Friday, 19 February 2010

Marconi Basic-7 συνέχεια

Αυτό είναι το σχέδιο του Marconi Basic-7. Το δημοσιεύω και απαντώ στα σχόλια της προηγούμενης ανάρτησης.
Σε νεότερο e-mail του, ο Hidy μου ανέφερε ότι σκοπεύει να διαθέτει το κιτ χωρίς κουτί. Τα λόγια του ακριβώς είναι:
«Hi Panagiotis,
The case is large, heavy, expensive, and rigid.
But, don't use the case for hammer!
(αυτό γιατί του είπα αστειευόμενος και παινεύοντας την κατασκευή, ότι μπορεί κάποιος να πάρει το Basic-7 μαζί του στην εξοχή και να το χρησιμοποιήσει σαν σφυρί να καρφώσει τα πασαλάκια της σκηνής προτού αρχίσει τις επαφές!!! Κοντά ενάμιση κιλό κουτί από ατσάλι 1mm)
I will not make such a rigid case any more.
I will sell kits without cases.
Because, kits will be cheap and light for shipping.»
Το κιτ αυτό, είναι πνευματικό του παιδί, αφού από αρχής μέχρι τέλους είναι προϊόν της γνώσης του και της επιδεξιότητάς του!
Οι βαθμίδες του Π/Δ έχουν προέλθει από σχέδια τα οποία περιγράφουν την κάθε μία ξεχωριστά.
Ο δέκτης ο οποίος είναι Κατευθείαν Μετατροπής (Direct Conversion) με την χρήση ενός πολύ καλού και σταθερού ταλαντωτή έχει μεγάλη σταθερότητα αλλά είναι και επιρρεπής στα μεγάλα σήματα στην είσοδό του. Δεν είναι δυνατή η ύπαρξη Αυτόματου Ελέγχου Κέρδους (AGC) και αυτός είναι ο λόγος της ύπαρξης ενός ποτενσιόμετρου στην κεραία.
Ο Κρυσταλλικός Ταλαντωτής με την προσθήκη ενός μεταβλητού πυκνωτή γίνεται μεταβαλλόμενος μέσα σε στενά περιθώρια βέβαια και μετά από ένα στάδιο απομόνωσης, οδηγεί το τρανζίστορ εξόδου.
Η εναλλαγή εκπομπής-λήψης γίνεται με ένα απλό τρανζίστορ και ο επιμέρους συντονισμός του δέκτη (RIT) γίνεται διαφοροποιώντας την τάση πολώσεως, μιας Varicap.
Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα αρχίσω το μοντάρισμα και τότε θα έχετε περισσότερες φωτογραφίες και περισσότερες λεπτομέρειες για το όλο εγχείρημα.


υ.γ.Σε νέο e-mail ενημερώθηκα για την προσθήκη ενός LED ως οπτική ένδειξη συντονισμού και ταυτόχρονα ένδειξη της ισχύος εξόδου!
 

No comments: