Sunday, 15 January 2012

Η "Μαγική Κεραία"!!!


Πολλοί Ραδιοερασιτέχνες αναζητουν την "Μαγική Κεραία" η οποία θα τους λύσει όλα τα προβλήματα εκπομπής.
Ήχαν και έχουν κι άλλοι τέτοιες αναζητήσεις και απωθημένα.
Διάβαζα στο τελευταίο Practical Wireless μιά αναπόληση του Rob Manion G3XFD/EI5IW όταν ήταν μικρό παιδί και είχε πάει με τον πατέρα του σε ένα τοπικό πανηγύρι.
Εκεί ήταν ένας πανηγυρτζής με τα λαμόγια του,τους αβανταδόρους του δηλαδή, και πωλούσε “Μαγικές Κεραίες”!
Όσοι ξέρουν ή θυμούνται από τα λαμπάτα ραδιόφωνα, αυτά ακόμα και με σαλιωμένο το δάκτυλο στην υποδοχή της κεραίας, λάμβαναν πολύ καλά και πολλούς σταθμούς.
Έτσι λοιπόν ο μπαμπάς του Rob είχε ξεγελαστεί από το “δώσε κι εμένα μπάρμπα” και είχε αγοράσει μία “Μαγική Κεραία” ή οποία τελικά αποδείχτηκε να είναι ένα κομμάτι πλαστικού σωλήνα με έναν μικρής τιμής ηλεκτρολυτικό πυκνωτή μέσα και ένα μικρό μήκος καλωδίου με μιά μπανάνα στην άκρη για να βυσματώνει στο ραδιόφωνο!
Διαβάστε με τα δικά του λόγια:

Το σύνδρομο της “Μαγικής Κεραίας" θα πρέπει να τον ακολούθησε έως και σήμερα γιατί πολλά τέτοια δείγματα διαβάζω στο περιοδικό.
Παρουσιάζει λοιπόν το περιοδικό Practical Wireless Σεπτεμβρίου 2011 στην σελίδα 14 την Dual Beam I-Pro.
H οποία Dual Beam I-Pro δεν είναι Dual Beam, διπλή κατευθυνόμενη σε απλά Ελληνικά αλλά και έτσι όπως αφήνει να εννοηθεί, αλλά είναι σούπερ bi-directional/δικατευθυντική, έτσι ακριβώς όπως είναι ένα δίπολο.
Διότι τι άλλο μπορεί να είναι ένα δίπολο με μήκος σκέλους 2.5m και προφορτισμένο με άλλο ένα κομμάτι αλουμινοσωλήνα μήκους και αυτού 2.5μέτρα, στην άκρη του?
Ο δε συντονισμός του;
Α, καλά!
Χρησιμοποιώντας το λιγότερο 20 μέτρα ομοαξονικό καλώδιο το συνδέουμε σε ένα μπαλούν που έχει στο κέντρο του το δίπολο των 5 μέτρων συνολικά.
(μπαλούν είναι! Τα Bal-Un δεν έχουν εφαρμογή σε τέτοιο δημιούργημα!)
Την άλλη πλευρά του ομοαξονικού την κουλουριάζουμε κι επ' ουδενί κόβουμε και φυσικά την άκρη της την συνδέουμε στο απαραίτητο ΠΑΝΤΑ τιούνερ.
Εκεί βλέπουμε το μέγιστο της ισχύος και το ελάχιστο των στασίμων.
Συγχαρητήρια!
Διακόσια δέκα εννιά λιρόπουλα, 219GBP, άριστα ξοδεμένα!
Αχ βρε μακαρίτη Doug DeMaw έγραφες βιβλία και άρθρα!
Συνδετήρες έπρεπε να πουλάς για κεραίες να είχες χε...στεί στο τάλιρο! Άσε που δεν θα ήταν ψηλά στα δέντρα με τις φυλλωσιές να σου δημιουργούν scatter(!!!) στο εισερχόμενο σήμα!

Στο ίδιο τεύχος παρουσιάζουν το SuperStar 6900 CB με την ραδιοερασιτεχνική του ονομασία Anytone TA-5555 και 10 meter radio επί της όψεως!
Ποιά κοτόπουλα βαφτισμένα ψάρια;! Κοιτάτε να μαθαίνετε καλογέροι!!!
Γονείς το εργοστάσιο της Uniden, νονός ο Mike Devereux G3SED της Nevadaradio.
Είναι το ιδανικό μηχάνημα για τους νεοεισερχόμενους M3 και M6 για να μάθουν, cut their teeth το λένε εδώ, να χειρίζονται το clarify!
Coarse και Fine!
Και μην ξεχνάμε την καναλιέρα παιδιά και το βήμα στις συχνότητες!!!
Το δε κόστος αυτού 149.95 GBP
Φυσικά προγραμματισμένο στις ραδιοερασιτεχνικές συχνότητες γιατί ο “Σάκης ο Ντήζελ” και ο “Ανδρέας ο Ακάλυπτος” δεν στέλνουν QSL κάρτες!!!

Κι έρχεται ο επόμενος μήνας...
Γράφει λοιπόν στο PW Νοεμβρίου 2011 στην σελίδα 28 μία κρητική*(sic) επ' ευκαιρία του καινούργιου του, διπόλου.

Ατυχώς όμως, αυτήν ακριβώς την λέξη, unfortunately, χρησιμοποιεί και Tony Nailer G4CFY της Spectrum Communications όταν περιέγραφε αυτό το συγκεκριμένο καλώδιο και έκλαιγε τα λεφτά του γιατί το έκανε παραγγελία να κατασκευαστεί (και καταλαβαίνετε ότι είναι πολλά τα... χιλιόμετρα Άρη!!!) χωρίς να ελέγξει ένα δείγμα πρώτα!
Αποτέλεσμα;
100Ωμ συμμετρική γραμμή με τις ίδιες απώλειες ενός ομοαξωνικού καλωδίου:-(
Βέβαια γι αυτό είναι οι φίλοι! Όχι μόνο να πουλάνε την “Μαγική Κεραία” αλλά να διαφημίζουν και να αβαντάρουν το καλώδιο τροφοδοσίας της!!!
Επ ευκαιρία της αναφοράς μου στον Tony G4CFY, θα ήθελα να τονίσω το γεγονός του ότι όταν πρόσφατα του ζήτησα το σχηματικό διάγραμμα του προενισχυτή της Spectrum Comms, RP6S, αυτός μολονότι μου τόνισε ότι καλύπτεται από τα πνευματικά του δικαιώματα για να μοιράζει σχεδιαγράμματα σε όποιον του τα ζητά, μου ζήτησε μόνο μιάμιση λίρα (1.50GBP) για να μου στείλει το σχεδιάγραμμα με PDF στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μου.
Εξαίρετος συνάδελφος αλλά συνεχίζω.
Συνεχίζει και ο Rob, λέγοντας ότι ανησύχησε προς στιγμή όταν δεν άκουσε θόρυβο από τον δέκτη με την κεραία συνδεδεμένη αλλά αυτό οφείλετο στην ανοικτή/συμμετρική γραμμή (των 100Ωμ και αρκετών απωλειών υπενθυμίζω)!

Τονίζει δε, ο αρχισυντάκτης του ραδιοερασιτεχνικού περιοδικού Practical Wireless, ότι δεν ενδιαφέρεται στην αναφορά των στασίμων αλλά τον νοιάζει το παλιό γνωμικό των Μηχανικών Τηλεπικοινωνιών το οποίο λέει σε ελεύθερη μετάφραση, μέγιστη ισχύ στην έξοδο του πομπού προς την κεραία και ελάχιστα στάσιμα.
Πως είναι αυτό που γράφω εγώ στην αρχή του ιστολογίου με έντονα κόκκινα και μαύρα γράμματα;
Ε, καμία σχέση!

Και τελειώνει την παρουσίαση ο Rob κάνοντας κι ένα ευγενικό πέρασμα και αναφορά στο MFJ-974 Antenna Tuner και στον καλό κύριο Jeff Stanton ο οποίος του την δάνεισε και στο μαγαζί του την πουλά μόνο 194.95GPB συν 8.50GPB μεταφορικά για το UK!

