Wednesday, 30 March 2011

Ραδιο-ξεπεσμός!


Αντιγράφω ένα τμήμα ενός σχολίου του G4ILO με αφορμή κάποια τεκταινόμενα εντός της RSGB.

...But I am thankful that the RSGB has not gone down the route taken by the ARRL in the US of turning ham radio into an emergency communications service and actively encouraging people to get ham radio licenses expressly to participate in "emcomm" activities...”
...Αλλά είμαι ευγνώμων γιατί η RSGB δεν έχει πάρει την κατηφόρα που έχει πάρει η ARRL στις ΗΠ μετατρέποντας τον ραδιοερασιτεχνισμό σε υπηρεσία εκτάκτων επικοινωνιών και ενθαρρύνοντας ενεργά τους πολίτες, τους προτρέπει να πάρουν ραδιοερασιτεχνικές άδειες για να μετέχουν, κυρίως, σε δράσεις εκτάκτων επικοινωνιών...

Κάτι μου θυμίζει...
Κάτι μου θυμίζει...!

14 comments:

  1. Είναι γεγογονός ότι οι ΗΠΑ σε σχεση με αλλες χωρες ιστορικά βρίσκονται σε αντίφαση σχετικά με τα όρια των συχνοτήτων. Απο την αρχή των διαπραγματεύσεων σχετικά με τις ραδιοσυχνότητες, τις μπάντες, την εκπομπή και τις τεχνικες λεπτομέριες αυτής, υπήρχε μια απόκλιση που μετά απο τοσα χρόνια καλείτε να διευθετηθεί. Δεν ειναι παράλογο, δεν ειναι εσκεμένο῍ Ειναι απόρροια τοσων χρονων λειτουργίας και εμπειρἶκής παρατήρησης. Παράλληλα θα έπρεπε να υπήρχε εντονη επαγρύπνιση σχετικά με εκτακτες αναγκες και αναγγελία μεσω ραδιοδιαύλων κατι το οποίο δεν έγινε. Είναι όμως ενδιαφέρον οι τηλεπικοινωνίες στην περιοχή μας ειδικά τώρα που τοσα γινονται τριγύρω. Τακη να μια ωραία ευκαιρία να μας δωσεις πληροφορίες σχετικά με τα τεκτενόμενα στην γειτονιά μας όπως εσυ το βλεπεις και τα ακούς σε συνδιασμό με το πάρεργο.

    Με φιλικούς χαιρετισμούς.

    Γκιώνης

    ReplyDelete
  2. Δυστυχώς αυτή η απόκλιση δεν καλείται να αποκατασταθεί.
    Πάμπολλες WARC's έχουν γίνει και το ίδιο βιολί ασυναρτησίας υπάρχει.
    Μα τόσο "γκάου" να είναι εκεί στην ITU με το να δίνουν πχ τους 14.285MHz σαν QRP calling freq στην IARU region1 και τους 14.286MHz σαν AM calling freq στην IARU region2?!
    Δηλαδή ο QRP σταθμός δεν υπάρχει περίπτωση να ακουστεί Γιατί έναν χιλιόκυκλο δίπλα του ακόμα και με χαμηλή ισχύ θα υπάρχει μια εκπομπή εύρους 6KHz!

    Σε τελική ανάλυση αντί να δίνουν προτεραιότητα στις ιδιοκατασκευές αφού αυτές υπήρξαν η ραχοκοκαλιά του Ραδιοερασιτεχνισμού, προάγουν και προαγάγουν το IOTA/SOTA/ROTA/MOTA με την "ευγενική χορηγία" της YAKENICO και τα διάφορα contests για να συναγωνίζονται οι χειριστές μαυροκουτιών ποιός θα κάνει τα περισσότερα QSO-σφραγίδα την ώρα!
    Και να οι τρεις αδελφές να φτιάχνουν μηχανήματα με μόνη διαφορά από τα προηγούμενα μοντέλα τον χρωματισμό των κουμπιών και της οθόνης!

