Σακουλάκι 5ο! Λίγες κολλήσεις σήμερα και μάλιστα πολύ εύκολες σε σχέση με τα προηγούμενα στάδια! Δύο ποτενσιόμετρα, ένα LED, μερικά θηλυκά βύσματα. Τέτοια πράγματα.
Αν δεν το καταλάβατε ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ!!!
Το 6ο σακουλάκι έχει μέσα βίδες, παξιμάδια και αποστάτες. Σ’ αυτό θα βρείτε και τις δύο βίδες M2.5 X 6mm με τις οποίες θα βιδώσετε τον μεταβλητό πυκνωτή. Προσοχή όμως γιατί θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε και δύο παξιμάδια σαν αποστάτες αλλιώς, οι βίδες θα τερματίσουν στα φύλλα του μεταβλητού!
Ακόμα προσέξτε να κολλήσετε τον μεταβλητό προς την σωστή κατεύθυνση και όχι ανάποδα όπως ο υποφαινόμενος, ο οποίος υπερήφανα κιόλας, το αποθανάτισε με μία φωτογραφία!
Δεν χρειάζεται από εδώ και στο εξής οι παράνομοι και καταπατητές – μέλη της ΕΕΡ παρακαλώ – της QRP συχνότητας 14.285Mhz να με βρίζουν και να αισχρολογούν! Φωτογραφία να μου λένε, θα καταλαβαίνω εγώ!
Πριν δώσετε τάση κάντε έναν οπτικό έλεγχο της πλακέτας για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν πιτσιλιές κόλλησης έκεί που δεν πρέπει. Μέτρηση κατά την μία φορά θα σας δείξει Ωμική αντίσταση γύρω στα 2Κ. Κατά την ανάστροφη φορά θα μετρήσετε την αντίσταση της διόδου προστασίας. Καλό θα είναι το τροφοδοτικό να έχει δυνατότητα περιορισμού του ρεύματος στα 0.6 Α . Συνδέστε το μεγάφωνο και δώστε τάση. Αν τίποτα δεν έσκασε ή τίποτα δεν κοκκίνισε, γυρίστε στο μέγιστο το ποτενσιόμετρο του RF Gain. Κάτι θα πρέπει να ακουστή από το μεγάφωνο. Είτε θόρυβος είτε κάτι που να ακούγεται για «σήμα».
Αποσυνδέστε και σκάστε χαμόγελο! Τα καταφέρατε!
Τοποθετήστε το PIC στην υποδοχή του και μετά την οθόνη. Η βίδα η οποία θα στηρίζει την οθόνη έχει τρία παξιμάδια. Ένα για να την σφίξη στην πλακέτα και δύο για την οθόνη. Το μεσαίο παξιμάδι, το κόντρα, θα είναι σε τέτοιο ύψος ώστε με την οθόνη περασμένη και το τρίτο παξιμάδι σφιγμένο, το τρίτο αυτό παξιμάδι να έχει απόσταση ενός ακόμα παξιμαδιού από το τέλος της βίδας! Αυτή είναι μια ικανοποιητική απόσταση ασφαλείας για να μην ζοριστεί η οθόνη στο κουτί κατά την τοποθέτηση. Το LED θα το κολλήσετε σε ύψος 15-16mm από την πλακέτα. Τον άξονα του μεταβλητού θα τον φτιάξετε με ένα από τα δύο περισσεύματα των αξόνων από τα ποτενσιόμετρα. Το λευκό σωληνάκι είναι πολύ σκληρό και δύσκαμπτο. Περάστε το στην μύτη του κολλητηριού σας και προσεκτικά ζεστάνετέ το. Πιέστε το κομμάτι του άξονα μέσα για περίπου μισό εκατοστό. Μετρήστε μετά από την άκρη του άξονα 22 με 23mm και μ’ ένα κοφτερό μαχαιράκι κόψτε την άσπρη σωλήνα. Ζεστάνετέ τη πάλι και πιέστε τη να μπει στον μεταλλικό άξονα του μεταβλητού. Αυτά δεν σας τα λένε στα περιοδικά και στις μεταφράσεις. Για να μάθετε να εκτιμάτε λίγο αυτό το μπλογκ!
Ρυθμίστε την R29 έτσι ώστε να βλέπετε σωστά την οθόνη και γυρίστε τον μεταβλητό τέρμα δεξιά. Ρυθμίστε τον C38 έτσι ώστε η οθόνη να σας δείξει 3.450 Mhz. Αργότερα με την ησυχία σας θα ασχοληθείτε με πιο μικρομετρικές ρυθμίσεις.
Σας αφήνω να απολαύσετε την ακρόαση στην μπάντα των 80μέτρων.
Αύριο το κουτί.
qrp, homebrew, κεραίες και άλλα συναφή διότι "ένας σταθμός ασυρμάτου είναι τόσο καλός, όση καλή είναι η κεραία από την οποία εκπέμπει"
Saturday, 16 May 2009
MKARS80 QRP TxRx μέρος8ο
2 comments:
Ονομάζομαι Τάκης Περρέας και αυτό είναι το προσωπικό μου ιστολόγιο, όπου “ιστολόγιο” το Δικτυακό ημερολόγιο!
Εδώ γράφω τις απόψεις μου, τις θέσεις μου, τις μελέτες μου και γενικά ό,τι έχει να κάνει μ' εμένα!
Δεν ζω από το ιστολόγιο, αντίθετα μου αφαιρεί αρκετό χρόνο από την καθημερινότητά μου. Δεν περιμένω να πλουτίσω λοιπόν ούτε από επισκέψεις, ούτε από “κλικ” σε σελίδες!
Με δεδομένη την ανυπαρξία σχολιασμού και ερωτήσεων, επιτρέπω πιά, μόνο σε μέλη να κάνουν σχόλια και ερωτήσεις. Στην περίπτωση που πραγματικά θέλετε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε, στείλτε ένα e-mail για να εγγραφείτε αυτόματα μέλος!
Κάντε όσες τεχνικές ερωτήσεις θέλετε και θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλες με τον καλύτερο και επεξηγηματικότερο τρόπο.
Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε, για τον οποίο το ξεκίνησα (άσχετα αν μερικές φορές εγώ ο ίδιος ξεμακραίνω)!
Είσαι μεγάλο "μαμούνι" τελικά!!!
ReplyDeleteΠαρακαλώ?
ReplyDelete