Η “Μαγική Κεραία” εμφανίζεται πάλι στο τεύχος του Practical Wireless του Ιανουαρίου 2012 στην σελίδα 36 όπου αυτή την φορά είναι τοποθετημένη κάθετα και με αλλαγμένο όνομα. I-Pro Home!
Οφείλω να εξήρω την μετριοφροσύνη του κατασκευαστή της, Carl G4GTW ο οποίος υπολογίζοντας της απώλειες της κεραίας του στα 10m χρησιμοποιώντας είτε το RG213 είτε το RG58, δεν της δίνει κανένα κέρδος, ούτε καν το 2.14dbi του διπόλου, και παρουσιάζει τις απώλειες του κοάξιαλ έτσι όπως το δίνουν τα βιβλία! Να μην αναφερθώ δε για τις μετρήσεις στα 40m!
Εύγε!
Εξαίρετος κατασκευαστής εξαίρετης κεραίας.
229.95 Λιρών αυτή την φορά! Συν 8.95 έξοδα αποστολής.
Στο ίδιο πνεύμα μετριοφροσύνης ο δοκιμαστής της ο οποίος αν και κάνει περιεκτικό/comprehensive τεστ. δεν δίνει συγκριτικά αποτελέσματα έναντι ενός διπόλου για παράδειγμα αλλά, λέει ότι η κεραία μιλάει!




Δεν είμαι σίγουρος όμως αν η γυναίκα του, αναφέρεται στα κουνουπίδια ή τις "κεραίες"!!!

'nough said!
Το σύνδρομο της “Μαγικής Κεραίας” φτάνει μέχρι και το τελευταίο τεύχος, το Practical Wireless του Φεβρουαρίου όπου εκτός την αναφορά στα παιδικά τραύματα του παρελθόντος, διαβάζωντας και βλέποντας στην σελίδα 18 “κλείνω” σαν ραδιοερασιτέχνης!

Χώρια το γεγονός ότι πάντα διασχίζουμε την πόλωση μιας λούπας με ένα μεταλλικό στοιχείο, το μπλεντάζ του ομοαξονικού με άλλα λόγια, βλέπουμε τον σωστό τρόπο τυλίγματος ενός chock/current balun/αποζεύκτη.
Χιλιάδες χρόνια τώρα οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι, τυλίγουν έτσι τις τριχιές που δένουν τα γαϊδούρια και ήρθα εγώ ο χτεσινός να σας μιλήσω για τύλιγμα σε φόρμα.
Ας μου δώσει ένας, βρε παιδιά, ένα όστρακο να αυτοεξοριστώ!!!
Μεγάλη υπόθεση τα παιδικά τραύματα σε μεγάλη ηλικία.
Ειδικά όταν εσύ με την σειρά σου, ως άλλος “Barker”, τα μετακυλίεις σε άφταιγα νεοεισερχόμενα παιδάκια στο χόμπι του ραδιοερασιτεχνισμού.
Ε, Rob;
Έτσι, γιατί σήμερα δεν ξέρω να το προσέξατε αλλά είμαστε μία ωραία ατμόσφαιρα είμαστε! 


*κριτική πάντως δεν ήταν!

22 comments:

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ
    SOS!!
    Αποφάσισα αυτή την ανάρτηση: http://envthink.blogspot.com/2012/01/vs-radar.html , αλλά πιστεύω ότι είναι θέματα που θα μπορούσες να βοηθήσεις λόγω των γνώσεων σου στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο γίνονται πολές συζητήσεις για τις παρεμβολές των ανεμογεννητριών, κυρίως στο αεροδρόμιο στη Σκωτία. Αν βρεις χρόνο, ψάξε το!
    Με εκτίμηση
    @katalytikos

    ReplyDelete
  2. Καλησπέρα.
    Από το λίγο που μπόρεσα να ψάξω το πρωί πριν φύγω, διάβασα ότι δεν υπάρχει θέμα εκπομπής κάποιας συχνότητας από την ανεμογεννήτρια το οποίο παρεμβάλει ένα άλλο.
    Ο όγκος της είναι αυτός ο ποίος μπλοκάρει την κατεύθυνση του σήματος και δημιουργεί κάποια προβλήματα στα μικροκυματικά δίκτυα ζεύξεως.
    Ελεγχόμενα όμως κατά πολύ.
    Θα διαβάσω περισσότερο και θα δώσω και λινκ!
    Καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  3. δηλαδη τι θελεις να πεις και μας το φερνεις απεξω απεξω?

    ReplyDelete
  4. Δηλαδη!
    Όταν περνάς από συνέντευξη ικανοτήτων εδώ στο "Βασίλειο", σου δίνουν τρεις λύσεις σε ένα πρόβλημα και σου ζητούν να τις αξιολογήσεις δίνοντας 3 στην χειρότερη και 1 στην καλύτερη.
    Στην Μαγική Κεραία τώρα του ραδιοφώνου έχουμε
    3 για το σαλιωμένο δάχτυλο,
    2 για την "μαγική κεραία" και
    1 για μια σωστή εξωτερική κεραία!

    Στην περίπτωση των μεταλλικών κατασκευών/κεραιών θεωρώ ότι
    3 ένα κομμάτι σύρμα στον κονέκτορα,
    2 η διαφημιζόμενη "μεταλλική κατασκευή" και
    1 ένα σωστά συντονισμένο δίπολο για την συχνότητα εκπομπής τροφοδοτούμενο με ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ μήκος ομοαξονικού μας εξυπηρετεί ή δίπολο με τροφοδοσία ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ανοικτής γραμμής και λειτουργία σε μεγάλο εύρος συχνοτήτων.
    Είναι εξεφτελισμός, αρχισυντάκτης ιστορικού περιοδικού, να γίνεται αβανταδόρος για να πουλήσουν οι φίλοι του την πραμάτια τους.
    Αυτό είναι κατάντια του Practical Wireless.
    Πιστεύω ότι κάτι σου έδωσα να καταλάβεις ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΟΥ!

    ReplyDelete
  5. "μέγιστη ισχύ στην έξοδο του πομπού προς την κεραία και ελάχιστα στάσιμα" ωραίες συμβουλές δίνει! Αμ ο άλλος που ζήτησε 1,5 λίρα για pdf;
    Να είσαι καλά γέλασα.
    6146

    ReplyDelete
  6. Δυστυχώς αυτή η ντροπή των αρχισυντακτών, θα πάρει πολύ νεοεισερχόμενο κόσμο στο χόμπυ, στον λαιμό του.
    Ειναι απαράδεκτος και αυτός και τα άλλα τα κουμάσια της RSGB.
    Έφευγα χτές το πρωί όταν πήρα από τα χέρια του ταχυδρόμου το RadCom και το άφησα στον διάδρομο. Γύρισα αργά το βράδυ ξεχνόντας το μέχρι σήμερα το πρωί όπου το ξεφύλισα μεταξύ γάλακτος και δημητριακών!
    Μου έφτιαξε την ημέρα.
    SuperStar ο ένας, Ranger ο άλλος.
    CB βέβαια και τα δύο.
    Nevada εισαγωγέας και τα δύο.
    Έχει βήμα προγραμματιζόμενο το Ranger από 10Hz, 100Hz, 1KHz, 10KHz, 100KHz.
    θα είσαι για παράδειγμα στο 28.360MHz και για να πας στο 28.505MHz θα πρέπει να παίξεις πιάνο με τις ρυθμήσεις και το βήμα!
    Συνταγή αποτυχίας με εγγύηση 100%.
    Μα τι διάλο, επίτηδες το κάνουν για να διώξουν τον κόσμο.
    Το σκέφτομαι σοβαρά να τους στείλω ένα λιγόλογο μεηλ.
    Λακωνικό!

    ReplyDelete
  7. Αγαπητέ φίλε sv3auw,

    Αν και θα με βρεις περισσότερο από όσο φαντάζεσαι σύμφωνο στα όσα επικριτικά αναφέρεις περί "μαγικών κεραιών", ωστόσο θα μου επιτρέψεις καναδυό συγκεκριμένες ενστάσεις.

    Η DualBeam Pro, άσχετα με την όχι και τόσο εύστοχη ονομασία της, ούτε "μαγική" κεραία είναι ούτε ο G4GTW την παρουσιάζει ή την πουλά ως τέτοια. Το concept της είναι το κλασικό end-loaded, non-resonant dipole το οποίο υπό συγκεκριμένες σχεδιαστικές και κατασκευαστικές προϋποθέσεις λειτουργεί εξαιρετικά ικανοποιητικά, προσφέροντας πλέον του 90% του efficiency και συνεπώς του gain ενός rotary dipole, και πολύ μικρότερη ακτίνα περιστροφής από ένα τέτοιο.