    Το μείζον ραδιοερασιτεχνικό θέμα αυτή την εποχή στην Ελλάδα είναι το D-Star. Ραδιοερασιτεχνισμός του καναπέ και τρέχουν τα κορόϊδα να ακουμπάνε τα ωραία τους χρηματάκια στο μονοπώλιο της ICOM.
    Γιατί άραγε?
    Τόσα και τόσα φτηνά και αξιόπιστα προγράμματα κινητής υπάρχουν!!!

    ReplyDelete
  3. Αυτό αποδεικνύει για ακόμα μία φορά, ότι ο κάθε λαός έχει την κουλτούρα του και τον δικό του τρόπο που βλέπει τα πράγματα.
    Γι' αυτό άλλωστε οι κανονισμοί των χόμπυ, διαφέρουν από χώρα σε χώρα.
    Αυτό νομίζω ότι δεν είναι κακό.
    Τελικά ο ραδιοερασιτεχνισμός, δεν είναι παγκόσμιος.

    Από την άλλη, θα πρέπει όλοι όσοι ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τον ραδιοερασιτεχνισμό, να είναι ταυτόχρονα και κατασκευαστές;
    Καλό θα ήταν, αλλά αν δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ασχοληθούν, θα πρέπει να στερηθούν το δικαίωμα του χειρισμού και της επικοινωνίας;
    Είναι το ίδιο σαν λέμε σε κάποιον ερασιτέχνη ψαρά, ότι δεν μπορεί ή δεν ξέρει να ψαρέψει αν πρώτα δεν κατασκευάσει το δικό του καλάμι και σε κάποιον ερασιτέχνη κυνηγό, ότι δεν μπορεί ή δεν ξέρει να κυνηγήσει, αν πρώτα δεν κατασκευάσει το δικό του όπλο.

    Ας είμαστε ρεαλιστές λοιπόν. Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι ένα μεγάλο χόμπυ αποτελούμενο από πολλά διαφορετικά πράγματα και ο καθένας θα πρέπει να μπορεί να επιλέξει με τι θέλει να ασχοληθεί και με τι όχι.
    Αφού υπάρχει αποδεδειγμένα διαφορά κουλτούρας μεταξύ χωρών, δεν θα υπάρχει μεταξύ ραδιοερασιτεχνών;

    SV1

    ReplyDelete
  4. SV1
    δεν ξέρω κιόλας ποιός απ' όλους είσαι!

    Ο Ραδιοερασιτεχνικός Κανονισμός είναι ενιαίος και διέπεται από τις διατάξεις της I.T.U.
    Μην το μπερδεύεις με τον καταμερισμό συχνοτήτων στις ανά περιοχή I.A.R.U.
    Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι τεχνικό χόμπι και έχει κατά προέκταση τεχνικές απαιτήσεις!
    Κανένας δεν ζήτησε από κανέναν να γίνει ραδιοερασιτέχνης.
    Το "δημοκρατικό δικαίωμα έκφρασης λόγου" μπορούσαν παλιά να το ασκήσουν στην Συχνότητα Πολιτών και σήμερα μέσα από το ίντερνετ.
    Όσο "καταδεκτικό" είναι το χόμπι με το να μιλάμε με όλο τον κόσμο, άλλο τόσο απόλυτο είναι ή πρέπει να είναι, με αυτού που θέλουν να το ασκήσουν.
    Ο άσχετος τεχνικά ραδιοερασιτέχνης είναι κατ' αντιστοιχία ο "τουφεκαλεύρης" κυνηγός.
    Και στις δύο περιπτώσεις κάποιος ίσως να κινδυνεύει.
    Σίγουρα δεν είναι δυνατόν, έτσι όπως εξελιχθεί η τεχνολογία σήμερα, να κατασκευάσουμε ολοκληρωμένα αλλά, μεταξύ σοβαρού κι αστείου έχουν κατασκευαστεί αντιστοιχίες ολοκληρωμένων με πολλά τρανζίστορ σε πλακέτα.
    Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να υπάρχει τεχνικό υπόβαθρο.
    Το να εμμένουν στο 0 ή στο 5αρι και να ζητούν η γέφυρα να δείχνει 1.1:1 στάσιμα δεν είναι ραδιοερασιτεχνισμός!
    Όπως δεν είναι ραδιοερασιτεχνισμός η ατέρμονη ρύθμιση των παραμέτρων στα νέα μηχανήματα.
    Δεν είναι δύσκολο να φτιαχτεί ένας πομποδέκτης για μία μπάντα με αξιόλογα αποτελέσματα και δυνατότητες. Αναγνωρίζω ότι θα υπάρχει ένα κάποιο τσούλημα στην συχνότητα και τα νέα μηχανήματα θα είναι στο ψάξιμο συνέχεια.
    Κατά την γνώμη μου αυτή είναι η χαρά του ραδιοερασιτεχνισμού.
    Η κατασκευή και η ΕΝΕΡΓΗ ΧΡΗΣΗ του δέκτη από τον χειριστή (και όχι χρήστη) είναι το πενταπόσταγμα του ηδυπάρεργου, το κοινώς λεγόμενο χόμπι!!!

