Monday, 27 April 2009

Κεραία 3λ/4 για τα VHF και όχι μόνο!!! μέρος 1ο




Όπως μπορείτε να δείτε και από το σκίτσο, είναι μια πάρα πολύ απλή κεραία και με χαμηλό κόστος κατασκευής!
Θα χρειαστείτε:
1. μερικά μέτρα καλώδιο RG58
2. 60cm ladder line 300Ω (είτε ποντικόσκαλα είτε συμπαγή)
3. 160cm χαλκόσυρμα μονωμένο ή όχι, μονόκλωνο ή πολύκλωνο
4. 3μέτρα ηλεκτρολογική σωλήνα 23mm ή 25mm βαρέως τύπου
5. παρελκόμενα όπως μερικά δεματικά, ένας κοννέκτορας, μονωτική ταινία ή θερμοσυστελλόμενο μακαρόνι, στεγανοποιητική σιλικόνη, ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ!!!
Η κεραία είναι βασισμένη στην αρχή λειτουργίας της κεραίας ZEPPELIN.
Η κεραία ZEPPELIN δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα σύρμα λ/2 για την συχνότητα εκπομπής το οποίο έλκετο πίσω από το ομώνυμο αερόστατο και τροφοδοτήτο με γραμμή 600Ω (τύπου ποντικόσκαλας) και μήκους λ/4!
Σε αυτήν την αρχή βασίζεται η κεραία η οποία θα σας περιγράψω μολονότι αντί για λ/2 είναι 3λ/4!
 ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΥ, ΜΥΡΙΑ ΕΠΟΝΤΑΙ!
Η κεραία όχι μόνο έχει λίγο μεγαλύτερο κέρδος από μια λ/2 ή ακόμα καλύτερα από μία λ/4 αλλά, έχει και χαμηλότερη γωνία ακτινοβολίας. Στα VHF δεν σημαίνει πολλά πράγματα αυτό αλλά αν φτιάξουμε αυτήν την κεραία για τα HF (και θα σας δώσω πιο κάτω μερικά παραδείγματα) είναι βασικό!
Την κεραία την υπολογίζουμε βάση του θεμελιώδους τύπου C / F, όπου C η ταχύτητα του Ηλιακού φωτός και F η συχνότητα. Την C την υπολογίζουμε συνήθως ως 300 αλλά στην πραγματικότητα είναι 298 (χιλιάδες χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο!). Έτσι για την κεραία μας θα έχουμε 298 / 145 = 2.055 (δύο μέτρα και πεντέμιση εκατοστά).
Έτσι το 3λ/4 υπολογίζεται 2.055 / 4 * 3 = 1.541 (ένα μέτρο και πενήντα τέσσερα εκατοστά).
Η ανοικτή γραμμή θα έχει αρχικό μήκος 2.055 / 4 = 0.513 (πενήντα ένα εκατοστά και τρία χιλιοστά)
Ο συντελεστής επιτάχυνσης, velocity factor, της ανοικτής γραμμής είναι συν-πλην 0.90 αλλά εγώ δεν τον έλαβα υπ’ όψιν και βρήκα την ακριβή τιμή του εμπειρικά κόβοντας λίγο από την άκρη. Το ίδιο και με το χαλκόσυρμα!
Η κατασκευή της καλό είναι να γίνει στον πάγκο μας και μετά χωρίς την φασαρία των κολλητηριών και των καλωδίων, την ανεβάζουμε στην ταράτσα ή στον χώρο όπου θα γίνει η τοποθέτησή της.
Κολλάμε στο ένα άκρο της ανοικτής γραμμής το μήκος του RG58 καλωδίου του οποίου το μήκος θα είναι τόσο ώστε να έχουμε την κεραία στην θέση της και εμείς να είμαστε λίγο μακρύτερα με το φορητό μας για να παίρνουμε τις ενδείξεις συντονισμού. Όταν τελειώσουμε θα το κόψουμε και θα συνεχίσουμε με RG8 ή κάτι αντίστοιχο.
Αν θέλετε επίσης μπορείτε να κάνετε αυτό το οποίο φαίνεται στις φωτογραφίες και στο οποίο κατάληξα αφού μου έσπασαν τα νεύρα με «κόψε-ράψε» των καλωδίων!
Μερικά εκατοστά RG213 μ’ έναν κοννέκτορα στην άκρη του και από εκεί και μετά ό,τι βολεύει! Το πλήρες μήκος της καθόδου το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε, ένα μικρό κομμάτι RG58, έναν αναλυτή κεραίας όπως τον MFJ 269 τον οποίο χρησιμοποίησα εγώ!
Κολλάμε στο ένα σύρμα της ανοικτής γραμμής, σε αυτό στο οποίο έχουμε κολλήσει την ψίχα του ομοαξονικού, το χαλκόσυρμα των 160cm.
 Καλό θα είναι να περάσουμε την κεραία μας μέσα στην σωλήνα αλλά αν δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε, μπορούμε να την στερεώσουμε απ’ έξω.
Συνδέουμε μετά τον Π/Δ μια γέφυρα στασίμων και πατώντας το PTT αρχίζουμε να παίρνουμε μετρήσεις. Με τα δεδομένα μήκη ο συντονισμός θα είναι έξω από την ραδιοερασιτεχνική μπάντα. Κόβουμε τότε ένα εκατοστό από το χαλκόσυρμα και ξαναπαίρνουμε μια μέτρηση. Αυτήν την φορά θα είμαστε πιο κοντά στην μπάντα μας. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. Αφού κόψουμε 2 με 3 εκατοστά θα δούμε ότι τα στάσιμα παραμένουν ίδια. Τότε αφαιρούμε 1 εκατοστό από το ελεύθερο άκρο της ανοικτής γραμμής και συνεχίζουμε το ίδιο έως ότου ή κεραία μπει στην μπάντα και τα στάσιμα θα είναι 1.3:1 έως 1.5:1. Βάζοντας την κεραία μέσα στην σωλήνα για στεγανοποίηση και για μόνιμη τοποθέτηση θα υπάρξει μια μικρή μεταβολή των στασίμων διότι και η ίδια η σωλήνα δημιουργεί έναν συντελεστή επιβράδυνσης στην κεραία! Μετά απ’ όλα αυτά τα κοψίματα και τις μετρήσεις θα σας είναι πλέον παιχνιδάκι μερικά μικρομετρικά κοψιματάκια για να ρίξετε τα στάσιμα στην μικρότερη τιμή τους. Μην προσπαθήσετε επί ματαίω να έχετε στάσιμα 1.1:1.
Η διαφορά στο S-meter ή στην εμβέλεια θα είναι τόσο μικρή που δεν θα μπορέσετε να την καταλάβετε! Την μεγαλύτερη διαφορά την κάνει η κάθοδος. Είναι καλύτερα να έχετε 1.5:1 στάσιμα με κάθοδο RG213, παρά 1.2:1 στάσιμα με κάθοδο RG58! Η διαφορά στις απώλειες λόγο της διαφοράς του λόγου στασίμων είναι αμελητέα ενώ, η διαφορά στις απώλειες λόγω του τύπου του καλωδίου είναι πολύ μεγάλη! 30 μέτρα RG213 στην συχνότητα των 145Mhz έχουν 3db απώλεια ενώ 30 μέτρα RG58 πάλι στους 145Mhz έχουν 6db απώλεια. Σε απλά Ελληνικά, στη πρώτη περίπτωση χάνουμε την μισή ισχύ μας σε απώλειες ενώ στην δεύτερη χάνουμε τα ¾!!!
Άλλες συχνότητες!
Έχοντας μπει στον 24ο Ηλιακό κύκλο και με το καλοκαίρι να έρχεται σιγά-σιγά, ακόμα κι εδώ στην Αγγλία, δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να μετατρέψετε την κεραία για τα HF. Για την μπάντα των 10μέτρων το μήκος της, ή το ύψος της, θα είναι 20 μέτρα ενώ για την μπάντα των 15μέτρων δεν θα είναι μεγαλύτερη από 28 με 29 μέτρα!
Για την τοποθέτησή τους δεν έχω την απαίτηση να έχετε μαζί σας 30μετρους ιστούς!!! Αντίθετα έχω στον νου μου παραλίες τύπου «Ναυάγιο» της Ζακύνθου! Συνήθως οι απόμερες παραλίες, όπου μπορούμε να κάνουμε τις επαφές μας απερίσπαστοι, κάπως έτσι είναι. Δένουμε την κεραία μας ψηλά σε κάποιο θάμνο και όταν οι άλλοι βουτούν στην θάλασσα για να δροσιστούν εμείς μιλάμε με το «αηδόνι της ανατολής» τον Γιώργο τον VK2GBG ο οποίος μας κάνει παράπονα για το κρύο Sydney!!! Hi! Hi!
Πιστεύω να σας έδωσα το ερέθισμα για την κατασκευή μιας πανεύκολης και ουσιαστικά πάμφθηνης κεραίας για τα VHF και όχι μόνο! Για απορίες και άλλους δικούς σας τρόπους στήριξης, αφήστε σχόλιο.  