    Επιπλέον, ο G4GTW σε μια έξυπνη κίνηση, επέλεξε το ηλεκτρικό μήκος της DBP να είναι L/2 στους 17Mhz. Αν μελετήσεις ένα μοντέλο της DBP, θα διαπιστώσεις πως η επιλογή αυτής της center frq συναρτήσει της end-load σχεδίασης, προσφέρει ένα αμιγώς bidirectional radiation pattern το οποίο δεν παρουσιάζει παραμορφώσεις λοβού, πλευρικά υπολόβια και nulls ακόμα και στους 51MHz, ενώ το gain όπως είναι λογικό ανεβαίνει αρκετά στα 10 και στα 6m αγγίζοντας ακόμα και τα 10dBi χωρίς όμως το άχρηστο leaf pattern ενός >L διπόλου.

    Ανάλογα μελετημένη και ικανοποιητικότατη είναι η γραμμική και εντός ορίων διακύμανση της σύνθετης αντίστασης, έτσι ώστε το 4:1 current BALUN να μπορεί να την φέρνει στα όρια του αποδεκτού για ένα ATU. Εξαίρεση σε αυτό αποτελούν τα 20m όπου η DBP παρουσιάζει όπως είναι φυσικό χαμηλή αντίσταση η οποία πέφτει ακόμα περισσότερο λόγω του μετασχηματισμού του BALUN. Ωστόσο και πάλι κρατάται σε σχετικά λογικά πλάισια (<5.0 SWR)

    Σίγουρα θα έχεις κάθε δίκαιο να κριτικάρεις σημεία της κατασκευής, όπως για παράδειγμα τις πιθανές απώλειες λόγω του BALUN και ακόμα περισσότερο λόγω του coaxial feedline συναρτήσει με τα κάπως υψηλά SWR.

    Ωστόσο είμαι βέβαιος πως έτσι και κάτσεις με χαρτί και μολύβια και βάλεις κάτω τα στοιχεία, θα διαπιστώσεις αυτό που και εγώ διαπίστωσα. Πως η DBP δεν είναι καθόλου μα καθόλου κακή ιδέα ως υποκατάστατο ενός 20-6m doublet. Και αν το δούμε και από σχολαστικότερη σκοπιά, το coax μπορεί εύκολα να γίνει open wire, το απλοικό balun να καταργηθεί ή να γίνει ένα 1:1 της BD και να πάει στο shack και ούτω καθεξής.

    Όπως και να έχει, ένα στιβαρό rotary dipole (ή doublet), με balanced χαρακτήρα και συμμετρικό bidirectional radiation pattern, μικρό βάρος, βολικές διαστάσεις, δίχως lossy coils και άριστη απόδοση στις πέντε top bands συν τα 6m, δεν είναι καθόλου μα καθόλου άσχημα για πάρα πολλούς ερασιτέχνες που δεν έχουν χώρο για κάτι καλύτερο, αλλά επιμένουν σε κάτι rotatable και ελαφρύ για να λειτουργεί ακόμα και με ένα TV aerial rotator.

    Οι διακόσιες - τόσες λίρες σίγουρα δεν είναι λίγα χρήματα αλλά υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα της ιδιοκατασκευής. Και αν κρίνουμε την DBP απλά ως ιδέα και υλοποίηση, όχι απλά δεν είναι αυτό που αποκαλούμε "μαγική κεραία" αλλά αντίθετα σε διαβεβαιώ πως είναι πολύ πολύ καλύτερη από ότι φαίνεται σε πρώτη ανάγνωση.

    Και δεν πρέπει να ξεχνούμε, πως όταν κατά χιλιάδες ανά τον κόσμο πωλούνται "απάτες" σκουπιδοκεραίες όπως κάτι Comet 250, Diamond CPxx κλπ και μάλιστα σε διπλάσιες συχνά τιμές, γιατί να μην πληρώσει κάποιος 230 λίρες για μια ποιοτική μηχανικά κατασκευή, με καλά υλικά και εξαιρετική απόδοση, πάντα τηρουμένων των αναλογιών;

    ReplyDelete
  8. Θάνο καλησπέρα!
    Κι εγώ με την σειρά δεν μπορώ να διαφωνήσω αφού ουσιαστικά είμαστε την ίδια πλευρά του ποταμού.
    Ατυχώς αυτοί οι οποίοι θα διαφωνήσουν με σένα είναι οι παρουσιαστές της κεραίας. Ο Dave G3ZPR και ο Sean 2E0CMT.
    Πρώτα και κύρια την συγκρίνουν με την ήδη εγκατεστημένη Comet(πιό μοντέλο?) και μειώνουν την απόδοσή της με αυτό το branches scattering!
    Θα ήταν καλύτερα να έδιναν από την αρχή τα στοιχεία του μοντέλου της κεραίας που παραθέτεις παρά όλη αυτήν την αβάντα.
    Όπως πάλι όταν προσπαθούν να την “κατεβάσουν” και στα 40μέτρα.
    Με την βοήθεια του τιούνερ φυσικά!
    Ο κατασκευαστής της σίγουρα ξέρει πολλά περισσότερα αλλά δεν λέει κάτι στην περιγραφή της γιατί το Ιανουάριο ένα άλλο δίδυμο, ο Dave G3ZPR με τον Phil G4XBZ παρουσίασαν την I-Pro Home ή οποία δεν είναι τίποτα άλλο, από την προηγούμενη κεραία κάθετα τοποθετημένη.
    Τουλάχιστον έτσι την βλέπω στο ίντερνετ γιατί στο περιοδικό, οι φωτογραφίες δεν είχαν λεπτομέρεια.

    Εκεί είναι η ένστασή μου, περί “μαγικών κεραιών”. Ίσως και να τα αξίζει τα λεφτά της αυτή η κεραία είτα κάθετα τοποθετημένη είτε οριζόντια. Ο τρόπος ο ποίος την παρουσιάζουν αφήνει κενά και είναι πολύ “αβανταδόρικος”.
    Όπως “αβανταδόρικος” είναι ο τρόπος με τον οποίο είχε παρουσιαστεί στο RadCom η Moonraker GP2500 για εκπομπή 80m - 6m και radial free.
    Comet, Maldol. Τώρα και η Moonraker στην παρέα μας!!!

    Έχουν ξεφύγει και τα δύο, υποτιθέμενα τεχνικά, περιοδικά και κάνουν παρουσιάσεις προϊόντων τα οποία θέλουν να ξεπουλήσουν οι έμποροι/διαφημιζόμενοι/παγίως χρηματοδότες.
    Γιατί άραγε δεν τα κάνουν ένα τεστ;
    Να δώ τον Peter Hart G3SJX να κάνει TEST στην καινούργια γκάμα προϊόντων της RM Italy την οποία θα αντιπροσωπεύει η Waters&Stanton, και τι στον κόσμο!
    Έτσι που λες. Στην προσπάθειά τους να πασάρουν προϊόντα, καίνε μαζί με τα άχρηστα μερικά τα οποία πραγματικά θα άξιζαν μια δεύτερη σκέψη και μελέτη.
    Γιαυτό και η ένστασή μου στην ανάρτηση “Σκέψεις”.
    Δεν συμπεριφέρονται ούτε by the book, ούτε by the rule.
    Δεν υπάρχει ένας να τους μαζέψει?!

    ReplyDelete
  9. Καλησπέρα φίλε Τάκη,

    όπως σου είπα και πριν, δεν χρειάζεται καν σχολιασμό, η προχειρότητα με την οποία γίνονται τα τεστ στα συγκεκριμένα περιοδικά, ή καλύτερα στην σημερινή τους μορφή μια και παλαιότερα διατηρούσαν κάποιο κύρος και κάποια σοβαρότητα.

    Αν πήρα το θάρρος να σχολιάσω την εν λόγω κεραία, δεν το έκανα υπερασπιζόμενος τον κατασκευαστή της τον οποίο φυσικά και δεν γνωρίζω, ούτε τους ανόητους reviewers. Προσωπικά, ακόμα και τα συγκεκριμένα reviews δεν τα διάβασα στα περιοδικά αλλά σε PDF αναδημοσίευσή τους στην σελίδα του G4GTW.