    Η ανάρτηση είχε σαν θέμα τις προσπάθειες της ARRL να μαζέψει κόσμο. Αφού έχει ξεπέσει το τεχνικό θέμα, ψάχνουν να βρουν "εθελοντές" να τους κάνουν(!) ραδιοερασιτέχνες για να πάει μπροστά η δουλειά!Να δουλέψει το μαγαζί και να γεμίσει το ταμείο.
    Μεγάλη κουβέντα και θέλει πολλά για σχόλια ίσια για να ανοίξουμε το θέμα.
    Τα λέμε.

    ReplyDelete
  5. Αυτή είναι η δική σου άποψη περί του ραδιοερασιτεχνισμού.
    Εγώ πιστεύω, ότι η συχνότητα είναι απλά το μέσον.
    Δεν παίζει ρόλο αν είναι ο 1,5, οι 3, οι 7, οι 14, οι 27, οι 50, οι 70, οι 144, οι 430 ή οι 1200 μεγάκυκλοι.
    Όλες μα όλες οι προαναφερθείσες συχνότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από "τεχνικούς" ραδιοερασιτέχνες, αλλά και από "χρήστες" ραδιοερασιτέχνες.
    Οι πρώτοι για να πειραματιστούν και να κατασκευάσουν και οι δεύτεροι απλά για να μιλήσουν, για μια πλειάδα θεμάτων πέραν ή συμπεριλαμβανομένων και των ραδιοερασιτεχνικών.
    Αναλόγως τι ευχαριστεί περισσότερο τον καθένα.

    Εδώ δίνονται άδειες κυνηγού με μια απλή αίτηση και ένα πιστοποιητικό από γιατρό, ότι έχεις σώας τα φρένας.
    Δεν σε εξετάζει κανείς στη σκοποβολή.
    Γιατί δηλαδή ο "χρήστης" ραδιοερασιτέχνης να έχει γνώσεις ηλεκτρονικής;

    Κι αν το πάρουμε κι αλλιώς, όλοι οι εκφωνητές, παρουσιαστές, δημοσιογράφοι, χρήση συχνότητας κάνουν για να μεταδώσουν τη πληροφορία και για να επικοινωνούν με τον κόσμο.
    Άλλο αυτό, θα μου πεις.
    Εντάξει άλλο, αλλά για σκέψου το λίγο, όσον αφορά τη χρήση της συχνότητας ως μέσο της μετάδοσης πληροφορίας.
    Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι τις συχνότητες, μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε όπως θέλουμε (μέσα στα πλαίσια της δεοντολογίας και των χρηστών ηθών φυσικά).
    Γιατί να βάζουμε καλούπια και ταμπέλες στους ραδιοερασιτέχνες;

    SV1 (ο αυθεντικός και όχι ο...)

