qrp, homebrew, κεραίες και άλλα συναφή διότι "ένας σταθμός ασυρμάτου είναι τόσο καλός, όση καλή είναι η κεραία από την οποία εκπέμπει"
Saturday, 13 February 2010
Κατευθυνόμενη NVIS κεραία!
-->
Όταν έγραφα ότι σε προσεχή ανάρτηση θα σας έδινα περισσότερες λεπτομέρειες για την «κατευθυνόμενη» ΣΚΠΚ κεραία δεν φαντάστηκα ότι θα μου έπαιρνε τόσο πολύ!
Άντε να μην ήταν σε 4 αναρτήσεις και να ήταν σε 5! Εδώ κόντεψα να χρονίσω!!!
Κατευθυνόμενη κεραία για τα 160m, 80m, 40m κάθετα στην Ιονόσφαιρα!
Πολλές φορές σε έντυπα, ηλεκτρονικά και μη, του χώρου μας, έχω δει να προτείνεται η κεραία του σχ.1
Κανένας δεν έχει αναφέρει το που την έχει δει! Κλασικά Ελληνικά!
Την κεραία αυτήν την έχω δει στο βιβλίο του W1FBM. F. “Doug” DeMaw, AntennaNotebookεκδ.1999 ARRL.
Όπως σωστά παρατηρεί και ο W1FBυπάρχει πρόβλημα στην προσαρμογή με την ομοαξονική γραμμή μεταφοράς. Η Ωμική αντίσταση της κεραίας γίνεται αρκετά μικρή και το Gammamatchθα την βαρύνει και θα την κάνει να μοιάζει με Ve.
Ο ένας τρόπος τροφοδοσίας σε αυτή την περίπτωση είναι η τροφοδοσία με ανοικτή γραμμή μεταφοράς και ο εύκολος συντονισμός του χαμηλού διπόλου σε πολλές συχνότητες.
Ο άλλος είναι να κρεμάσουμε τον ανακλαστήρα από τα άκρα του διπόλου όπως και στο σχ.2 και να τροφοδοτήσουμε με ομοαξονική γραμμή μεταφοράς.
Σας θυμίζει κάτι το σχήμα της κεραίας?
Κάτι σαν μισή spiderbeam ας πούμε?
Αυτό ακριβώς είναι η κατευθυνόμενη κεραία αυτή και εκμεταλλεύεται τον τρόπο λειτουργίας της spiderbeam ή αλλιώς «ρομβόσχημης κεραίας»!
Γράφει ο σχεδιαστής της, G.A. BirdG4ZU/F6IDCστην σελίδα 59 του ANTENNACOMPENDIUMVol2 ARRL, “ A better method is to use V-shaped reflectors. The capacitance between the tips of the radiator and the reflector provide the critical coupling required for a high F/B, while the points of maximum current at the center of the elements can remain widely spacedto ensure maximum gain wide bandwidth and reasonably high radiation resistance”!
Μια καλύτερη μέθοδος (στον σχεδιασμό κατευθυνόμενης κεραίας δύο στοιχείων) είναι να χρησιμοποιηθούν στοιχεία σχήματος Ve. Η χωρητικότητα μεταξύ των άκρων του εκπομπού και του ανακλαστήρα παρέχει την απαραίτητη σύζευξη για ένα υψηλό λόγο F/B ενώ τα σημεία μέγιστου ρεύματος στο κέντρο των στοιχείων συνεχίζουν να παραμένουν αρκετά μακριά έτσι ώστε να υπάρχει το μέγιστο του κέρδους, μεγάλο εύρος συχνότητας και σχετικά μεγάλη σύνθετη αντίσταση!
Ένα απλό δίπολο σε πολύ χαμηλό ύψος είναι ικανό να μας δώσει πανελλαδική εμβέλεια ακόμα και με χαμηλή ισχύ εξόδου. Με την προσθήκη του ανακλαστήρα κάνουμε την εκπομπή-λήψη μας δυνατότερη.
Ένα δίπολο για το ΣΚΠΚ δουλεύει πολύ καλά σε ύψος 1 με 2 δύο μέτρα. Επειδή μάλλον δεν είναι κανένας αποφασισμένος να κατεβάσει το ήδη υπάρχον δίπολό του τόσο χαμηλά, μπορεί να κρεμάσει αυτόν τον κατευθυντήρα και να πειραματιστεί.
