qrp, homebrew, κεραίες και άλλα συναφή διότι "ένας σταθμός ασυρμάτου είναι τόσο καλός, όση καλή είναι η κεραία από την οποία εκπέμπει"
Tuesday, 5 May 2009
CAROLINA-WINDOM
Ανάμεσα σε αυτά που βρίσκει κάποιος στα boot sales και στα rallies (ham-fest επί το Ελληνικότερον!) είναι θησαυροί με την μορφή παλαιών βιβλίων και σημειώσεων!
Από έναν τέτοιο θησαυρό προέρχονται οι φωτογραφίες αλλά και η αφορμή γι’ αυτήν την ανάρτηση.
Η επιστημονική ονομασία της κεραίας είναι off center fed ή OFC ή και παράκεντρης τροφοδοσίας!?
Ονομάστηκε WINDOM από τον κατασκευαστή της, Loren G Windom W8GZ, ο
οποίος έγραψε ένα αναλυτικό άρθρο για αυτήν στο περιοδικό QST.
Η κεραία εκείνης της εποχής δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα σύρμα μήκους λ/2 για την χαμηλότερη συχνότητα λειτουργίας το οποίο τροφοδοτήτο με ένα απλό σύρμα στο 1/3 του μήκους της. Εξ ου και ο χαρακτηρισμός «παράκεντρη»!
Η κεραία λειτουργούσε ικανοποιητικά στα ζυγά πολλαπλάσια του λ/2. Έτσι αν η κεραία είχε κοπή για τα 80μέτρα δούλευε και στα 40, 20 και 10μέτρα!
Χρειαζόταν όμως πολύ καλή γη για να αποδώσει τα μέγιστα η κεραία. Στην αντίθετη περίπτωση η απόδοση ήταν μειωμένη και υπήρχε επιστροφή RF στο μηχάνημα. Άντε να το κάνει σήμερα αυτό με το «pro τάδε» το οποίο έχει κάποιος! Μόνο οι μεσαιατζήδες το κάνουν και αυτοί γιατί είναι αυτό που λέει η ίδια η λέξη. Μεσαιατζήδες!
CAROLINA-WINDOM ονομάστηκε η εξέλιξη της κεραίας Windom, με τροφοδοσία αυτή την φορά, ανοικτή γραμμή 300Ω.
Αντιγράφω από το http://www.radioworks.com/ccwintro.html
(… The CAROLINA WINDOM'S radiation pattern is an unusual combination of horizontal and vertical lobes. This accounts for the excellent performance of this antenna system. Tests have shown that the CAROLINA WINDOM will out perform conventional antennas under similar conditions….)
« το διάγραμμα ακτινοβολίας της Carolina-Windom είναι ένας ασυνήθιστος συνδυασμός οριζοντίων και καθέτων λοβών. Αυτό προσμετράτε στην άριστη απόδοση αυτού του κεραιοσυστήματος. Δοκιμές έχουν δείξει ότι η Carolina-Windom θα υπερκεράσει συμβατικές (?) κεραίες κάτω από ίδιες συνθήκες»!
Με άλλα λόγια, λόγο της ασυμμετρίας της κεραίας η κάθοδος εκπέμπει! Ο σίγουρος τρόπος για να γίνετε εχθρός με τους γείτονές σας και να ρισκάρετε το «pro» σας!!!
Γιατί άραγε φτιάχνουμε πηνία και τσοκ και balun στη κάθοδό μας? Μα, για να μην εκπέμπει και να μην έχουμε επιστροφή ραδιοσυχνότητος RFI!
Αν με την κεραία αυτή προσπαθούμε το αντίθετο τότε, το σφάλμα είναι δικό μας και ελπίζω οι συνέπειες όχι επίπονες!
Η Windom, όπως κάθε κεραία εκπέμπει και ίσως και να κάνετε κάποιες μακρινές επαφές. Τα πράγματα όμως θα ήταν γενικώς καλύτερα αν η κεραία αυτή, στο δεδομένο μήκος όπου μπορούμε την απλώσουμε, να τροφοδοτήτο στο κέντρο της με το όποιο μήκος καθόδου ανοικτής γραμμής και ένα Μπάλαν (Bal-Un) πριν το τιούνερ μας.
Υ.Γ.1 ο θησαυρός στον οποίο αναφέρθηκα στην αρχή είναι το ARRL Handbook εκδόσεως 1963!
Υ.Γ.2 στο κάτω μέρος της σελίδας στην φωτογραφία, υπάρχει μια μικρή επικάλυψη. Δεν το έχω κάνει εγώ και δυστυχώς δεν αναφέρει το call sign του σχεδιαστή παρά «Limited edition of 1. Signed by the artist» και έχει μια δυσανάγνωστη υπογραφή!
2 comments:
Ονομάζομαι Τάκης Περρέας και αυτό είναι το προσωπικό μου ιστολόγιο, όπου “ιστολόγιο” το Δικτυακό ημερολόγιο!
Εδώ γράφω τις απόψεις μου, τις θέσεις μου, τις μελέτες μου και γενικά ό,τι έχει να κάνει μ' εμένα!
Δεν ζω από το ιστολόγιο, αντίθετα μου αφαιρεί αρκετό χρόνο από την καθημερινότητά μου. Δεν περιμένω να πλουτίσω λοιπόν ούτε από επισκέψεις, ούτε από “κλικ” σε σελίδες!