    ReplyDelete
  6. SV1 κανονικέ

    Λάθος!
    Δεν είναι η άποψή μου αλλά ο Κανονισμός της Υπηρεσίας Ραδιοερασιτέχνη.

    Όποιος θέλει να μιλά για μια "πλειάδα θεμάτων" όπως λες, καλεί στο τηλέφωνο ή χρησιμοποιεί το skype για παράδειγμα. Δεν τίθεται θέμα "ευχαρίστησης"!

    Μην κρίνεις ένα παγκόσμιο χόμπι με παγκόσμια κοινές "προδιαγραφές" με το τί ισχύει στην Ελλάδα.
    Στην Αγγλία για παράδειγμα πάλι δεν βγάζεις άδεια κυνηγιού αν δεν είσαι γραμμένος σε σύλλογο και δεν πληρείς αυστηρότατες προϋποθέσεις. Εκεί που στην Αμερική βέβαια με λιγότερο από 300 Ευρώ αγοράζεις ένα πιστόλι και σκοτώνεις την μισή αίθουσα σχολείου.
    Δεν συγκρίνονται αυτά, με καμία δύναμη.

    Δεν είμαστε ούτε εκφωνητές, ούτε παρουσιαστές, ούτε δημοσιογράφοι.
    Είμαστε ραδιοΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ και αυτό το κάνουμε από ευχαρίστηση και σαν μια γλυκιά απόλαυση πέραν της εργασίας μας. Εξ ου και το ΗΔΥ-ΠΑΡΕΡΓΟ!
    Στα πλαίσια της δεοντολογίας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ΜΟΝΟ τις περιοχές συχνοτήτων που μας έχουν δοθεί και όχι όπως θέλουμε αλλά έτσι όπως ορίζει ο Κανονισμός Υπηρεσίας Ραδιοερασιτέχνη.
    Σε όποιον αρέσουμε βρε αδερφέ.
    Δεν ζητήσαμε να γίνει κάποιος ραδιοερασιτέχνης με το ζόρι.
    Δεν είναι προσωπικό καταλαβαίνεις!

    Αυτή είναι η διαφωνία μου με τους ...άλλους!
    Δεν υπάρχουν μόνο απαιτήσεις αλλά και υποχρεώσεις.
    Κανέναν δεν έχω ακούσεις και διαβάσει να μιλά γι αυτές. Όλοι με ένα θέλω στο στόμα είναι!
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ.
    Δεν είναι κάτι που μένει στα στενά πλαίσια της χώρας μας οπότε εμείς το κάνουμε εμείς το λουζόμαστε.
    Έχει "επιπτώσεις" παγκόσμιες και δείχνουμε κακό πρόσωπο και συμπεριφορά σε πολύ κόσμο.
    Είναι πολύ προσβλητικό για εμάς τους Έλληνες, τουλάχιστον σε αυτούς που έχουν τσίπα.

    ReplyDelete
  7. Δεν θυμάμαι διαβάζοντας την Ελληνική νομοθεσία για τη υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη (Ν.1579/2002) να αναφέρει πουθενά, ότι οι ραδιοερασιτέχνες θα πρέπει να συζητούν για αμιγώς τεχνικά ή ραδιοερασιτεχνικά θέματα.
    Στις εκχωρημένες γι' αυτούς συχνότητες φυσικά.
    Όπως είπαμε, ο καθένας έχει την άποψή του.
    Όσο τηρούνται οι νόμοι του κράτους σχετικά με το χόμπυ, ο καθένας είναι ελεύθερος να χρησιμοποιήσει την συχνότητα ως μέσο, για να συζητήσει ότι από τον νόμο επιτρέπεται και ευχαριστεί εκείνον.
    Τα υπόλοιπα είναι προαιρετικά.

