη αίσθηση ακόμα και από έναν μικρό βερνιέρο τον οποίο χρησιμοποιώ στο δικό μου MKARS80. 

No comments:

Post a Comment

Ονομάζομαι Τάκης Περρέας και αυτό είναι το προσωπικό μου ιστολόγιο, όπου “ιστολόγιο” το Δικτυακό ημερολόγιο!
Εδώ γράφω τις απόψεις μου, τις θέσεις μου, τις μελέτες μου και γενικά ό,τι έχει να κάνει μ' εμένα!
Δεν ζω από το ιστολόγιο, αντίθετα μου αφαιρεί αρκετό χρόνο από την καθημερινότητά μου. Δεν περιμένω να πλουτίσω λοιπόν ούτε από επισκέψεις, ούτε από “κλικ” σε σελίδες!
Με δεδομένη την ανυπαρξία σχολιασμού και ερωτήσεων, επιτρέπω πιά, μόνο σε μέλη να κάνουν σχόλια και ερωτήσεις. Στην περίπτωση που πραγματικά θέλετε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε, στείλτε ένα e-mail για να εγγραφείτε αυτόματα μέλος!
Κάντε όσες τεχνικές ερωτήσεις θέλετε και θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλες με τον καλύτερο και επεξηγηματικότερο τρόπο.
Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε, για τον οποίο το ξεκίνησα (άσχετα αν μερικές φορές εγώ ο ίδιος ξεμακραίνω)!