Εκτός αυτού, από πρακτική σκοπιά, δεν είναι εύκολο να έχουμε ένα δίπολο σε ύψος 1 με 2 μέτρα από το έδαφος για τους κινδύνους οι οποίοι δημιουργούνται σε πεζούς, παιδιά, οχήματα. Αφού λοιπόν, εκ των πραγμάτων και ελείψει χώρου, τα δίπολα για τις χαμηλές συχνότητες αναρτούνται σε κάποιο ύψος από το έδαφος, δεν είναι δύσκολο να κρεμάσουμε το σύρμα του ανακλαστήρα και να κάνουμε τις παρατηρήσεις μας. Το σύρμα-ανακλαστήρας αυτό πρέπει να είναι 5% μεγαλύτερο από το δίπολο και οι άκρες του να απέχουν από τις άκρες του διπόλου γύρω στα 20εκατοστά.
Αν και στο σχήμα αναφέρει το βάρος στο κέντρο του ανακλαστήρα ως 0.5Kg δεν είναι ανάγκη αυτό να το ακολουθήσετε κατά γράμμα. Ακόμα κι ένα μπαλάκι του τένις, όπως διαπίστωσα σε νεότερες παρατηρήσεις, είναι αρκετό να κρατά το σύρμα (0.5mm) του ανακλαστήρα τεντωμένο. Και δεν είναι το ίδιο επικίνδυνο με ένα τούβλο για παράδειγμα!
Πολύ ενδιαφέρον (όπως και άλλες ραδιοερασιτεχνικές σου αναρτήσεις). Τουλάχιστον εσύ Τάκη είσαι τυπικός και αναφέρεις τις πηγές σου όπως αυτή του "Doug" 6146
Έχω διαβάσει πολλές καινοφανείς θεωρίες στον έντυπο και ηλεκτρονικό, πάσης μορφής, τύπο του χόμπι μας και γι αυτό τον λόγο πάντα αναφέρω τις πηγές μου. Οι οποίες είναι δύο σε γενικές γραμμές. Το Antenna Book και άλλες εκδόσεις της ARRL και το HF Antennas for all locations του Les Moxon G6XN.
Ονομάζομαι Τάκης Περρέας και αυτό είναι το προσωπικό μου ιστολόγιο, όπου “ιστολόγιο” το Δικτυακό ημερολόγιο! Εδώ γράφω τις απόψεις μου, τις θέσεις μου, τις μελέτες μου και γενικά ό,τι έχει να κάνει μ' εμένα! Δεν ζω από το ιστολόγιο, αντίθετα μου αφαιρεί αρκετό χρόνο από την καθημερινότητά μου. Δεν περιμένω να πλουτίσω λοιπόν ούτε από επισκέψεις, ούτε από “κλικ” σε σελίδες! Με δεδομένη την ανυπαρξία σχολιασμού και ερωτήσεων, επιτρέπω πιά, μόνο σε μέλη να κάνουν σχόλια και ερωτήσεις. Στην περίπτωση που πραγματικά θέλετε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε, στείλτε ένα e-mail για να εγγραφείτε αυτόματα μέλος! Κάντε όσες τεχνικές ερωτήσεις θέλετε και θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλες με τον καλύτερο και επεξηγηματικότερο τρόπο. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε, για τον οποίο το ξεκίνησα (άσχετα αν μερικές φορές εγώ ο ίδιος ξεμακραίνω)!
Πολύ ενδιαφέρον (όπως και άλλες ραδιοερασιτεχνικές σου αναρτήσεις).
ReplyDeleteΤουλάχιστον εσύ Τάκη είσαι τυπικός και αναφέρεις τις πηγές σου όπως αυτή του "Doug"
6146
Έχω διαβάσει πολλές καινοφανείς θεωρίες στον έντυπο και ηλεκτρονικό, πάσης μορφής, τύπο του χόμπι μας και γι αυτό τον λόγο πάντα αναφέρω τις πηγές μου.
ReplyDeleteΟι οποίες είναι δύο σε γενικές γραμμές. Το Antenna Book και άλλες εκδόσεις της ARRL και το HF Antennas for all locations του Les Moxon G6XN.