    SV1

    ReplyDelete
  8. Μου τα γύρισες τώρα!
    άσε που νομίζω ότι πέταξες την μπάλα στην κερκίδα και πρέπει γέρος άνθρωπος να τρέχω να την φέρω!

    Όταν ο κανονισμός απαγορεύει συζητήσεις Πολιτικού, Θρησκευτικού, Κοινωνικού ή άλλου περιεχομένου ώστε να μην γίνεται όξυνση των πνευμάτων και προσβολή του συνομιλητή καθώς και μεταφορά, διάδοση και αναμετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, δεν σου μένουν πολλά να συζητήσεις!!!

    Με έκπληξη σε βλέπω να ακολουθείς τον Νόμο!
    Το λέω αυτό γιατί ο Νόμος στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν συμβαδίζει με τα ΘΕΛΩ μας.
    Νωρίτερα όλο για τα ΘΕΛΩ του καθενός να γίνει καλά και σώνει ραδιοερασιτέχνης μου έφερνες ως παράδειγμα.

    Το κεντρικό σημείο είναι ο σεβασμός (και όχι ο φόβος) του Νόμου και του Κανονισμού.
    Κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει στην χώρα μας.
    Για να σε πειράξω, το ξέρουν οι "παράνομοι" φίλοι σου ότι είσαι υπέρ της εφαρμογής του Νόμου και δεν τους δείχνεις ανοχή στην παραβίαση αυτού?!

    Χάρηκα την ανταλλαγή απόψεων ήπια και πολιτισμένα.

    ReplyDelete
  9. Δεν στα γύρισα καθόλου.
    Ο 1579/2002 στο άρθρο 15 και στις παραγράφους 12 και 13 ορίζει σαφώς:

    12.Απαγορεύεται από τους ερασιτεχνικούς σταθμούς η μετάδοση μουσικής, η χρήση αυτών για μετάδοση ή αναμετάδοση φωνητικών προγραμμάτων με αμοιβή ή χωρίς ή άλλων εκπομπών εκτός από αυτές που καθορίζονται στην παρούσα.

    13.Απαγορεύεται η κατά την ανταπόκριση χρήση ψευδών διακριτικών κλήσεως και η μετάδοση πάσης φύσεως (ψευδών η ανεξακρίβωτων) ειδήσεων. Απαγορεύεται επίσης η μετάδοση εκφράσεων ή μηνυμάτων που αντίκειται στην δημόσια τάξη και προσβάλλουν την ευπρέπεια, το φύλλο, τη φυλή, τις πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις.

    Που προσβάλουν λέει.
    Αν εγώ συζητήσω με έναν ομόπιστό μου ότι π.χ. πήγα για προσκύνημα σε ένα μοναστήρι, αυτό δεν απαγορεύεται.
    Απαγορεύεται όμως, το να προσβάλω τα θρησκευτικά ήθη των άλλων.

    Ούτε κοινωνικού και αθλητικού ύφους συζητήσεις, απαγορεύονται από τον νόμο.
    Μπορώ άνετα να συζητήσω με την ραδιοερασιτεχνική μου παρέα, την εκδρομή που πήγα, το κυριακάτικο ψάρεμα μου, ή το κυριακάτικο ματς, αρκεί να μην δημιουργηθεί ένταση.

    Όπως βλέπεις ο νόμος αφήνει πολλά περιθώρια για συζητήσεις με πλειάδα θεμάτων από συχνότητας, αρκεί να υπάρχει μέτρο και αλληλοσεβασμός.
    Δεν βλέπω γιατί θα πρέπει αιωνίως να συζητάμε, για κεραίες, μηχανήματα και κατασκευές.