    Απλώς έτυχε να έχω φτιάξει και χρησιμοποιήσει αρκετές φορές στο παρελθόν αυτού του τύπου end-loaded δίπολα και πάντοτε με ξάφνιαζαν ευχάριστα τα αποτελέσματα κάτι που δεν μπορώ να το ισχυριστώ για πολλές non-resonant. Όμως, αν και το συγκεκριμένο ηλεκτρικό μήκος είναι η καλύτερη διάσταση για 20-6m χωρίς σχεδόν την παραμικρή αλλοίωση του pattern και με πολύ καλό efficiency, δεν το συζητούμε για τα 40m, με tuner ή μη.

    Σαν μήκος στους 7MHz παρά το μικρό της μήκος δεν χάνει περισσότερο από 15% σε efficiency αλλά όταν είναι 5.5Ohm -j680 και αυτά διαιρούνται δια του 4 στο BALUN, μόνο ένας τρελλός θα την χρησιμοποιούσε, ειδικά μάλιστα με coaxial. Το παράλογο του πράγματος που με εξέπληξε, είναι πως ο κατασκευαστής της προτιμά να την προτείνει έστω με limited efficiency για τα 30 και 40m, ενώ την ίδια στιγμή ούτε και αναφέρει στα specs τα 6m όπου αποδίδει 10 dBi με απόλυτα καθαρό pattern και σχεδόν 1.5:1 SWR.

    Η κάθετη εκδοχή της κεραίας Τάκη δεν με απασχόλησε ποτέ, παρόλο που όπως θα γνωρίζεις είναι πολύ πιό διαδεδομένη από ότι η οριζόντια. Θα τη βρεις από πολλούς κατασκευαστές όπως Force12, τον N6BT και άλλους που την κατασκευάζουν και την πωλούν ως portable. Προσωπικά δεν βρίσκω κανένα νόημα σε αυτήν, τη στιγμή που ούτε rotary bidirectional χαρακτηριστικά έχει, ούτε gain, ούτε μικρή ή βολική σε διαστάσεις είναι για vertical, ενώ ο λοβός της καταστρέφεται από το feedline που ξεπετάγεται στην μέση.

    Όσο για Moonraker, Comet κλπ τι να λέμε τώρα φίλε μου Τάκη. Ποτέ μου δεν κατάλαβα το λόγο ύπαρξής τους και ακόμα περισσότερο τα όποια θετικά reviews. Δυστυχώς το "radialess" παίζει όλο και περισσότερο τελευταία και έχει γεμίσει ο κόσμος με άχρηστα και ακριβοπληρωμένα αλουμίνια.

    Και να ήταν μόνο οι κεραίες Τάκη. Πολύ σαβούρα κυκλοφορεί και εξυμνήεται από τους απανταχού αβανταδόρους. Τόσο πολύ που πραγματικά αναπολώ το παρελθόν με ιδιαίτερη νοσταλγία.

    ReplyDelete
  10. Καλημέρα Θάνο.
    Αν και χειμώνας θα είναι μεγάλη η ημέρα και σήμερα!

    Ίσως γι αυτό τον λόγο δεν την υποστήριξε ο κατασκευαστής της στα 6μέτρα αφού είχε σκοπό να την διαφημίσει και σαν κάθετη με το ομοαξωνικό να χρειάζεται να φύγει κάθετα για μιά απόσταση λ/4.
    Η που θα πει την αλήθεια ή που που θα πουλήσει "κεραίες"!
    Έχει ξεφύγει το πράγμα!
    Ακόμα και με αυτά τα un-un balun.
    Δεν είναι κακά αρκεί να ξέρεις γιατί το βάζεις και ποιοί είναι οι περιορισμοί. Εδώ πάλι οικατασκευαστές τα πουλάνε "δια πάσα νόσο και πάσα μα..κία", την μαθαίνει λάθος την θεωρεία ο νέος και μετά φεύγει το πράγμα.
    Όταν σου γράφει ολόκληρος Rob Manion ότι αρκεί να δεις φουλ ισχύ και ελάχιστα στάσιμα στην έξοδο του μηχανήματος ή του τιούνερ, άντε μετά εσύ να αποδείξεις ότι δεν είσαι... λάθος!
    Έφυγα!

    βρες ένα τρόπο να μου στείλεις το μοντέλο της κεραίας.
    θα ήθελα να δω τα ρεύματά της.

    ReplyDelete
  11. Καλημέρα Τάκη,

    μάλλον όπως το λες είναι σχετικά με τις προθέσεις του G4GTW. Όταν πρωτοείδα την κεραία στο site του, και έχοντας ασχοληθεί ο ίδιος για χρόνια με τον συγκεκριμένο τύπο κεραίας, μου έκανε μεγάλη εντύπωση πως προτιμά να την αναφέρει ως "reduced efficiency" για τα 40m αλλά να παραλείπει την εξαιρετική της επίδοση στα 6m.

    Τάκη έχω το μοντέλο σε MMANA-GAL. Ξέρεις, copy τα bold και paste στον editor του "antenna definition edit" του MMANA.

    End Loaded Doublet
    *
    14.15
    ***Wires***
    5
    0.0, -2.5, 0.0, 0.0, 2.5, 0.0, 0.0254, -1
    0.0, -2.5, 0.0, -1.25, -2.5, 0.0, 0.009525, -1
    0.0, -2.5, 0.0, 1.25, -2.5, 0.0, 0.009525, -1
    0.0, 2.5, 0.0, -1.25, 2.5, 0.0, 0.009525, -1
    0.0, 2.5, 0.0, 1.25, 2.5, 0.0, 0.009525, -1
    ***Source***
    1, 0
    w1c, 0.0, 1.0
    ***Load***
    0, 0
    ***Segmentation***
    800, 80, 2.0, 2
    ***G/H/M/R/AzEl/X***
    2, 20.0, 4, 50.0, 120, 60, 0.0


    Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι όπως συνήθως την χρησιμοποιώ εγώ και έχει κάποιες μικρές διαφορές από την "dual beam pro". Σε γενικές γραμμές όμως είναι ίδια. Προσωπικά την έχω χρησιμοποιήσει με ladder ή window line και tuner, με remote coupler στο feedpoint ή με 4:1 current balun, coaxial και unbalanced tuner.

    Και με τους τρεις τρόπους τα πάει πολύ καλά, με χαμηλές γωνίες takeoff και δεν παρουσιάζει παραμορφώσεις στο pattern. Εννοείται πως δεν μιλώ για "θαύματα" αλλά για ένα ιδιαίτερα βολικών διαστάσεων και μηχανικής αντοχής rotary dipole χωρίς coils, traps, stubs κλπ. Σίγουρα όμως όχι η ιδανική λύση για τον λάτρη των plug and play resonant κεραιών.

    Τάκη, αξίζει να προσέξεις πως στην συγκεκριμένη σχεδίαση τα end-load elements εκτός της μείωσης του μήκους, αυτό που επιτυγχάνουν είναι η διατήρηση του χαμηλής παραμόρφωσης του 8 lobe μέχρι και τα 6m, κάτι αδύνατο με linear dipole ίδιου ηλεκτρικού μήκους το οποίο και δημιουργεί leaf pattern στα ψηλά.

    ReplyDelete
  12. Καλησπέρα Θάνο.
    Είχα λάσκα σήμερα και ξεχάστηκα στην απάντηση.
    Έχω το EZNEC v5 για να παίζω καμιά φορά αν κάτι μου κινεί το ενδιαφέρον.
    Θα το κατεβάσω το ΜΑΝΑ και θα περάσω τις παραμέτρους του μοντέλου.
    Λες να με κάνεις εκεί που δεν την έχει σε υπόληψη ο κατασκευαστής της να την φτιάξω για τα 20 - 6 μέτρα.
    Τροφοδοσία ΦΥΣΙΚΑ με ανοιχτή γραμμή(!) και τοποθέτησή της στο 6μετρο κοντάρι που έχω στην ταράτσα;!
    Δεν έχω παράπονο από το δίπολο αλλά είναι καλό να έχει κάποιος μία δεύτερη (ή πολλές ακόμα) κεραία για συγκρίσεις.
    Πριν χρόνια είχα στήσει με την βοήθεια φίλων από το κλαβ μία μονομπάντερ για τα 20μέτρα και μου την είχαν απαγορεύσει από τον
    Δήμο σχεδόν αμέσως!!!
    Αυτή είναι βολική και θα ισχυριστώ ότι είναι νέα κεραία για το digital switchover το οποίο θα γίνει τον Απρίλιο στο Λονδίνο.
    Εκεί να δεις τι γίνεται με τις "μαγικές ντίτζιταλ κεραίες". Τους έχουν πλευρίσει οι επιτήδειοι και ξεπουλάνε αλουμίνιο!!!
    Λες και την αποκωδικοποίηση την κάνει η κεραία!!!
    Χάρηκα που τα είπαμε και πάντα είναι ευχάριστη η ανταλαγή τεχνικών απόψεων.

    ReplyDelete
  13. Δεν ξέρω Τάκη αν θα σε κάνω να συμπαθήσεις το συγκεκριμένο διπολάκι. Και εγώ όταν την πρωτοέφτιαξα δεν είχα καθόλου μεγάλες προσδοκίες. Λύση ανάγκης ήταν, μια και ήθελα οπωσδήποτε ένα μικρό και ελαφρύ rotary dipole, υποχρεωτικά non-resonant μια και θα έμπαινε επάνω στα κεραμίδια όπου είναι πρακτικά αδύνατος ο συντονισμός κάθε λίγο και λιγάκι, και με καλές επιδόσεις από τα 20 μέχρι τα 6.

    Από τότε λοιπόν που την έφτιαξα για πρώτη φορά, ακόμα ψάχνω κάτι καλύτερο σε αυτές τις περιορισμένες διαστάσεις, καλύτερο σε πρακτικότητα και επιδόσεις. Είπαμε θαύματα Τάκη δεν κάνει, αλλά από την άλλη μια χαρά ανταγωνίζεται τις μικρές (και πανάκριβες) mini beam ή τα fan dipoles τα οποία δεν περιστρέφονται εκτός των άλλων.

    Επιπλέον μπορεί να χάνει 10-20% σε efficiency στα 20m λόγω μικρότερου μήκους αλλά και πάλι ισοφαρίζει οποιοδήποτε shorted trapped rotary. Οπότε γιατί όχι;

    Και εγώ χάρηκα φίλε Τάκη για την ανταλλαγή απόψεων. Είναι σπάνιο να βρίσκεις ενεργούς ρ/ε όπως εσύ που με γνώσεις και σοβαρότητα συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για το πραγματικά τεχνικό μέρος του hobby.

    ReplyDelete
  14. Θάνο σου είπα από την αρχή ότι είμαστε στην ίδια πλευρά του ποταμού, οπότε δεν χρειάζεται να ευλογούμε τα γένια μας με ευχαριστίες.
    Α! Το θυμήθηκα!
    Μην είσαι σίγουρος για 4:1 μπάλαν.
    Μάλλον εδώ έχει κάνει την "πατάτα" ο Εγγλέζος.
    Έχει προσπαθήσει να καλύψει τα Βραχέα παρά τα 6μέτρα και χρησιμοποιεί un-un.
    Καταλαβαίνεις ότι στα 6μέτρα και με τόσο μήκος καθόδου (συνιστώμενο!)η απόδοση πάει περίπατο!
    Είναι που είναι αβανταδόροι.
    Μα, και βλάκες αβανταδόροι;!

    Αν τον πετύχω στο Kempton Park τον Απρίλιομθα του πω εις άπταιστα Γρηκλισσσ, "your antenna is a stypidity and a half"!!!
    Δώδε μου τώρα το έξυπνο χαφ να φύγω!
    Αν δεν καταφέρω να βρω αλουμίο σε καλή τιμή μαζί με την επεξεργασία του, θα τον ρωτήσω πόσο δίνει την κεραία χωρίς τι "βαρελάκι".
    Ένα ποσό κάπου στις 150 Λίρες είναι καλό για την μηχανουργική αξία της.
    Καλό βράδυ και καλή Κυριακή!

    ReplyDelete
  15. UNUN?

    Δεν στοιχηματίζω Τάκη για το αντίθετο γιατί έχω δει τα χίλια δυό τρελλά τελευταία, αλλά γιατί να βάλει UNUN σε απόλυτα balanced κεραία; Εντάξει σε μονόμολα, random wires και vertical αλλά σε ένα διπολάκι δεν βλέπω τι θα κέρδιζε. Για την ακρίβεια είναι μάλλον σίγουρο πως θα κατάστρεφε την ισορροπία και συνεπώς το radiation pattern.

    Είπαμε τίποτα δεν αποκλείεται τις εποχές που ζούμε, αλλά έτσι από περιέργεια γιατί με έβαλες σε υποψίες κάθησα και έκανα έναν απλό reverse υπολογισμό βάση των SWR που αναφέρει το review του RadCom. Συγκεκριμένα δίνει το παρακάτω πινακάκι με τα μετρημένα source-end SWR με 100ft RG213.

    7.100MHz SWR 20.9:1
    10.120MHz SWR 10.6:1
    14.000MHz SWR 4.7:1
    14.350MHz SWR 4.3:1
    18.070-18.168MHz SWR 3:1
    21.000-21.450MHz SWR 2.8:1
    24.930MHz SWR 2.6:1
    28.000MHz SWR 2.6:1
    29.700MHz SWR 3.2:1


    Πήρα σαν παράδειγμα τους 14Mhz όπου παρουσιάζει source-end SWR 4.7:1. Βάζοντας αυτή την τιμή στο coax loss calculator του vk1od βγαίνει πως το load-end SWR μετά το balun/unun θα είναι 7.58:1

    Τροποποιώντας ελαφρώς το μοντέλο της κεραίας με τις ακριβείς διαστάσεις τς DualBeam Pro όπως τις δίνει στο site του ο G4GTW, διαπιστώνω στο simulation πως το feedpoint resistance βγαίνει στους 14Mhz 27.5 -j180, πολύ κοντά δηλαδή στο τετραπλάσιο του 7.58, πράγμα που σε πρώτη ανάγνωση φανερώνει έναν λόγο μετασχηματισμού 4:1.

    Αν κάνεις αντίστοιχους υπολογισμούς και στις άλλες συχνότητες του review, θα δεις Τάκη πως και εκεί οι λόγοι load imp πριν και μετά το balun/unun είναι ίδιοι, περίπου 4:1, οπότε μπορούμε να υποθέσουμε πως μάλλον είναι 4:1.

    Τώρα για το αν είναι current balun, voltage balun ή unun, όπως καταλαβαίνεις δεν μπορεί να βγει ασφαλές συμπέρασμα με ότι τουλάχιστον στοιχεία έχουμε στα χέρια μας. Μου ακούγεται όμως κάπως τρελλό να έβαζε o G4GTW UNUN. Ένα UNUN προσεγγιστικά τουλάχιστον βάση των στοιχείων των ρευμάτων του συγκεκριμένου διπόλου, θα μετέστραφε κατά περίπου 90 μοίρες την φάση του current ως προς το voltage με εκθετική αύξηση της radiation αντίστασης στο μισό δίπολο, αύξηση του voltage στο feedpoint και ταυτόχρονη μείωση της common mode αντίστασης στα 400-800Ohm.

    Οπότε αναρωτιέμαι ποιός ο λόγος να το κάνει αυτό κάποιος εκτός και αν θέλει να "αυτοκτονήσει" την κεραία του. Λογικά, μαθηματικά αλλά και από όσα πειράματα έχω κάνει ο ίδιος, το μόνο που δουλεύει σωστά στις συγκεκριμένες διαστάσεις, αναλογίες και συχνότητες για coax-feeding είναι ένα ένα current balun 4:1. Ακόμα καλύτερα βέβαια open wire, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

    Τίποτα βέβαα δεν αποκλείεται φίλε Τάκη, γι'αυτό και δεν θα επιμείνω. Βλέπεις άλλο η μαθηματική λογική και άλλο η "πραγματικότητα" του κάθε φέρελπη κατασκευαστή - εμπόρου κεραιών.

    Πάντως όταν και αν με το καλό κάνεις τα πειράματά σου θα με ενδιέφερε να μάθω τα αποτελέσματα και τις παρατηρήσεις σου.

    ReplyDelete
  16. Καλημέρα Θάνο!
    Μάλλον ξέφυγα στους χαρακτηρισμούς και την κριτική για την κεραία αλλά, τώρα ανοίξαμε νέα “πληγή”!
    Αν στους 14MHz στον κονέκτορα του μηχανήματος βλέπει 4.3:1 στάσιμα, τότε ένα πίνακας από το QST τον οποίο έχω δημοσιεύσει, δίνει στην άλλη άκρη του καλωδίου και στην είσοδο της κεραίας 10:1 στάσιμα.
    Αν δεχτούμε μήκος ομοαξωνικού 30 μέτρα και απώλειες 1db, οι προστιθέμενη απώλεια είναι κάτι παραπάνω από 3db. Στην καλύτερη περίπτωση χάνει την μισή ισχύ του.
    Στο θέμα του balun αν και δεν διαφωνώ ότι η καλύτερη λύση για όλες τις χρήσεις είναι το current, γιατί έτσι κι αλλιώς το I3 θέλουμε να εμποδίσουμε, θεωρώ ότι ακόμα και ένα voltage δεν θα παρουσίαζε πρόβλημα “μετασχηματισμού” αφού η κεραία είναι θεωρητικά ψηλά και το end effect είναι ελάχιστο.
    Γιατί βρε Θάνο τα κάνουν όλα αυτά και μας κάνουν την ζωή δύσκολη?
    Γιατί προσπαθούν να αποδείξουν ότι μία κεραία κάνει για όλα και δεν την διαφημίζουν για πολύ καλή απόδοση στα 6μέτρα με φθίνουσα αλλά ανεκτή απόδοση έως και τα 14μέτρα.
    Αν αλλάξω υπολογιστή μέσα στον μήνα θα κατεβάσω το MANA-GAL σε αυτόν. Αλλιώς θα το κατεβάσω στο note και θα βγάλω τα μάτια μου να το διαβάσω και να το δοκιμάσω!
    Είναι αλήθεια ότι δεν έχω βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση σχετικά με την εγκατάσταση κεραίας εδώ στο Λονδίνο.
    Μια φορά που βρέθηκα, έβγαινα στα κεραμίδια από το παράθυρο της σοφίτας για να στήσω ψαροκάλαμα και να πετάω πατάτες με σύρματα δεμένα πάνω τους, στα απέναντι δέντρα!
    Πιστεύω όμως ότι παρ' όλα αυτά, μπορεί να εγκατασταθεί μια κεραία της προκοπής ακόμα και για λιγότερες μπάντες αρκεί να δουλεύεις έτσι όπως πρέπει και χωρίς “μαγικά” και απώλειες!
    Τάκης

    ReplyDelete
  17. Γειά σου φίλε Τάκη,

    σχετικά με το balun, δεν βλέπω τον λόγο χρήσης voltage balun όταν το επιθυμητό εκτός του μετασχηματισμού είναι η επίτευξη current balance, όπως στην περίπτωση της συγκεκριμένης κεραίας.

    Άσε που για να πούμε την αλήθεια, ο μόνος λόγος που σήμερα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν voltage balun κάποιοι λίγοι κατασκευαστές κεραιών και tuner, είναι το χαμηλότερο κόστος του πυρήνα. Κατά τα άλλα εκτός λίγων συγκεκριμένων εξαιρέσεων είναι άχρηστα και inefficient.

    Για αυτό που είπες για τις απώλειες, δεν έχω προσέξει τον συγκεκριμένο πίνακα του QST στον οποίο αναφέρθηκες. Προσωπικά το πλησιέστερο στα πραγματικά specs των coaxials που έχω δει είναι το online calc του vk1od. Σύμφωνα με αυτό τα περίπου 4.7:1 στο source-end μεταφράζονται σε 7.6:1 στο load και 2.117dB απωλειών (30μ RG213 @14.0MHz). Αν σκεφτείς πως περίπου 0.8dB είναι οι απώλειες με 30m RG213 ακόμα και στην περίπτωση του 1:1 VSWR δεν είναι καθόλου άσχημα το 1.5dB επιπλέον για κάποιον που δεν μπορεί ή δεν θέλει να χρησιμοποιήσει open wire (με αυτό οι απώλειες είναι 0.75db στα 7.1:1).

    Όσο για τα άλλα που είπες Τάκη, χωρίς σε καμιά περίπτωση να θέλω να υπερασπιστώ τον G4GTW, υπάρχουν πολύ χειρότεροι και πραγματικά απατεώνες στον χώρο. Τουλάχιστον ο συγκεκριμένος ούτε ψεύτικο gain δίνει, ούτε dummy load πουλάει για κεραία, ούτε υπόσχεται "παπάδες". Πάντα με την προυπόθεση πως δεν παίζει κάτι "μαγικό" με το balun της dual beam pro του οποίου τα στοιχεία δεν τα γνωρίζω, η μόνες παρασπονδίες του G4GTW είναι (1) πως προτιμά να αναφέρει ως δυνατότητα τα 30/40m έστω και ως reduced efficiency αντί των 6m όπου η κεραία ξεσκίζει, και (2) πως επέλεξε coax feed αντί open wire.

    Για το coax feed τον καταλαβαίνω απόλυτα, μια και ο συγκεκριμένος τύπος διπόλου απευθύνεται ως επί το πλείστον σε apartments και άλλες δύσκολες περιπτώσεις, όπου η χρήση open wire είναι πρακτικά αδύνατη. Για δε την αναφορά των 30/40m, είναι απλά χοντράδα μια και κανείς σόφρων άνθρωπος δεν θα περίμενε αποτελέσματα με 2Ω-J700 feedpoint impedance. Πάντως Τάκη με open wire βγαίνει και εκεί μια χαρά. Μπορεί να είναι "κοντό" το δίπολο αλλά όπως ξέρεις ακόμα και το 30% του ηλεκτρικού μήκους επιτρέπει ένα 60% efficiency που δεν είναι και τόσο κακό, αν για παράδειγμα σκεφτείς πως ακόμα και οι καλύτερες verticals όπως π.χ. R8, 4/5/6BTV, GAP, αν και παίζουν στα 40 μέτρα με ακόμα μικρότερο efficiency δεν τα πάνε καθόλου άσχημα.

    Μιλώντας γενικότερα Τάκη, είναι ελάχιστες οι κεραίες βραχέων που μπορεί να βάλει κάποιος με περιορισμό χώρου. Και από αυτές τις λίγες, είναι ακόμα λιγότερες οι άξιες λόγου. Οι elevated verticals θέλουν μια ταράτσα συντονισμένα radials και πέρα από θορυβώδεις είναι ψόφιες σε απόδοση, οι mini beam είναι εντελώς πεταμένα λεφτά αφού ούτε τόσο "mini" είναι ούτε gain, bandwidth ή F/B ratio έχουν, τα full sized δίπολα δεν χωρούν και οι υπόλοιπες είναι "μαγικά" ...dummy loads. Η καλύτερη και λιγότερο συμβιβαστική λύση ακούγεται ένα rotary δίπολο αλλά βλέπεις τα trapped δεν καλύπτουν WARC μπάντες οπότε θέλεις αναγκαστικά και δεύτερο ή και τρίτο αν μιλάμε και για τα 6m.

    Κάπου εκεί λοιπόν αρχίζει και φαίνεται δελεαστική η λύση ενός non-resonant που είτε με coax, είτε ακόμα καλύτερα με open wire παίζει παντού από τα 20-6m και διατηρεί αυτούσια όλα τα πλεονεκτήματα του rotary dipole. Αυτό είναι που μου αρέσει στην dual beam pro, ή μάλλον γενικότερα στα end loaded δίπολα, μια και η συγκεκριμένη κεραία δεν είναι τίποτα περισσότερο από commercial έκδοση ενός παμπάλαιου concept. Είπαμε θαύματα δεν κάνει, αλλά δεν γνωρίζω τίποτα καλύτερο που με 5m μήκος, χωρίς πηνία ή traps παίζει από 20-6m αποδίδοντας πραγματικά 7-10.5dBi και χωρίς καμιά παραμόρφωση του pattern.

    Είμαι σίγουρος πως αν κάποια στιγμή βρεις τον χρόνο και τη διάθεση να την κατασκευάσεις θα καταλάβεις γιατί συμπαθώ ιδιαίτερα αυτό το κεραιάκι.

    ReplyDelete
  18. Θάνο καλημέρα.
    Πάλι άργησα να απαντήσω!
    Και γιατί όχι voltage balun?
    Αφού η προσομοίωση σου δίνει συμμετρικά τα ρεύματα (Ι1=Ι2) δεν θα υπάρχει Ι3!
    Συνήθως αυτή είναι η χρήση του Current balun. Μέγιστη αυτεπαγωγή και μπλοκάρισμα της ρέουσας ραδιοσυχνότητας Ι3 στο έξω μέρος του μπλεντάζ του ομοαξονικού.
    Τα voltage balun όπως έχει αποδείξει πολλές φορές ο Ian G3SEK πάσχουν στην υποτιθέμενη συμμετρία ενός διπόλου ή οποία πάει περίπατο όταν αυτό γειτονεύει με μεταλλικά και άλλα αγώγιμα αντικείμενα.
    Αφού η συγκεκριμένη κεραία είναι μικρή και βολική και ευκολοτοποθέτιστη, δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να χαλάσει η συμμετρία της και το voltage balun σε αυτή την περίπτωση να τα κάνει τα πράγματα χειρότερα!
    Τέλος πάντων, έχουμε ανοίξει μια υποθετική κουβέντα για μιά κεραία την οποία ο ίδιος ο κατασκευαστής της δείχνει να την “χαντακώνει”.

