.

Ο λόγος στασίμων 1:1 ενός κεραιοσυστήματος, δεν συνεπάγεται τον 1:1 λόγο μεταφοράς ισχύος, προς την κεραία!

Monday 9 March 2009

ΓΕΙΩΣΕΙΣ ηλεκτρικές ή RF συνέχεια...


Η άλλη επιθυμία των αναγνωστών αυτού του μπλογκ είναι η «γειωση κεραιασ καθετησ».
Αν εννοείτε την RF γείωση, σας έχω ήδη καλύψει!
Αν πάλι κυριολεκτείτε και εννοείτε την γείωση κάθετης κεραίας, έχουμε και λέμε.
Κατ’ αρχάς αν η κεραία μας είναι κομμένη και συντονισμένη για την συχνότητα εργασίας είναι κουτό να την γειώσουμε διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα γειώσουμε και την ραδιοσυχνότητα!!! 
Απλά την ώρα που δεν την χρησιμοποιούμε την γειώνουμε με τον τρόπο που σας έχω προαναφέρει.
Στην περίπτωση τώρα του τυχερού ο οποίος έχει έναν πύργο, ας πούμε γύρω στα 15 μέτρα ύψος, μπορεί να τον χρησιμοποιήσει σαν κάθετη κεραία ακόμα και αν είναι γειωμένος. Πράγμα που επιβάλλεται άλλωστε!
Βέβαια δεν θα τροφοδοτηθεί από το κάτω άκρο του αλλά θα τροφοδοτηθεί στο 1/3 το ύψους του περίπου. Αυτός ο τρόπος τροφοδοσίας λέγεται shunt fed.
Χοντρικά το καλώδιο τροφοδοσίας τερματίζει σ’ ένα τιούνερ με κύκλωμα Πι και η έξοδος αυτού του τιούνερ ανεβαίνει παράλληλα και συνδέεται στον πύργο γύρω στο 1/3 του ύψους του. Τα πάντα εδώ εξαρτώνται από την συχνότητα, το ύψος του πύργου, το αν έχει κάποια κεραία επάνω του και πόσο μεγάλη είναι αυτή, το αν είναι αυτοστήρικτος ή αν έχει αντηρίδες. Στην περίπτωση των αντηρίδων θα πρέπει να τις «σπάσουμε» παρεμβάλλοντας μονωτήρες. 
Ένα μυστικό στο «σπάσιμο» των αντηρίδων είναι ότι αν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τον 15μετρο πύργο στα 160 μέτρα κάνουμε το «σπάσιμο» χαμηλά προς το έδαφος αυξάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το καπέλο χωρητικότητας (capacity hat) το οποίο δημιουργείται από τις αντηρίδες και μας αυξάνει πλασματικά το μήκος της κεραίας μας.
Αν πάλι μας ενδιαφέρουν τα 80 ή τα 40 μέτρα, θα κάνουμε το «σπάσιμο» στην μέση και ίσως και πιο πάνω.
Σε όλες τις περιπτώσεις βέβαια δεν ξεχνάμε τα ράντιαλς. Η Γη για την οποία μιλάμε είναι Ηλεκτρική και δεν έχει καμία σχέση με την RF. Για να εκμεταλλευτούμε πλήρως το χαρακτηριστικό της κάθετης κεραίας για καλό DX, θα πρέπει να έχει τις λιγότερες δυνατόν απώλειες επιστροφής και αυτό επιτυγχάνεται με τα πολλά και το δυνατόν μακριά (λ/2) ράντιαλς.
Η κάθετή μας ή πύργος μας θα δουλέψει και χωρίς τα ράντιαλς αλλά με μεγάλες απώλειες Γης και με μεγάλη γωνία ακτινοβολίας. Τόση φασαρία και τόσα λεφτά πεταμένα για να ακούει κάποιος μπουζουκοπενιές στο 3.770Mhz!!!
Φανταστείτε ότι τα πολλά ράντιαλς τραβάνε το σήμα προς τα κάτω και κατεβάζοντας έτσι την γωνία ακτινοβολίας έχουμε μακρινές ανακλάσεις και το ζητούμενο DX. Στην αντίθετη περίπτωση το σήμα ανεβαίνει προς τα πάνω, η γωνία ακτινοβολίας γίνεται μεγαλύτερη με την ανάκλαση σε τοπικό επίπεδο! 

Πιο απλά και πιο «μασημένα» δεν μπορώ να σας τα δώσω!
Υ.Γ. ξέρω, εσείς είσαστε τζιμάνια και αυτά τα παίζετε στα δάκτυλα! Στην περίπτωση όμως που κάποιος θέλει μια εξήγηση, εδώ το μπλογκ εδώ και οι ερωτήσεις!!! 

No comments:

Post a Comment

Ονομάζομαι Τάκης Περρέας και αυτό είναι το προσωπικό μου ιστολόγιο, όπου “ιστολόγιο” το Δικτυακό ημερολόγιο!
Εδώ γράφω τις απόψεις μου, τις θέσεις μου, τις μελέτες μου και γενικά ό,τι έχει να κάνει μ' εμένα!
Δεν ζω από το ιστολόγιο, αντίθετα μου αφαιρεί αρκετό χρόνο από την καθημερινότητά μου. Δεν περιμένω να πλουτίσω λοιπόν ούτε από επισκέψεις, ούτε από “κλικ” σε σελίδες!
Με δεδομένη την ανυπαρξία σχολιασμού και ερωτήσεων, επιτρέπω πιά, μόνο σε μέλη να κάνουν σχόλια και ερωτήσεις. Στην περίπτωση που πραγματικά θέλετε να σχολιάσετε ή να ρωτήσετε, στείλτε ένα e-mail για να εγγραφείτε αυτόματα μέλος!
Κάντε όσες τεχνικές ερωτήσεις θέλετε και θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλες με τον καλύτερο και επεξηγηματικότερο τρόπο.
Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε, για τον οποίο το ξεκίνησα (άσχετα αν μερικές φορές εγώ ο ίδιος ξεμακραίνω)!