    SV1

    ReplyDelete
  10. Φυσικά και είμαι υπέρ του Νόμου και του Κανονισμού Υπηρεσίας Ραδιοερασιτέχνη!
    Αυτό είναι δεδομένο.
    Ο ίδιος αυτός Νόμος ζητά ορισμένες προϋποθέσεις από αυτούς που θέλουν να πάρουν άδεια Ραδιοερασιτέχνη.
    Γιατί οι προϋποθέσεις αυτές περιλαμβάνουν και γνώση τεχνικών θεμάτων.
    Πιστεύω ότι το δέχεσαι αυτό.
    Επίσης ο Νόμος απαγορεύει την παράνομη εκπομπή.
    Πιστεύω ότι το δέχεσαι και αυτό.

    Δεν έχω την απαίτηση(για τ' όνομα του Θεού) όλη μέρα να μιλάμε για τεχνικά θέματα αλλά, στην ουσία αυτή είναι η ραχοκοκαλιά του χόμπι.
    Κανένας δεν σου απαγορεύει να μιλάς με έναν φίλο σου για ένα μοναστήρι ή για την ομάδα σου.
    Σκέψου όμως ότι σου κάνει διακοπή ένας Μουσλ. και σου λέει ότι δεν υπάρχουν αγιότερα μοναστήρια από τα δικά τους.
    Τι γίνεται τότε?
    Το φέρνω σαν παράδειγμα και δεν αξίζει να πιαστούμε από αυτό.
    Απλά το λέω για να σου δείξω ότι στον αέρα οι συζητήσεις ακροβατούν στην προσβολή και στην έχθρα.
    ΠΑΟ vs ΟΣΦΠ το λιγότερο!!!

    Κατά την γνώμη μου, κάποιος θέλει να γίνει ραδιοερασιτέχνης γιατί έχει κάτι που τον τρώει στον πειραματισμό και έχει τεχνικές "ανησυχίες".
    Δυστυχώς οι περισσότεροι δικοί μας θέλουν την Άδεια του ΥΜΕ είτε για να καλύψουν άλλες πομπές ή για να έχουν ένα ακόμα χαρτί στον τοίχο ή ότι άλλο τους εκφράζει.
    Την ανάγκη τους για πηγαία έκφραση από τον αέρα μπορούν να την κάνουν με έναν ραδιοσταθμό, γράφοντας σε μια εφημερίδα, έχοντας ένα ΣιΜπι, στο skype. Παντού.
    Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι, γιατί αφού δεν έχουν τεχνικές ανησυχίες θέλουν να μετέχουν ενός τεχνικού χόμπι.
    Και έχουν την απαίτηση το χόμπι να προσαρμοστεί στα μέτρα τους.
    Ο ραδιοερασιτεχνισμός έφτασε εδώ που είναι σήμερα με έρευνα και επιτεύγματα ραδιερασιτεχνών.
    AM, SSB FM, TV, τρίοδος λυχνία, Τρανζίστορ.
    Αν όλοι αυτοί είχαν αράξει στις πολυθρόνες τους, ακόμα θα χειρίζαμε μόνο χρησιμοποιώντας δυναμογεννήτριες.
    Αν διαβάζεις ευκαιριακά το QST θα δείς ότι ένα σωρό τεχνικά άρθρα και κατασκευές γράφονται από Γιατρούς και δικηγόρους και "άσχετες" άλλες δουλειές.
    Ιδρυτής του G-QRP club είναι παπάς με μηνιαίες συνεισφορές σε κατασκευές και γνώση πολλά χρόνια τώρα στα Αγγλικά περιοδικά του χώρου μας.
    Ο δικός μας ο SV1AIA παιδίατρος ήταν και δημοσίευε κατασκευές δεκτών ανάδρασης και μικρών πομπών στο SVνέα.
    Άντε να τελειώνω.
    Θα επανέλθω στο επόμενο σχόλιό σου!!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  11. Φυσικά και δέχομαι ότι οι παρανομίες δεν έχουν θέση μέσα στους Ραδιοερασιτέχνες.