No comments:

Post a Comment

Ονομάζομαι Τάκης Περρέας και αυτό είναι το προσωπικό μου ιστολόγιο, όπου “ιστολόγιο” το Δικτυακό ημερολόγιο!
Εδώ γράφω τις απόψεις μου, τις θέσεις μου, τις μελέτες μου και γενικά ό,τι έχει να κάνει μ' εμένα!
Δεν ζω από το ιστολόγιο, αντίθετα μου αφαιρεί αρκετό χρόνο από την καθημερινότητά μου. Δεν περιμένω να πλουτίσω λοιπόν ούτε από επισκέψεις, ούτε από “κλικ” σε σελίδες!
Με δεδομένη την ανυπαρξία σχολιασμού και ερωτήσεων, επιτρέπω πιά, μόνο σε μέλη να κάνουν σχόλια και ερωτήσεις. Στην περίπτωση που πραγματικά θέλετε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε, στείλτε ένα e-mail για να εγγραφείτε αυτόματα μέλος!
Κάντε όσες τεχνικές ερωτήσεις θέλετε και θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλες με τον καλύτερο και επεξηγηματικότερο τρόπο.
Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε, για τον οποίο το ξεκίνησα (άσχετα αν μερικές φορές εγώ ο ίδιος ξεμακραίνω)!