    Στο θέμα των απωλειών, στο ίδιο αποτέλεσμα καταλήγουμε.
    2.117dB απωλειών (30μ RG213 @14.0MHz) συν τα 0.8dB του ομοαξονικού, φτάνουμε αισίως στην απώλεια της μισής ισχύος!
    Τον πίνακα τον έχω αντιγράψει από το QST αλλά θα τον βρεις σε όλα τα Antenna Book της ARRL.

    Από εκεί και μετά εγώ είμαι δηλωμένος λάτρης της ανοιχτής γραμμής γιατί σου επιτρέπει πολλές “ατασθαλίες” και πρέπει να αγωνιστής πραγματικά για να έχεις απώλειες με αυτή!
    Καλημέρα και θα τα πούμε.

    ReplyDelete
  19. Το χειρότερο Τάκη με τα voltage balun, και λέω το χειρότερο γιατί μόνο κακά έχουν, είναι πως στην περίπτωση χρήσης τους σε συχνότητα που το inductive reactance είναι υψηλό ενώ η R πολύ χαμηλή, φτάνουν οι πυρήνες σε κορεσμό Κιουρί ακόμα και σε χαμηλή ισχύ, με αποτέλεσμα λειτουργικά να μην είναι τίποτα περισσότερο από "άχρηστα στρογγυλά στολίδια".

    Τώρα σχετικά με το i3 που αναφέρεις, το common mode δηλαδή, να με συμπαθάς φίλε Τάκη για τις αντιρρήσεις μου, αλλά ξέρεις καμιά κεραία ή συγκεκριμένα εν προκειμένω δίπολο που να είναι resistively balanced? Είμαι σίγουρος πως γνωρίζεις πολύ καλά, πως τέτοιο balance υπάρχει μόνο στην θεωρία περί ιδανικού, και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.

    Ποιός μπορεί για παράδειγμα να βάλει ένα δίπολο έτσι ώστε το near field του να διασφαλίζει την ισορροπία των δύο ημίσεων, ή τα άκρα του να μην είναι coupled με κοντινά αντικείμενα, ή να μην δημιουργείται capacitive reactance από μονωτήρες, σύρματα, ιστό κλπ, ή να υπάρχει ισοκατανομή οπλισμού στο δάπεδο κάτω από την κεραία, ή να αποφύγει phase distortions στο feed του differential και πάει λέγοντας;

    Προσωπικά Τάκη δεν έχω ποτέ μου δει κεραία, ανεξαρτήτως συχνότητας ή τύπου, που να μην έχει common mode, έστω και αν κάποιες φορές οι δευτερεύουσες παρενέργειές του δεν είναι άμεσα αντιληπτές.

    Αυτά βέβαια ανήκουν στην θεωρία, αλλά είπα να σου πω την άποψή μου μια και το έφερε η κουβέντα.

    Όσον αφορά τις απώλειες του coaxial, και εγώ φίλος της ανοικτής γραμμής είμαι (αποκλειστικά και μόνο για λόγους απωλειών), αλλά όπως σου είπα και πριν, τις περισσότερες φορές είναι πρακτικά αδύνατη η σωστή χρήση της. Και όπως γνωρίζεις, αν αρχίσεις τους συμβιβασμούς στις αποστάσεις της ανοιχτής γραμμής, στον τρόπο διέλευσής της, στις γωνίες, στην στήριξη, στην απομόνωσή της από έδαφος ή τους τοίχους κλπ, τότε οι απώλειές της όχι απλά ισοφαρίζουν τις απώλειες ενός καλού coaxial αλλά τις ξεπερνούν προσθέτοντας επιπλέον δεκάδες αστάθμητους αρνητικούς παράγοντες.

    Αν βέβαια μιλάμε για μονοκατοικίες, κάποια βολικά ρετιρέ ή σοφίτες τα πράγματα αλλάζουν άρδην μια και εκεί η σωστή χρήση open wire είναι εφικτή. Πάντως για να είμαι ειλικρινής, και εγώ αν κατασκεύαζα σήμερα κάποια compromise κεραία όπως η συγκεκριμένη με σκοπό την εμπορία της, με balun και coaxial θα την έδινα για ευνόητους λόγους.

    Οι σημερινοί νέοι ραδιοερασιτέχνες Τάκη, δεν θέλουν ούτε ανοιχτές γραμμές, ούτε κανόνες σωστής τοποθέτησης ούτε πολλά - πολλά. Γι'αυτό και πουλάνε άλλωστε σαν τρελλές κάτι radialless τερατουργήματα τύπου Comet 250 κλπ. Για να σου πω μάλιστα την αλήθεια, μου προκάλεσε έκπληξη το γεγονός πως "τόλμησε" αυτός ο τύπος ο G4GTW, να πλασσάρει στην αγορά non-resonant κεραία. Σε μια αγορά που κακώς μεν, αλλά πιστεύει πως ότι δεν έχει 1:1 VSWR είναι "άχρηστο", θέλει θάρρος να βγεις με τέτοιο προϊόν ελπίζοντας σε πωλήσεις.

    Και πάλι σε ευχαριστώ για την εποικοδομητική συζήτηση. Χωρίς να θέλω να αγιάσω γένια, δεν είναι εύκολο πια να συζητάς τέτοια πράγματα, τουλάχιστον με συμπατριώτες μας. ;)

    ReplyDelete
  20. Καλημέρα Θάνο!
    Η υποτιθέμενη διαφωνία είναι η σύμφωνη άποψη στο θέμα των balun!!!
    Ο λόγος για τον οποίο θεωρώ ότι δεν θα είναι παράλογη η χρήση ενός balun τάσεως είναι γιατί “θεωρητικά” και στις φωτογραφίες, η κεραία είναι μόνη της μακριά από παρασιτικά αντικείμενα και χωρητικότητες και μάλλον ψηλά έναντι το μήκους κύματος έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα από την αγωγιμότητα ή μη του εδάφους.
    Η μόνη κεραία όπως σωστά αναφέρεις η οποία είναι resistively balanced είναι η Ισοτροπική ή οποία είναι ΙΔΕΑΤΗ και ανύπαρκτη κι έχουν φτάσει μηχανικοί κεραιών να μην την δέχονται σαν σημείο αναφοράς.
    Απλά με κοινή και καθημερινή λογική θεωρώ ότι σε σχέσει με μεγάλα συρματοδίπολα, είναι μαζεμένη κεραία και κατά προέκταση είναι πολύ περισσότερο “ζυγισμένη” έτσι ώστε να μπορεί να τροφοδοτηθεί με “μετασχηματιστή τάσεως”!
    Εκτός πάλι, αν με το δικό σου σκεπτικό εξ ίσου καλό, ο κατασκευαστής χρησιμοποιεί ένα 4:1 current balun τύπου Guanella και προσπαθεί να έχει μιά “ευελιξία” συνθέτων αντιστάσεων Ζ από τα 20μέτρα έως και τα 6μέτρα.
    Στα 40μέτρα, απλά ελπίζει ότι τόσα μέτρα καλώδιου με τόσο μέταλλο στην άκρη, όλο και κάτι θα δουλέψουν!

    Η ανοιχτή γραμμή θέλει “μονοκατοικία”! Τρόπον τινά!
    Δεν είναι εύκολη η χρήση της σε πολυκατοικία αν και ο Doug DeMaw προτείνει να έρχεται η ανοιχτή γραμμή μέχρι το παράθυρο, για παράδειγμα, να συνδέεται σε ένα balun 4:1 και με ένα μικρό κομμάτι το πολύ 2 μέτρα Rgxxx να συνδέεται με το τιούνερ.
    Περίπου το ίδιο προτείνει και ο Les Moxon γράφοντας για την χρήση ανοιχτής γραμμής στην τροφοδοσία κατευθυνόμενης κεραίας. Moxon φυσικά!!!
    Ένα μικρό κομμάτι RGxxx συνδεδεμένο με ένα 1:1 balun, ανοικτή γραμμή μέχρι και την άλλη άκρη του χωραφιού(!) πάλι ένα 1:1 balun και RGxxx συνδεδεμένο στην κατευθυνόμενη.
    Αν φτιάξω κάτι παρόμοιο με την “κατευθυνόμενη” κεραία αυτή, κάπως έτσι το φαντάζομαι γιατί θα είναι δύσκολο να πάω ανοικτή γραμμή δίπλα στον μεταλλικό ιστό.
    Πάντως όταν έμενα στην σοφίτα και 3 με 4 μέτρα ανοικτή γραμμή να σέρνονται επάνω στα κεραμίδια, το μόνο που άλλαζε από βρεγμένα σε στεγνά ήταν μερικές γραμμές τα στάσιμα.
    Μετά την επαναρύθμιση το σήμα μου ήταν πάντα το ίδια σε schedules είτε με την Ελάδα είτε αλλού.
    Μερικές φορές πιστεύω ότι υπάρχει μια υπερβολή και αδικαιολόγητος φόβος για την ανοικτή γραμμή.
    Θέληση και γνώση να υπάρχη!!!
    Αλλά πάλι όπως σωστά λες, που να βρεθεί η γνώση στους νεοεισερχόμενους, όπως και εμείς υπήρξαμε ΝΕΟΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΙ σε αυτό το χόμπι, όταν “εκδοταράδες” με το κύρος και το τουπέ περασμένων μεγαλείων τους συμβουλεύουν λάθος, παραπλανητικά και συμφεροντολογικά.
    1:1 στάσιμα και μέγιστη ισχύ!!!
    Χαιρετώ!

    ReplyDelete
  21. Καλημέρα Τάκη,

    Καμμιά διαφωνία δεν υπάρχει απλά επικοδομητική διαφορά προσσέγγισης στο ίδιο θέμα. Μάλιστα θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου, πως αντίθετα με τα σύρματα, ένα οριζόντιο rotary δίπολο ειδικά μικρών διαστάσεων όπως το συγκεκριμένο, είναι σίγουρα ότι πλησιέστερο σε balanced μπορεί κάποιος να βάλει στην ταράτσα του. Αυτός είναι άλλωστε ένας σημαντικός λόγος που συμπαθώ ιδιαίτερα τα rotary δίπολα.

    Μιλώντας πάντως για το balun, στη συγκεκριμένη κεραία ακόμα και αν την θεωρήσουμε απόλυτα balanced χωρίς common mode, το balun είναι πάλι απαραίτητο Τάκη, εφόσον προορίζεται για χρήση με coaxial. Χωρίς αυτό θα ήταν πρακτικά άχρηστη σε οποιαδήποτε συχνότητα εκτός των περίπου 17.8Mhz όπου και είναι συντονισμένη. Χάρη στο balun παρουσιάζει μια διακύμανση "διαχειρίσιμων" VSWR μεταξύ 2.0:1 και 4.5:1 (για balun 4:1) ή 1.2:1 και 5.5:1 (για balun 6:1).

    Όσο για την ανοιχτή γραμμή, όπως σου είπα την έχω ξεχάσει προ πολλού φίλε μου Τάκη λόγω διαμερίσματος. Δεν είναι πάντως και τόσο τραγικά τα πράγματα ακόμα και με coaxial. Οι περισσότεροι πίνακες, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ARRL και του vk1od κάνουν το ίδιο λάθος στον υπολογισμό του SWR loss.

    Συγκεκριμένα λαμβάνουν υπόψιν ως θερμικό ή dielectric conductivity loss το σύνολο της reflected ισχύος. Αυτό όμως είναι εντελώς λάθος, καθώς υπάρχει το φαινόμενο του re-reflectance, της επαναανάκλασης δηλαδή των standing wave currents στο source end, εν προκειμένω στο tuner, και της επανατροφοδότησης του load με την reflected ισχύ μείον την θερμική απώλεια που της αναλογεί. Σε καμμιά περίπτωση δηλαδή δεν "χάνεται" το σύνολο της επιστρεφόμενης ισχύος αλλά μόνο ένα μικρό της μέρος.

    Σίγουρα η θερμική - διηλεκτρική απώλεια είναι μεγαλύτερη στο coaxial αν υπολογίσεις τα πολλαπλά "πάνε - έλα" των standing currents λόγω επαναανάκλασης, αλλά δεν έχει καμμιά σχέση με τα τραγικά νούμερα που οι συγκεκριμένοι πίνακες αναφέρουν. Και όσο τα στάσιμα μένουν κάτω από ένα λογικό όριο (π.χ. 10:1) και το coaxial είναι καλής ποιότητας, οι πραγματικές απώλειες αν και σίγουρα μεγαλύτερες από αυτές της ανοιχτής γραμμής, δεν είναι και τόσο δραματικές.

    Άντε τα καταφέραμε και θεωρητικολογήσαμε και απόψε. Να με συγχωρείς για την πολυλογία, αλλά ξέρεις πως γίνεται. Όταν βρίσκεις "αδελφή ψυχή" τείνεις να ανταλλάξεις καμμιά παραπάνω τεχνική κουβέντα, έστω και μέσω του ...ανιαρού web.

    Καλή σου μέρα!

    ReplyDelete
  22. Καλησπέρα Θάνο.
    Το έχω γράψει πριν ένα χρόνο ότι: "...Αυτό που δεν υπάρχει είναι "στάσιμα κύματα". Τουλάχιστον όχι με την έννοια της στάσης. Παραμένοντα κύματα υπάρχουν και μάλιστα παραμένοντα και παλίνδρομα. Παλίνδρομα τόσο πολύ κάποιες φορές, που το αποτέλεσμα που βλέπουμε να είναι μία "παλινδρόμηση" για να μην χρησιμοποιήσω την λαϊκή φράση...".
    Το μέγεθος των απωλειών το βλέπω μέσα από δημοσιευμένες μελέτες και πίνακες. Αν αυτά σφάλλουν τότε σφάλω κι εγώ με την σειρά μου! Τουλάχιστον και οι δύο δεν κοιτάμε τις εικόνες αλλά πάμε την σκέψη μας λίγο παρακάτω! Στο μεταξύ, από την εποχή δημοσίευσης των πινάκων μέχρι σήμερα πολλά τεχνολογικά επιτεύγματα έχουν υπάρξει οπότε, και καλύτερος τρόπος υπολογισμού μπορεί να υπάρχει και καλύτερης ποιότητας καλώδια και πολλά άλλα.
    Ενδιαφέρουσα η ανταλλαγή απόψεων και κίνητρο για μένα να πάω παρακάτω τις γνώσεις μου.
    Ευτυχώς ή δυστυχώς, αυτό το χόμπι αν το πάρεις στα σοβαρά, δεν δε αφήνει να πλήξεις!
    Από την θεωρία στην πράξη και το αντίθετο. Ζεσταίνονται τα κολλητήρια και οι σκληροί δίσκοι ταυτόχρονα!
    Ενίοτε δε, και τα εγκεφαλικά κύτταρα!!!
    Θα χαρώ να ανταλλάξουμε και άλλη φορά!
    Τάκης

    ReplyDelete

Ονομάζομαι Τάκης Περρέας και αυτό είναι το προσωπικό μου ιστολόγιο, όπου “ιστολόγιο” το Δικτυακό ημερολόγιο!
Εδώ γράφω τις απόψεις μου, τις θέσεις μου, τις μελέτες μου και γενικά ό,τι έχει να κάνει μ' εμένα!
Δεν ζω από το ιστολόγιο, αντίθετα μου αφαιρεί αρκετό χρόνο από την καθημερινότητά μου. Δεν περιμένω να πλουτίσω λοιπόν ούτε από επισκέψεις, ούτε από “κλικ” σε σελίδες!
Με δεδομένη την ανυπαρξία σχολιασμού και ερωτήσεων, επιτρέπω πιά, μόνο σε μέλη να κάνουν σχόλια και ερωτήσεις. Στην περίπτωση που πραγματικά θέλετε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε, στείλτε ένα e-mail για να εγγραφείτε αυτόματα μέλος!
Κάντε όσες τεχνικές ερωτήσεις θέλετε και θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλες με τον καλύτερο και επεξηγηματικότερο τρόπο.
Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε, για τον οποίο το ξεκίνησα (άσχετα αν μερικές φορές εγώ ο ίδιος ξεμακραίνω)!