    Αν υποθέσουμε ότι τα θρησκευτικά ή τα οπαδικά, μπορούν να οδηγήσουν σε εντάσεις και διαμάχες (πράγμα πολύ πιθανό), δεν έχουμε παρά να κόψουμε την κουβέντα και να πούμε κάτι άλλο, ή να μεταφερθούμε με τους ομοϊδεάτες μας σε κάποιαν άλλη συχνότητα, για να συνεχίσουμε την κουβέντα με την ησυχία μας.
    Έτσι λύνεται το πρόβλημα.

    Άλλωστε δεν είναι μόνο αυτά που μπορούν να οδηγήσουν σε έριδες και διαμάχες.
    Σε νεώτερη ανάρτησή σου, εσύ ο ίδιος ομολογείς ότι ήλθες σε κόντρα με τις λούπες και τα μπαλαν, με κάποιον ο οποίος (καλώς ή κακώς, σωστά ή λάθος) είχε αντίθετη άποψη από εσένα και την υποστήριζε σθεναρά.

    Άρα και οι τεχνικές συζητήσεις, μπορούν ενίοτε να οδηγήσουν σε διαμάχες και εντάσεις.

    Επίσης να σε πληροφορήσω ότι το CB, δηλαδή οι 27 MHz είναι μία μπάντα στην οποία χρειάζεται άδεια από το ΥΜΕ για να εκπέμψεις, με χαρακτηριστικό κλήσεως και ορισμένη ισχύ και διαμόρφωση.
    Και σου δίνει επίσης, κάποιες δυνατότητες να πειραματιστείς αν το επιθυμείς.
    Θυμάμαι το 1991, είχα μιλήσει από το αυτοκίνητο μου στο 30 κανάλι, με 1 Watt σε ΑΜ διαμόρφωση στις 5 το πρωί με τον Vladimir, που βρισκόταν σε ένα χωριό 40 km έξω από την Μόσχα.
    Και ανταλλάξαμε και κάρτες.
    Και όλα αυτά νομιμότατα, καθώς και εγώ και εκείνος είχαμε άδειες.
    Φυσικά στο εξωτερικό από χρόνια οι CBερς, έχουν το δικαίωμα να εκπέμψουν από βάσεις με 25 Watts ισχύ και σε όλες τις διαμορφώσεις.
    Εδώ όχι.

    Και εκεί φαίνεται η διαφορά στις κουλτούρες των λαών.
    Όπως και οι διαφορές μεταξύ των ανθρώπων.
    Άλλοι αρέσκονται στο να ψάχνονται και να πειραματίζονται.
    Άλλοι πάλι αρέσκονται στο να χειρίζουν έτοιμα μηχανήματα που αγοράζουν με τα χρήματά τους.
    Εφόσον είναι κάτοχοι νόμιμης ραδιοερασιτεχνικής άδειας και εφόσον τηρούν τους νόμους και τους κανονισμούς, ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει;

    SV1

    ReplyDelete
  12. Χαίρομαι που συμφωνούμε ότι η παρανομία δεν είναι αποδεκτή και πρέπει να διώκεται.

    Η διαφωνία μου/μας ήταν επί καθαρά τεχνικών θεμάτων και χώρια τον όποιο δογματισμό, εγώ με το να ζητώ την έρευνα και επαλήθευση των λεγομένων μου μέσα από αναζήτηση στο ίντερνετ έδινα το ερέθισμα σε όποιον άκουγε να έκανε ένα βήμα πάρα κάτω και να ψαχνόταν κι ο ίδιος. Σχετικά με το θέμα της έντονης διαφωνίας, (Μεσογειακοί είμαστε, γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε!)

    Η "άδεια" του ΣιΜπι είναι ουσιαστικά το παράβολο που πληρώνεις. Δεν εξετάζεσαι σε τεχνικές ή άλλες ερωτήσεις και να κανένας δεν σου απαγορεύει να μιλάς για τα ΠΑΝΤΑ!
    Όσο για την εμβέλειά του, βλέπεις που μπαίνεις στο τεχνικό θέμα της διάδοσης και το πάς παρακάτω!

