Tuesday, 9 December 2008

ΚΑΘΕΤΗ vs ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΠΟΛΩΣΗ αξίζει τον κόπο?


Ακούω αλλά και διαβάζω τις διάφορες διαφωνίες σχετικά με την κάθετη και οριζόντια πόλωση.
Κάποιοι ισχυρίζονται υπέρ της μιας και κάποιοι υπέρ της άλλης.
Η κουβέντα θα είχε νόημα αν είχε να κάνει με την διάδοση στα VHF. Για τα Βραχέα όμως, τα HF, και καθ’ ην στιγμή η επικοινωνία δεν γίνεται με το Κύμα Εδάφους δεν έχει καμία, μα καμία σημασία!
Το εκπεμπόμενο κύμα χώρου θα φύγει από την κεραία μας έχοντας κατ’ αρχάς είτε οριζόντια είτε κάθετη πόλωση. Με την πρώτη όμως ανάκλαση στην Ιονόσφαιρα η πόλωση πάει περίπατο όπως και οι προσπάθειές μας να την πετύχουμε! Όσο πιο πολλές οι ανακλάσεις και οι αναπηδήσεις τόσο πιο πολύ η αρχική πόλωση πάει περίπατο!
Σε κανένα βιβλίο δεν έχω δει να γράφεται ότι η μία από την άλλη πόλωση, έχει προτερήματα. Αρκεί να ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας ότι η κάθετη πόλωση δεν έχει να κάνει με την ζητούμενη χαμηλή γωνία ακτινοβολίας για το DX.
Το έχω ξαναδώσει το παράδειγμα αλλά, δεν με πειράζει να το αναφέρω ξανά.
Στερεώνουμε στο έδαφος ένα σχοινί μήκους μερικών μέτρων. 3 με 4 μέτρα είναι αρκετό για το παράδειγμά μας.
Απομακρυνόμαστε κρατώντας το σχοινί στο χέρι μας και δημιουργούμε έτσι μια γωνία 300
Αν κουνήσουμε γρήγορα το χέρι μας δεξιά αριστερά βλέπουμε στο σχοινί να δημιουργείται μια λοξά οριζόντια κίνηση. Αν εκεί που είναι το σχοινί στερεωμένο στο έδαφος ήταν η κεραία του πομπού θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή ακτινοβολεί οριζόντια με γωνία εκπομπής τις 300.
Αν τώρα αντί να κουνήσουμε το χέρι μας δεξιά αριστερά, το κουνήσουμε πάνω κάτω, θα δούμε πάνω στο σχοινί μια λοξή κάθετη κίνηση.
Αντίστοιχα μπορούμε να παρομοιάσουμε αυτή την κίνηση με κάθετη πόλωση και με γωνία ακτινοβολίας πάλι τις 300.
Εφ’ όσον και στα δύο παραδείγματα η γωνία ακτινοβολίας είναι ίδια, δεν υπάρχει λόγος να δούμε διαφορά με όποια από τις δύο πολώσεις και να επιλέξουμε.
Θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι οι δύο πραγματικές κεραίες (αυτή με την οριζόντια και αυτή με την κάθετη πόλωση) θα είναι στην ίδια απόσταση, αναλογικά, από το έδαφος.
Αναλογικά διότι, αν για παράδειγμα έχουμε μία YAGI 3 στοιχείων την οποία την στερεώνουμε οριζόντια προς το έδαφος και κάθετα προς τον πύργο, κάλλιστα μπορεί να είναι σε ένα ύψος λ/2 για τους 14MHz. Ήτοι 10 μέτρα!
Αν τώρα την ίδια κεραία την στερεώσουμε κάθετα προς το έδαφος και παράλληλα με τον πύργο, για να μην υπάρχουν απώλειες θα πρέπει το κομμάτι του πύργου το οποίο θα τρέχει παράλληλα με τα στοιχεία της κεραίας να είναι από μη αγώγιμο υλικό. λ/4 αυτό συν άλλα λ/4 που θα πρέπει να απέχει το κάτω μέρος των στοιχείων από τον πύργο, έχουμε αισίως έναν πύργο λ/2 συν ένα λ/2 μη αγώγιμο σωλήνα (ή κάτι τέτοιο) πρόσθετο. Ύψος κεραίας συνολικά 20 μέτρα!
Άρα το συμπέρασμα είναι ότι ακόμα και αν είχαμε κάποιο κέρδος με κάθετη πόλωση αυτό θα εξανεμιζόταν από την πολυπλοκότητα του μονωμένου μη μεταλικού ιστού!
Εκεί που το Antenna book της ARRL γράφει για διαφορές, είναι στις κεραίες QUAD και τον τρόπο με τον οποίο θα τις στερεώσουμε στη μπούμα. Αν δηλαδή κοιτώντας τες θα βλέπουμε τετράγωνο ή ρόμβο. Από καθαρά μηχανικής πλευράς το βιβλίο συνιστά το σχήμα ρόμβου αιτιολογώντας το λέγοντας ότι αν το κάθετο στοιχείο-αποστάτης είναι αντοχής τότε όλο το κεραιοσύστημα θα αντέξει την συσσώρευση πάγου ή χιονιού και με την προϋπόθεση ότι ζούμε κάπου στην Β. Ευρώπη. Για το δικό μας το Ελληνικό κλίμα δεν τίθεται θέμα παρά μόνο το να βρούμε σωλήνες από φαϊμπεργκλας στο μήκος που θέλουμε και σε καλή τιμή!
Πιστεύω να ήμουν αρκετά σαφής και να σας έκανα να καταλάβετε το παράδειγμα έστω και χωρίς εικόνες και σκιτσάκια. Άλλωστε όταν κάποιος συνομιλεί και αναπτύσσει τα επιχειρήματά του, δεν σχεδιάζει σκιτσάκια!
"""Τελικά μέσα στο αστείρευτο διαδικτυακό ιστό βρήκα κάποια σκίτσα τα οποία πιστεύω να σας βοηθήσουν να καταλάβετε την θεωρία!"""
Το μπλογκ αυτό, είναι εδώ για να δίνει απαντήσεις στις απορίες σας. Ακόμα κι αν εγώ δεν μπορώ ή και ακόμα δεν ξέρω να τις απαντήσω κάποιος άλλος θα τις διαβάσει και θα σας βοηθήσει!
Δεν ξέρω και δεν έχω δει όλα τα ιστολόγια(blogs) του χώρου μας αλλά, νομίζω ότι είμαι ένα από τα λίγα, προσωπικά ιστολόγια που απευθύνετε σε πολλούς!