Με δεδομένη την ανυπαρξία σχολιασμού και ερωτήσεων, επιτρέπω πιά, μόνο σε μέλη να κάνουν σχόλια και ερωτήσεις. Στην περίπτωση που πραγματικά θέλετε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε, στείλτε ένα e-mail για να εγγραφείτε αυτόματα μέλος!
Κάντε όσες τεχνικές ερωτήσεις θέλετε και θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλες με τον καλύτερο και επεξηγηματικότερο τρόπο.
Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε, για τον οποίο το ξεκίνησα (άσχετα αν μερικές φορές εγώ ο ίδιος ξεμακραίνω)!
προτιμω τον συνδυασμό ενος καλωδιου μηκους 42μ και ενος μπαλαν "balun xformer" 4:1.
ReplyDeleteto balun μπαινει στο 84% του μήκους του συρματος με αποτελεσμα η κεραια να δουλευει μεν σαν διπολο στουσ 3,5 (αφου ειναι λ/2 στα 80μ) σαν λ στους 7,σαν 3 λ/2 στους 10, σαν 2λ στους 14, στους 18, στους 21, στους 28.
ΔΕΝ δουλευει στους 24.
τα καλα?
>Ματσαρει χωρισ στάσιμα σε ολες τις προαναφερθεισες μπαντες (οταν λεμε χωρις στάσιμα, εννοουμε 3:1 η λιγότερο, κάτι που σημαινει οτι μπορουν να ελαχιστοποιηθουν τα στάσιμα με οποιοδηποτε tuner πομποδέκτη ή εξωτερικό, πανευκολα και αστραπιαια, ενω οι απώλειες ειναι ελάχιστες (μαξ. 25%) στο ομοαξονικό καλώδιο
>Δεν μεταφέρει RF στο shack αντίθετα με την γνησια μονοσυρματη windom. Απαιτει ομως ενα balun 1:1 μετα το δίπολο (κατα προτίμηση 6μ μακρια απο το 4:1 balun) ωστε να μην οδευουν τα rf ρευματα στο μπλενταζ. Αυτο φτιαχνεται πανευκολα, με μια... κονσερβα τρυπια πανω και κάτω, ωστε να περνά το καλώδιο, και γεμιζοντας την κονσερβα με συρματακι ψιλό (οσο γίνεται) κουζίνας. Δεν ειναι αναγκη να ακουμπά το μπλεντάζ, αρκεί να διαπερνάει το κουτί. Εγω εχω βάλει ενα κουτί κονσερβα μήκους 30cm και διαμέτρου 8 και το περνάω, λογικότατα, δηαμήκη. Αφου το τοποθέτησα, εξαφανίστηκαν τα ρευματα που κατεβαιναν στο αρχικό σχέδιο στο μπλενταζ. Αν το βάλεις 6μ μετα το balun, και κάθετα, ακτινοβολεί κι αυτό εξαφανίζοντας τις "τρύπες¨ της πεταλούδας.
>η ομοαξονική γραμμή περνάει ευκολα μεσα απο τοιχους με απλό τρυπημα, σε αντίθεση με την παράλληλη
Γιάννη μου πολλά «σαν» έχει η κεραία!
ReplyDeleteΜε τροφοδοσία στο 84% του μήκους της εγώ την βλέπω όχι «σαν» δίπολο αλλά «σαν» κανονική λ/2 για τα 80μέτρα τουλάχιστον. Η οποία λ/2 μην ξεχνάμε έχει μια αντίσταση της τάξης των 2.5Κ οπότε με το 4:1 μπάλαν η αντίσταση την οποία θα βλέπει η κάθοδος των 50Ω θα είναι 600Ω. Ο λόγος δυσπροσαρμογής θα είναι 12:1 κι ενώ οι απώλειες σε αυτήν την συχνότητα θα είναι χαμηλές το αντίθετο θα συμβαίνει όσο μικραίνει το μήκος κύματος!
Ακριβώς λόγο του 12:1 χρησιμοποιείς αυτό το Bazooka sleeve με την μορφή κονσέρβας και πυκνού σύρματος!
Εγώ θα το διατύπωνα διαφορετικά. Αφού έχεις τα 42 μέτρα, γιατί δεν φτιάχνεις ένα κανονικό δίπολο 21 + 21 μέτρα, να το τροφοδοτήσεις με ανοικτή γραμμή και απ’ έξω από το Shack να το τερματίσεις σε ένα 4:1 μπάλαν και από εκεί και μετά με το μικρότερο δυνατόν μήκος ομοαξονικού να συνδεθείς με το τιούνερ σου και με το μηχάνημά σου? Πιο απλά πράγματα, πιο συμμετρικά και με τους αναμενόμενους λοβούς ακτινοβολίας!
Αν πάντως κάποιος θέλει να την φτιάξει την κεραία την οποία προτείνεις είτε για πειραματισμό είτε γιατί τα σημεία στήριξης έτσι βολεύουν ώστε η κάθοδος να κατεβαίνει ακριβώς στο σπίτι, ας την φτιάξει! Το ότι εμένα δεν μου «γεμίζει το μάτι» δεν σημαίνει ότι δεν θα δουλέψει! Αν μπορεί μάλιστα ας κρατήσει και την παλιά κι ας κάνει συγκρίσεις. Η κάθε κεραία στο κάθε χώρο συμπεριφέρεται διαφορετικά. Γι’ αυτό άλλωστε έχουμε δεκάδες τύπους κεραιών και όχι μία μοναδική και ιδανική!!!
73
Υ.Γ συνεχίζω να μην έχω το e-mail σου!