    Οι κουλτούρες δεν έχουν να κάνουν με τον ραδιοερασιτεχνισμό ο οποίος διέπεται από διεθνείς Νόμους και συνθήκες.
    Τώρα αν κάποιος κάθεται και διαβάζει τεχνικά, μαθαίνει τον Κώδικα Μορς και κάμποσους άλλους κώδικες, αγοράζει έναν Π/Δ 2.000 Ευρώ π.χ. τσακώνεται με την μισή πολυκατοικία για να στήσει τις κεραίες του και όλα αυτά ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ "μοναστήρια και ποδόσφαιρο", κάπου έχει κάνει λάθος.
    Υπάρχουν σου επαναλαμβάνω φτηνότεροι, καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι τρόποι για να το επιτύχει.

    ReplyDelete
  13. Να ξέρεις, ότι ισχύει για την συμπεριφορά των ραδιοερασιτεχνών στον αέρα, ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τους CBερς.
    Όσο για το παράβολο που πληρώνουν για να πάρουν την άδεια, αυτό δεν σημαίνει ότι αν θέλουν από μόνοι τους, δεν μπορούν να ψαχτούν για να μάθουν πολλά πράγματα ακόμα.
    Άλλωστε ο γραφών, έμαθε πολλά από αυτά που ξέρει για την διάδοση στα 2μ, την εποχή που σαν πειρατής έβγαινε στα FM και πάρα πολλά για την διάδοση στα βραχέα από την εποχή που έβγαινε σαν πειρατής στα Μεσαία και σαν αδειούχος στο CB.
    Η παράλληλη φοίτηση στην Σχολή Ηλεκτρονικών, απλά ήλθε να συμπληρώσει το τεχνικό υπόβαθρο, σε θεωρητικό επίπεδο.
    Πολύ αργότερα απέκτησα την άδεια του Ραδιοερασιτέχνη - κι όσο για τα Μορς, δεν μπήκα ποτέ στον κόπο να τα μάθω γιατί απλά βαριέμαι.

    Πάντως μπορώ να σου πω με κάθε ειλικρίνεια, ότι μετά από 27 σχεδόν χρόνια στις συχνότητες, αρέσκομαι περισσότερο σε "κοινωνικού" ύφους ραδιοερασιτεχνισμό και όχι τόσο πολύ σε τεχνικού.
    Είναι και οι υποχρεώσεις της ζωής βέβαια που συμβάλλουν σε αυτό.

    Ο καθένας, όπως την "βρίσκει".

    SV1

    ReplyDelete
  14. Επιτέλους συμφωνώ σε πολλά μαζί σου εκτός...

    Οι ΣιΜπιέρ δεν ελέγχονται όπως οι ερασιτέχνες.
    Όσο για το παράβολο το ανέφερα για να δείξω ότι αυτή είναι η μόνη τους επαφή με το ΥΜΕ. Το αν θα ψαχτούν μετά, καλό δικό τους. Πάντως από την εμπορική μου πείρα από τα ΣιΜπί, λίγα και χλωμά πράγματα.

    Όλοι μας μάθαμε στην παρανομία ΤΟΤΕ. Το κακό είναι ότι οι "γνώσεις" και η νοοτροπία του τότε κρατεί και βασιλεύει ακόμα και σήμερα! Παρ' όλη την πληθώρα γνώσης και πηγών για εξερεύνηση.

    Κι εγώ σου ομολογώ ότι επειδή 27 χρόνια έχω βαρεθεί να ακούω τα ίδια και τα ίδια, κάνω τις κατασκευούλες μου έτσι για να καίω τα περισσευούμενα φαιά κύτταρα.
    Από το να κυνηγάω όμως το DX, προτιμώ μια ήρεμη κουβεντούλα για οποιοδήποτε θέμα. Χωρίς να απαρνούμαι κάτι τεχνικό.
    Την "βρίσκω" να ρωτώ και να μαθαίνω!

    ReplyDelete